Το χρονικό της αιματηρής καταδίωξης στη Σύμη

Το χρονικό της αιματηρής καταδίωξης στη Σύμη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιματηρή καταδίωξη με θύμα 39χρονο μετανάστη από το Κουβέιτ σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σύμης.

Ταχύπλοο σκάφος με μετανάστες που είχε αποπλεύσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια, και κατά πληροφορίες είχε Τούρκους χειριστές, καταδιώχθηκε από περιπολικό του Λιμενικού. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, μέλος του πληρώματος άνοιξε πυρ ρίχνοντας τρεις προειδοποιητικές βολές στον αέρα και δύο με στόχο τον εξωλέμβιο κινητήρα του δουλεμπορικού σκάφους προκειμένου να το ακινητοποιήσει.

Μία από τις σφαίρες, ωστόσο, τραυμάτισε θανάσιμα τον 39χρονο που καθόταν κοντά στη μηχανή. Οι υπόλοιποι συνολικά 13 επιβαίνοντες στο φουσκωτό ταχύπλοο, οι περισσότεροι από το Κουβέιτ και ανάμεσά τους πέντε ανήλικοι, οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Σύμης, ενώ ο θανάσιμα τραυματισμένος αλλοδαπός στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος κατά πληροφορίες διέταξε τη σύλληψη του μέλους του πληρώματος που άνοιξε πυρ κατά του δουλεμπορικού σκάφους, καθώς και την κατάσχεση του όπλου του.

Θεωρείται δεδομένο ότι το φουσκωτό ταχύπλοο είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας και είχε στόχο να αποβιβάσει τους μετανάστες σε ερημική ακτή του νησιού. Οι κινήσεις του δουλεμπορικού σκάφους, ωστόσο, έγιναν αντιληπτές από το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που το καταδίωξε.

Μέλος του πληρώματος του Λιμενικού άνοιξε πυρ – Για την υπό- θεση ενημερώθηκε ο εισαγγελέας.

Αργά χθες το απόγευμα το Λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση για τις ακριβείς συνθήκες του αιματηρού επεισοδίου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το σκάφος μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του περιπολικού ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό τη διαφυγή του. Ακολούθησε καταδίωξη από το ΠΛΣ με τη χρήση ηχητικών και οπτικών σημάτων, στα οποία δεν συμμορφώθηκε, εκτελώντας επανειλημμένα ακραία επικίνδυνους ελιγμούς και εμβολίζοντας το ΠΛΣ στην αριστερή πλευρά και συγκεκριμένα πλησίον της θέσης του κυβερνήτη, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μελών του πληρώματος του ΠΛΣ. Προκειμένου να αποτραπεί ο άμεσος κίνδυνος για το ΠΛΣ και το πλήρωμά του, πραγματοποιήθηκαν αρχικά προειδοποιητικές βολές χωρίς αποτέλεσμα και ακολούθως στοχευμένες βολές στον εξωλέμβιο κινητήρα, που αποσκοπούσαν στην ακινητοποίηση του ταχύπλοου. Διενεργήθηκε έλεγχος επί του ταχύπλοου από το πλήρωμα, όπου και διαπιστώθηκε ότι ένας 39χρονος άνδρας είχε τραυματιστεί θανάσιμα, πιθανόν από βολίδα».

Στο πλαίσιο της προανάκρισης οι υπόλοιποι διασωθέντες κατέθεσαν ότι ο νεκρός είχε καταγωγή από το Κουβέιτ, ενώ οι δύο διακινητές συνελήφθησαν. Εντολή σύλληψης δόθηκε από τον εισαγγελέα και για το στέλεχος του Λιμενικού που πυροβόλησε, όπως επίσης και για την κατάσχεση του υπηρεσιακού του όπλου, στο πλαίσιο της προανάκρισης.

Τυπικά για το συμβάν θα διαταχθεί ΕΔΕ και από το αρχηγείο του Λιμενικού, ενώ στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας διευκρίνισε ότι «η εντολή της ηγεσίας προς τα πληρώματα είναι να κάνουν χρήση των όπλων τους μόνο όταν διατρέχουν κίνδυνο».

Παρόμοιο συμβάν στην ίδια θαλάσσια περιοχή εκτυλίχθηκε στις αρχές Αυγούστου. Τότε ο χειριστής του ταχύπλοου είχε προλάβει να αποβιβάσει τους μετανάστες σε ερημική παραλία της Σύμης και εντοπίστηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Στη διάρκεια της καταδίωξης το πλήρωμα του σκάφους πυροβόλησε συνολικά τέσσερις φορές κατά του ταχύπλοου τραυματίζοντας τον χειριστή του στην κοιλιά. Μεταφέρθηκε τραυματίας στο νοσοκομείο της Ρόδου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT