Νέα δεδομένα στην πανώλη των αιγοπροβάτων
νέα-δεδομένα-στην-πανώλη-των-αιγοπροβ-563187277

Νέα δεδομένα στην πανώλη των αιγοπροβάτων

Μεταβολή των περιοριστικών μέτρων για τη μεταφορά και τη σφαγή, ενώ οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται

Ιωάννα Φωτιάδη

Μερική τροποποίηση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ανακοίνωσε χθες η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατόπιν εκτίμησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων. O κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας ωστόσο παραμένει σε απελπισία, και χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση «παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα».

Ως προς τα μέτρα, για το διάστημα από τις 23 έως τις 30 Αυγούστου απαγορεύονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και βόσκηση σε θερινούς βοσκοτόπους, όπως και βοοειδών που προέρχονται από κοινές ή συστεγαζόμενες εκτροφές. Εξαιρούνται, ωστόσο, οι εν λόγω μετακινήσεις αιγοπροβάτων σε όλα τα νησιά της χώρας, εκτός από την Κρήτη, με την προϋπόθεση ότι οι μετακινήσεις θα περιορίζονται εντός των γεωγραφικών ορίων του εκάστοτε νησιού.

Παραμένει εν ισχύι η απαγόρευση μετακίνησης ζώων για σφαγή από και προς τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της χώρας οι μετακινήσεις των ζώων για σφαγή γίνονται με αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο. Οι υπεύθυνοι των σφαγείων καλούνται να μεριμνούν για την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Στις 30 Αυγούστου η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής μαζί με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση.

Επιπλέον αίρεται η απαγόρευση διενέργειας ελέγχων για τη βιολογική κτηνοτροφία σε όλη τη χώρα, πλην των περιφερειών με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω μέτρα αφορούν τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και ισχύουν παράλληλα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των προβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στις 30 Αυγούστου η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής μαζί με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση και θα καθορίσουν εκ νέου στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και την εκρίζωση του νοσήματος.

Την εκτίμησή του ότι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου «θα έχει κλείσει ο κύκλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα», διατύπωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 23 Σεπτεμβρίου θα θέσει το ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους. Προανήγγειλε, δε, ότι θα προτείνει τη θέσπιση ενιαίου μετώπου αντιμετώπισης της πανώλης, που δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Ελλάδας. «Σήμερα που μιλάμε η πρόβλεψη θανάτων είναι για 25.000 αιγοπρόβατα, ενώ στη Ρουμανία είναι δέκα φορές παραπάνω. Αν το δούμε σε μια προβολή χειρισμών και προσπάθειας που κάναμε, καταλαβαίνουμε ότι ήταν μια προσπάθεια που πέτυχε», ισχυρίστηκε ο υπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε δημοσίως όσους έλαβαν μέρος στη «μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα».

Διαφορετικά, ωστόσο, αξιολογούν την κατάσταση οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. Χθες, Παρασκευή, η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) σε συνεργασία με τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς-μέλη της εξουσιοδότησε τον πρόεδρό της Παύλο Σατολιά για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση «παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα» από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, «σχετικά με την αιτία εμφάνισης της πανώλης αιγοπροβάτων στη χώρα μας, τον τρόπο και τη χώρα προέλευσης της νόσου, καθώς και τους υπαίτιους που την προκάλεσαν, αλλά και αυτούς που δεν την εμπόδισαν να επεκταθεί». Στη μηνυτήρια αναφορά η ΕΘΕΑΣ κάνει λόγο για συνεχή διασπορά της νόσου και θανάτωση για προληπτικούς λόγους περί των 20.000 ζώων. «Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην παραγωγή και διακίνηση γάλακτος και κρέατος πλήττει το εισόδημα και των λοιπών κτηνοτρόφων, αλλά και την ομαλή λειτουργία των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επίπτωση και στην παραγωγή φέτας και των λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων», σημειώνει η ΕΘΕΑΣ σε άλλο σημείο.

Οι κτηνοτρόφοι αναφέρονται επίσης στην έντονη φημολογία για δράση κυκλωμάτων στον χώρο της εμπορίας κρέατος με την εμπλοκή κτηνιατρικών υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου, με αίτημα να διερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές. Τα ερωτήματα που θέτει η ΕΘΕΑΣ είναι κρίσιμα: η ασθένεια προήλθε από εγχώρια ή εισαγόμενα ζώα; Δεδομένου ότι στις περιπτώσεις εισαγωγής ζώντος ζωικού κεφαλαίου από άλλες χώρες προβλέπεται έλεγχός τους, αυτά τα ζώα υπεβλήθησαν σε έλεγχο και από ποια αρμόδια υπηρεσία; «Η ζημιά για τους Ελληνες κτηνοτρόφους είναι μεγάλη και ως εκ τούτου οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν σε αυτούς που είναι υπαίτιοι και αυτό είναι έργο της Δικαιοσύνης», επισημαίνεται.

Κεντρική φωτογραφία: Ελεγχοι από κλιμάκια της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε μονάδες της περιοχής για την πανώλη. Στη Θεσσαλία παραμένει ακόμη η απαγόρευση μετακίνησης ζώων για σφαγή. [INTIME NEWS]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT