Ερυθρά Θάλασσα: «Περιβαλλοντικός κίνδυνος» το ελληνικό τάνκερ που δέχτηκε επίθεση

Ερυθρά Θάλασσα: «Περιβαλλοντικός κίνδυνος» το ελληνικό τάνκερ που δέχτηκε επίθεση

Στο Τζιμπουτί μεταφέρεται το πλήρωμα. Σύμφωνα με την αποστολή «Aspides», «μεταφέροντας 150.000 τόνους αργού, το SOUNION αποτελεί πλέον κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ναυτική αποστολή για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, «Aspides», επισήμανε με ανακοίνωσή της ότι το τάνκερ «SOUNION», που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι της Υεμένης, αποτελεί περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Το πλήρωμά του το έχει εγκαταλείψει καθώς έπλεε ακυβέρνητο και έχει διασωθεί από γαλλικό πολεμικό πλοίο, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για εισροή υδάτων στο δεξαμενόπλοιο. Το πλήρωμα μεταφέρεται στο Τζιμπουτί.

Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο έγινε στόχος πολλαπλής επίθεσης με βλήματα και drones την Τετάρτη, στα ανοιχτά της πόλης-λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης από τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν επιτίθενται σε πλοία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανάρτησή της στο Χ η αποστολή «Aspides» επισημαίνει ότι «μεταφέροντας 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, το MV SOUNION αποτελεί πλέον κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον».

Η αποστολή αναφέρει επίσης ότι «ενώ πλησίαζε στην περιοχή, το πλοίο EUNAVFOR ASPIDES κατέστρεψε ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) που αποτελούσε άμεση απειλή για το πλοίο και το πλήρωμα. Ολοι οι επιβαίνοντες στο MV SOUNION διασώθηκαν στη συνέχεια και μεταφέρονται στο Τζιμπουτί, το πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι».

«Η ζωή των ναυτικών και η ελευθερία στην ανοιχτή θάλασσα είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες και η προστασία τους αποτελεί βασικό στόχο της EUNAVFOR ASPIDES», προσθέτει.

Οι Χούθι, προς το παρόν, δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Το «MV SOUNION» είναι το τρίτο σκάφος που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Delta Tankers με έδρα την Αθήνα και το οποίο δέχτηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα αυτόν τον μήνα. Η επίθεση προκάλεσε φωτιά στο πλοίο, η οποία κατασβέστηκε από το πλήρωμα, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), άλλο ένα σκάφος σήμερα Πέμπτη ανέφερε έκρηξη κοντά του, η οποία προκάλεσε μικρές ζημιές, 57 ναυτικά μίλια νότια του λιμανιού Αντεν της Υεμένης.

Πηγή: Reuters, Times of Israel, Al Jazeera

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT