Ελληνική βοήθεια στην ασφάλεια των Αγώνων

Ελληνική βοήθεια στην ασφάλεια των Αγώνων

Δεκατρία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και ένας σκύλος Κ-9 συνέδραμαν τις γαλλικές αρχές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αεροδρόμιο Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ. Ενας από τους μεγαλύτερους αεροπορικούς κόμβους στον κόσμο. Το Παρίσι υποδέχεται τις ολυμπιακές αποστολές και τους ολυμπιακούς επισκέπτες και ξαφνικά στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα βλέπουμε μπροστά μας πέντε ένστολους αστυνομικούς (τρεις άνδρες και δύο γυναίκες) με το ελληνικό εθνόσημο και τις λέξεις Ελληνική Αστυνομία στις στολές τους.

Ελληνική βοήθεια στην ασφάλεια των Αγώνων-1

Το μυαλό αρχικά αναρωτιέται εάν φτάσαμε στην Πόλη του Φωτός ή βρισκόμαστε ακόμη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά πολύ γρήγορα, από ένα… συρταράκι της μνήμης ανασύρεται η πληροφορία για τους Ελληνες αστυνομικούς που θα παρείχαν βοήθεια στις γαλλικές αρχές στην επιβολή μέτρων ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς αλλά και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Πολύγλωσσοι, με επιτυχίες ο καθένας στον τομέα του, δώδεκα αστυνομικοί μας (τέσσερις γυναίκες και οκτώ άνδρες) και μία αξιωματικός-σύνδεσμος στο Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και ενίσχυσαν την ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής.

Εντοπισμοί εκρηκτικών υλών και μηχανισμών σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις, χώρους διεξαγωγής της τελετής έναρξης, σε οχήματα, σε χώρους διαμονής αθλητών κ.λπ., καταπολέμηση παράνομης μετανάστευσης, διακίνησης παράτυπων μεταναστών, χρήσης πλαστών εγγράφων, μεταφοράς ναρκωτικών ακόμα και τροχαία αστυνόμευση είναι κάποιες από τις αρμοδιότητες των αστυνομικών μας.

Μαζί τους και η Μπρέντα, ένα πανέμορφο μαύρο γερμανικό ποιμενικό. Ενας αστυνομικός σκύλος τριών ετών, με το δικό του βιογραφικό επιτυχιών στην ανίχνευση εκρηκτικών υλών (μονάδα Κ-9).

«Μέσα από την εξαιρετική συνεργασία που έχουν αναπτύξει η Ελλάδα και η Γαλλία, ιδίως σε ζητήματα ασφαλείας, αποφασίστηκε από την ηγεσία του Σώματος η παροχή συνδρομής της Ελληνικής Αστυνομίας προς τις γαλλικές αρχές κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024.

Οι οργανωτικές λεπτομέρειες αναφορικά με την υλοποίηση της εν λόγω δράσης διευθετήθηκαν από τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας / ΑΕΑ, την πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και τη Γαλλική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας για την Ασφάλεια (ISCD-DCIS). Η προετοιμασία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024 και πραγματοποιήθηκαν (διά ζώσης και διαδικτυακές) συναντήσεις εργασίας και εκπαιδεύσεις για τη δομή αλλά και για τη γαλλική νομοθεσία περί όπλων.

Κατά την άφιξή μας, η ελληνική αντιπροσωπεία έτυχε θερμής υποδοχής από τις γαλλικές αρχές. Μάλιστα, διοργανώθηκε από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών τελετή προς τιμήν των ξένων ενισχυτικών δυνάμεων ασφαλείας, στην οποία παρευρέθη ελληνική αντιπροσωπεία. Η συνεργασία μας ήταν άψογη», δήλωσε στην «Κ» η Αστυνόμος Β΄, Ουρανία Λίγκα, η οποία ήταν ο σύνδεσμος στο Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας που είχε δημιουργηθεί, καθώς οι Γάλλοι είχαν ζητήσει τη συνδρομή αστυνομικών από, συνολικά, 46 χώρες.

Στο αεροδρόμιο η παρουσία ανθρώπων της Ελληνικής Αστυνομίας εντυπωσίαζε Ελληνες και ξένους. Καθημερινά δεκάδες ήταν αυτοί που ζητούσαν να φωτογραφηθούν μαζί τους, ενώ οι Ελληνες νιώθαμε σαν να βρήκαμε δικούς μας ανθρώπους σε μια διεθνή διοργάνωση.

«Οι λέξεις “καλημέρα” και “ευχαριστώ” έχουν γίνει… διεθνείς», μας λέει γελώντας η Υπαστυνόμος Β΄, Ζωή Αγραφιώτη, η οποία θα επιστρέψει από τη Γαλλία στις 8 Σεπτεμβρίου, αφού βοηθήσει και στους Παραολυμπιακούς. «Στελεχώνουμε το συνοριακό τμήμα και συμμετέχουμε ενεργά στη διενέργεια κοινών ελέγχων με την PAF (Police aux frontières) Roissy Charles de Gaulle και τις γαλλικές τελωνειακές αρχές (Douane). Ο σκοπός αυτής της διασυνοριακής συνεργασίας είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, της διακίνησης παράτυπων μεταναστών, της χρήσης πλαστών εγγράφων, της διακίνησης ανθρώπων, καθώς και της μεταφοράς ναρκωτικών και καπνικών προϊόντων στη γαλλική ενδοχώρα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης και ιδιαίτερα από τρίτες χώρες. Είχαμε όμως και κάποιους από την Ελλάδα που προσπάθησαν να εισέλθουν με πλαστά έγγραφα. Οι Γάλλοι έχουν ένα χώρο που τους φιλοξενούν και εμείς βοηθάμε και στις μεταφορές, είτε προς τα δικαστήρια είτε ανάμεσα στους τερματικούς σταθμούς (terminal) και στον χώρο φιλοξενίας. Συνοδέψαμε όμως και ολυμπιακές αποστολές αλλά και επισήμους», μας είπε η κ. Αγραφιώτη.

Στις αρμοδιότητες των αστυνομικών ήταν ο εντοπισμός εκρηκτικών υλών, πλαστών εγγράφων και η καταπολέμηση παράνομης μετανάστευσης.

Οι Ελληνες αστυνομικοί, όπως δήλωσαν στην «Κ», έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους ξένους συναδέλφους τους, από τη Γαλλία αλλά και τις άλλες χώρες. «Αναπτύχθηκαν δεσμοί φιλίας και συνεργασίας αλλά υπήρξε και ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών. Ηταν η πρώτη ολυμπιακή διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε κάτι τέτοιο. Για εμάς η συμμετοχή μας αποτέλεσε πολύτιμη εμπειρία και ενδεχομένως να εφαρμόσουμε κάποιες πρακτικές σε διεθνείς διοργανώσεις στη χώρα μας», τόνισε η κ. Λίγκα, η οποία αποτέλεσε τον σύνδεσμο της Ελλάδος στο Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας και, όπως μας διαβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια των Αγώνων δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα με Ελληνα πολίτη.

Η Μπρέντα

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων η πανέμορφη σκυλίτσα Μπρέντα συμμετείχε σε ελέγχους για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών και μηχανισμών σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις, σε οχήματα μεταφοράς αθλητών και χώρους διαμονής αλλά και σε κέντρα Τύπου.

Η Μπρέντα, το λυκόσκυλο, δεν ήταν μόνη της. Ομάδες Κ-9 υπήρχαν και από άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Κύπρο, Σλοβακία, Λετονία, Αυστρία.

Η Μπρέντα όμως δεν ήταν μόνη της. Ομάδες Κ-9 υπήρχαν και από άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Κύπρο, Σλοβακία, Λετονία, Αυστρία. Σε αυτές τις επιχειρήσεις συμμετείχαν χειριστές αστυνομικών σκύλων Κ-9 (και Ελληνες), οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην ανεύρεση εκρηκτικών, ναρκωτικών και χαρτονομισμάτων.

Ελληνική βοήθεια στην ασφάλεια των Αγώνων-2

Ελληνική αντιπροσωπεία υπήρχε, επίσης, στα γαλλοϊσπανικά σύνορα (στην πόλη Perpignan) για τη διενέργεια κοινών ελέγχων με τη γαλλική αστυνομία με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Στην πόλη Σαλόν ντε Προβάνς ένας αστυνομικός μας, με καθήκοντα τροχαίας αστυνόμευσης, επιλαμβανόταν για τροχαία ατυχήματα και έκανε ελέγχους σε οχήματα και ελέγχους ταχύτητας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των Ελλήνων αστυνομικών στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν και τις επόμενες ημέρες διάφορες εκπαιδεύσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι και εκπαιδεύσεις σκοποβολής σε ειδικές εγκαταστάσεις των γαλλικών αστυνομικών αρχών.

«Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση από θέμα ασφάλειας ήταν εξαιρετική. Είχαν οργανωθεί τα πάντα μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ακόμα και οι βάρδιες είχαν βγει από την αρχή μέχρι και την τελευταία ώρα. Τα μέτρα ήταν αυστηρά αλλά αποτελεσματικά. Η κατάσταση, από γεωπολιτικής πλευράς, είναι έκρυθμη. Στους ελέγχους στην τελετή έναρξης δεν υπήρξε καμία εξαίρεση. Ακόμα και για εμάς τους αστυνομικούς. Ακόμα και για τους διπλωμάτες. Στα μέτρα ασφαλείας υπήρχε κλιμάκωση. Στις εκδηλώσεις που διεξήχθησαν σε ανοικτό χώρο ήταν πιο αυστηρά. Με σκοπό την ασφάλεια των κατοίκων, των αθλητών και των επισκεπτών δημιουργήθηκαν περιμετρικές ζώνες ασφαλείας γύρω από τους αγωνιστικούς χώρους. Ειδικοί περιορισμοί ίσχυαν την ημέρα της τελετής έναρξης, και στους αγώνες του μαραθωνίου, του τριάθλου και της ποδηλασίας. Υπάρχει μία διαδραστική εφαρμογή στο Διαδίκτυο(https://www.prefecturedepolice.interieur.gouv.fr/) όπου παρέχονται λεπτομέρειες για τις ζώνες ασφαλείας, η οποία θα λειτουργήσει και στους Παραολυμπιακούς», υπογράμμισε η Αστυνόμος Β΄, Ουρανία Λίγκα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν και σε λίγες ημέρες, από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου, τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι Παραολυμπιακοί. Οσοι Ελληνες βρεθούν στη Γαλλία, είτε ως αγωνιζόμενοι είτε για να χειροκροτήσουν τους πρωταθλητές μας, εάν σε κάποια αθλητική εγκατάσταση δουν Ελληνες αστυνομικούς ας μην εκπλαγούν καθώς η Ελληνική Αστυνομία θα είναι παρούσα και σε αυτή τη διοργάνωση.

Δέκα Ελληνες αστυνομικοί (επτά άνδρες, τρεις γυναίκες) θα βοηθήσουν τις γαλλικές αρχές. Ανάμεσα στους προαναφερθέντες τομείς (αεροδρόμιο, σύνορα κ.λπ.) θα προστεθεί και μία αντιπροσωπεία αστυνομικών που, μαζί με τους Γάλλους συναδέλφους τους, θα πραγματοποιούν περιπολίες και στην περιοχή Σατορού.

Ελληνική βοήθεια στην ασφάλεια των Αγώνων-3
Στιγμιότυπα από την παρουσία των Ελλήνων αστυνομικών στη Γαλλία μαζί με άνδρες και γυναίκες των γαλλικών αρχών. Επάνω, στα σύνορα Γαλλίας – Ισπανίας, κάτω αριστερά, η Μπρέντα με τον χειριστή της και δεξιά, στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ.

Ελληνική βοήθεια στην ασφάλεια των Αγώνων-4

Ελληνική βοήθεια στην ασφάλεια των Αγώνων-5
Ελληνική βοήθεια στην ασφάλεια των Αγώνων-6
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT