Φωτιά στην Αττική: Τα μικροσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα ή καρκίνο

Φωτιά στην Αττική: Τα μικροσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα ή καρκίνο

Ο καθηγητής Χημείας και Τοξικολογίας, Κωνσταντίνος Σφλώμος, επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία των πυρόπληκτων που επιστρέφουν στις πληγείσες περιοχές για να ζήσουν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των πληγέντων από την πυρκαγιά στην Αττική –όπως και από κάθε άλλη πυρκαγιά– που επιστρέφουν στις κατοικίες τους, σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας και Τοξικολογίας, Κωνσταντίνο Σφλώμο. Εξήγησε ότι η ρύπανση που προκύπτει από τις πυρκαγιές είναι πολυδιάστατη, καθώς περιλαμβάνει φυσική, χημική και ψυχοσωματική διάσταση.

Μιλώντας στη ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Σφλώμος αναφέρθηκε αρχικά στη φυσική ρύπανση, δηλαδή αυτή που προκαλείται από τον καπνό και τα μικροσωματίδια που έχουν διαχυθεί στην ατμόσφαιρα.

Οι ουσίες αυτές έχουν καθίσει, όπως είπε, «στις γειτονικές περιοχές, όπως καλλιέργειες, δέντρα, φυτά, ακόμα και σπίτια. Η χημική ρύπανση προέρχεται από τα υλικά που κάηκαν, όπως τα πλαστικά και τα οικοδομικά υλικά, τα οποία τώρα έχουν κατακαθίσει στο έδαφος και κυκλοφορούν στον αέρα».

Βαριές συνέπειες για την υγεία

Αυτή η ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς τα μικροσωματίδια εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως καρκίνο στους πνεύμονες και άλλες ασθένειες. 

«Αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά, που μπαίνουν βαθιά στους πνεύμονες, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν πολλά δεινά στην υγεία, από καρκίνο μέχρι αναπνευστικά προβλήματα», σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας και Τοξικολογίας.

Αλλο, εξίσου σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται για τους πληγέντες, είναι η ψυχοσωματική επιβάρυνση, που προκύπτει από την οπτική επαφή με τις καμένες εκτάσεις και την αντιμετώπιση του στρες από τις πυρκαγιές.

«Η ψυχοσωματική ρύπανση είναι εξίσου σημαντική. Οταν βλέπεις τα πάντα γύρω σου μαύρα και έχεις βιώσει τρομερό στρες, η καταπόνηση του ψυχικού κόσμου είναι αναπόφευκτη», εξήγησε.

Μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σφλώμο, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές. Πρότεινε τη χρήση ειδικών μασκών για την προστασία από τα μικροσωματίδια και τις διοξίνες, καθώς και τη συστηματική απομάκρυνση και απόρριψη των προϊόντων και υλικών που έχουν επιμολυνθεί από τις πυρκαγιές. Υπογράμμισε ότι όπως οι πυροσβέστες φορούν ειδικές μάσκες, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι κάτοικοι για να προστατευτούν από τις επικίνδυνες ουσίες.

Πηγή: ΕΡΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT