Πώς έγινε η επίθεση των Χούθι στο «Sounion»

Πώς έγινε η επίθεση των Χούθι στο «Sounion»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος επίθεσης από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης έγινε χθες τα ξημερώματα το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Sounion», το οποίο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Delta Tankers. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο ήταν διπλή και ενώ αυτό έπλεε 70 και πλέον ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (χθες νωρίς το απόγευμα ώρα Ελλάδος), δεν είχε ξεκινήσει ακόμη επιχείρηση διάσωσης. Το πλοίο δεν πλέει αυτοδύναμο και παραμένει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Υεμένης και Ερυθραίας, ενώ τα πλήγματα έχουν προκαλέσει εισροή υδάτων. Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπάρχει ανησυχία στα μέλη του πληρώματος (όλοι αλλοδαποί) για ρεσάλτο από αντάρτες των Χούθι. 

Πώς έγινε η επίθεση των Χούθι στο «Sounion»-1

Το χρονικό της επίθεσης

Αρχικά, λίγα λεπτά πριν από τις 6 π.μ. το πλήρωμα του «Sounion» εντόπισε δύο βάρκες να κινούνται με πορεία προς το δεξαμενόπλοιο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, στη μία από τις βάρκες επέβαιναν τρία έως πέντε άτομα και στη δεύτερη δέκα άτομα.

Οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση με αντιαρματικό RPG, προκαλώντας υλικές ζημιές στη δεξιά πλευρά του «Sounion» και φωτιά στο μηχανοστάσιο. Προηγήθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στους αντάρτες και στους ένοπλους φρουρούς που επέβαιναν στο δεξαμενόπλοιο.

Δύο ώρες αργότερα και ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κυβερνήτης του δεξαμενόπλοιου είχε ενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS), το οποίο είχε προηγουμένως κλειστό (ώστε να καταστήσει δυσχερέστερο τον εντοπισμό του πλοίου από τους αντάρτες), οι Χούθι εξαπέλυσαν δεύτερη επίθεση, αυτή τη φορά με πυραύλους κατά του δεξαμενόπλοιου

Το υπό ελληνική σημαία πλοίο χτυπήθηκε δύο φορές – Από τις 19 Νοεμβρίου, οι αντάρτες της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις σε 92 φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Αντεν.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε μεσημεριανές ώρες χθες το υπουργείο Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι στο δεξαμενόπλοιο υπήρχαν 25 μέλη πληρώματος, δύο Ρώσοι και 23 υπήκοοι Φιλιππίνων, που πάντως δεν τραυματίστηκαν από τις διαδοχικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Ιράκ με προορισμό τους Αγίους Θεοδώρους. Για «κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας», έκανε λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης. Την επίθεση στο «Sounion» επιβεβαίωσαν πηγές της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αναφέροντας ότι το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, καθώς και ότι τα μέλη του πληρώματος αξιολογούσαν το μέγεθος της ζημιάς προκειμένου να αποφασίσουν εάν το δεξαμενόπλοιο μπορούσε να συνεχίσει αυτοδύναμο την πορεία του ή όχι.

Η χθεσινή ήταν η τρίτη επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίου της ίδιας ναυτιλιακής εταιρείας στο διάστημα από τις αρχές Αυγούστου έως σήμερα. Την 9η Αυγούστου, το «Delta Blue» δέχτηκε διαδοχικά τέσσερις επιθέσεις από ενόπλους, από βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα πλωτά μέσα ενώ έπλεε ανοικτά του λιμανιού Μόκα της Υεμένης. Τρεις ημέρες αργότερα, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά με στόχο το δεξαμενόπλοιο της Delta Tankers, «Delta Atlantica». Και σε αυτή την περίπτωση εκδηλώθηκαν πολλαπλές επιθέσεις (κυρίως από μη επανδρωμένα πλωτά μέσα) κατά του τάνκερ, ενώ έπλεε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Από την έναρξη της δράσης των Χούθι τη 19η Νοεμβρίου, με το ρεσάλτο στο «Galaxy Leader», μέχρι τη 15η Αυγούστου, οι αντάρτες της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά συνολικά 92 φορτηγών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Αντεν, με τα περισσότερα από τα πλοία-στόχους να εκτιμάται πως σχετίζονται (σ.σ. έχουν εμπορικές συναλλαγές) με το Ισραήλ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT