Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στον Εβρο

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στον Εβρο

Ενα δύσκολο καλοκαίρι βιώνουν οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα μετά την εμφάνιση πανώλης σε αιγοπρόβατα. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία, γρήγορα όμως οι έλεγχοι έφεραν στο φως επιμολυσμένα ζώα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Ενα δύσκολο καλοκαίρι βιώνουν οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα μετά την εμφάνιση πανώλης σε αιγοπρόβατα. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία, γρήγορα όμως οι έλεγχοι έφεραν στο φως επιμολυσμένα ζώα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Αυτή τη στιγμή απαγορεύονται οι μετακινήσεις για τη σφαγή αιγοπροβάτων προς και εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαΐας. Στις περιοχές δηλαδή όπου έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου. Στις υπόλοιπες, οι μετακινήσεις των ζώων για σφαγή γίνονται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό.

Η πανώλη, ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που απειλεί τα αιγοπρόβατα στη χώρα μας. Στον Εβρο έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων – ένα στο βόρειο τμήμα και τρία στο νότιο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, κρίθηκε αναγκαία η χθεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Κέλλα και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στρατάκου στην περιοχή, έπειτα από εντολή του υπουργού Κώστα Τσιάρα. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν διαδοχικές συσκέψεις με όλους τους εμπλεκομένους σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Φέρες. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών, που προβλέπουν μέτρα ανάλογα με εκείνα της πανώλης στην περίπτωση της ευλογιάς στα μικρά μηρυκαστικά, όπως τη δημιουργία δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μία 3 χλμ. και μία 10 χλμ., με τους σχετικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και στη σφαγή που ισχύουν εντός των ζωνών αυτών. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι και η ευλογιά των προβάτων δεν είναι μεταδοτική προς τον άνθρωπο και, συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία.

Σε μέτρα ανάλογα με εκείνα της πανώλης προχωρούν οι Αρχές – Η ευλογιά των προβάτων δεν είναι μεταδοτική προς τον άνθρωπο.

«Σε όποια μονάδα εντοπίζεται θετικό κρούσμα, ακολουθεί άμεσα η θανάτωση των ζώων. Στόχος σε πρώτη φάση είναι να περιοριστεί ο ιός στον νομό Εβρου και στη συνέχεια να εκριζωθεί με τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών, κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας. Ο γενικός γραμματέας Γιώργος Στρατάκος υπενθύμισε ότι «ευλογιά των προβάτων αντιμετωπίσαμε πρόσφατα στις Π.Ε. Λέσβου και Φθιώτιδας, την οποία και εκριζώσαμε περί το τέλος Ιουνίου. Για να μπορέσουμε να επαναλάβουμε τη θετική αυτή έκβαση και στην Π.Ε. Εβρου, απαραίτητη είναι η συνεργασία των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας. Οι κτηνοτρόφοι είναι οι πρωταγωνιστές στο πεδίο και χωρίς τη δική τους βοήθεια και συνδρομή κανένα από τα μέτρα που περιγράφονται στο πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να οδηγήσει στην τελική εκρίζωσή της».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT