Απομακρύνθηκαν σκηνές αστέγων στου Φιλοπάππου

Απομακρύνθηκαν σκηνές αστέγων στου Φιλοπάππου

Η αποκάλυψη ενός αυτοσχέδιου «σπιτικού», όπου δύο συμπολίτες μας ζούσαν πάνω από τρία χρόνια, στον λόφο του Φιλοπάππου προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Η αποκάλυψη ενός αυτοσχέδιου «σπιτικού», όπου δύο συμπολίτες μας ζούσαν πάνω από τρία χρόνια, στον λόφο του Φιλοπάππου προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη. Η εν λόγω εικόνα έκανε τον γύρο του Διαδικτύου μέσω δημοσιεύματος που στηριζόταν σε καταγγελίες ανθρώπων που γνωρίζουν καλά τον αρχαιολογικής σημασίας λόφο. Οι τέντες είχαν στηθεί μεταξύ δέντρων σε δύσβατο σημείο, το οποίο μόνο δεινοί περιπατητές μπορούν να προσεγγίσουν. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων κινητοποιήθηκαν.

Στις 20 και 21 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση μεικτού κλιμακίου, στο οποίο συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Καθαριότητας Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων. «Ηταν απαραίτητη η συνεργασία αυτών των τριών φορέων, ώστε να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική και συντονισμένη διεκπεραίωση της επιχείρησης», σχολιάζει εκπρόσωπος του δήμου. Επισημαίνεται ότι για τον ακριβή εντοπισμό των σκηνών χρησιμοποιήθηκε drone, από όσα βρίσκονταν σε επιφυλακή λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς σε άλση της πόλης. Οι συμμετέχοντες έκαναν αυτοψία του χώρου, ενημέρωσαν για άλλη μία φορά τους δύο διαμένοντες για την απομάκρυνση των προσωπικών τους αντικειμένων καθώς και για την ύπαρξη του κέντρου υποδοχής και αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, όπου υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τους.

Μετά την αυτοψία στον χώρο και την ενημέρωση των δύο διαμενόντων, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη διεκπεραίωση της επιχείρησης.

Από τις αρχές του έτους, τα εν λόγω άτομα είχαν εντοπιστεί στο πλαίσιο street work και είχαν πολλάκις ενημερωθεί για τα δικαιώματα που είχαν ως άστεγοι. Είχαν, όμως, αρνηθεί να λάβουν πιστοποιητικό αστεγίας, να κάνουν αίτηση για επιδόματα ή να μεταβούν σε δομές του δήμου ή ΜΚΟ, για να φροντίσουν την ατομική τους υγιεινή. Οπως περιγράφει στην «Κ» αυτόπτης μάρτυρας, «ουσιαστικά κρύβονταν, δεν ήθελαν καμία επαφή με άλλους ανθρώπους». Τον καθαρισμό ανέλαβαν τα ειδικά συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να αποκατασταθεί η υγιεινή και η ασφάλεια του χώρου, καθώς και να διασφαλιστεί πως δεν υπάρχουν υπολείμματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν, λ.χ., πυρκαγιά.

Απομακρύνθηκαν σκηνές αστέγων στου Φιλοπάππου-1
Για τον ακριβή εντοπισμό των σκηνών χρησιμοποιήθηκε drone. Φωτ. INTIME NEWS

Εάν ως πολίτες εντοπίσουμε μια ανάλογη κατάσταση, μπορούμε να απευθυνθούμε τηλεφωνικά στο 1595 ή να μεταφέρουμε την πληροφορία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αιτημάτων Novoville. Τα αιτήματα καταγράφονται και στη συνέχεια διαβιβάζονται στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων. Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπογράφηκε και τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2024. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται τακτικές κοινές δράσεις.

Το αντικείμενο του μνημονίου είναι εκτός από την ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών της πόλης, η προστασία των υποδομών του δήμου, η απρόσκοπτη προσβασιμότητα στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας, η τροχονομία, η υποστήριξη πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η διαφύλαξη της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας της πόλης και ο έλεγχος του παράνομου υπαίθριου εμπορίου. Οι από κοινού δράσεις των δύο υπηρεσιών περιλαμβάνουν κοινές περιπολίες σε περιοχές υψηλής συγκέντρωσης πληθυσμού και αυξημένης παραβατικότητας, εβδομαδιαίες συναντήσεις για τον προγραμματισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών, συντονισμό με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και δημιουργία ενιαίου συντονιστικού κέντρου διαχείρισης καθημερινότητας για την ασφάλεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT