Αττική: Μειώνονται τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μόρνου

Αττική: Μειώνονται τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μόρνου

Τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν την Αττική.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την προοπτική της λειψυδρίας είναι και η Αττική, καθώς τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μόρνου μειώνονται σημαντικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Η στάθμη του νερού έχει πέσει σε τέτοιο σημείο που το χωριό Κάλλιο, που είχε βυθιστεί κατά τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, έχει αποκαλυφθεί.

Αιτία, η ξηρασία και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος, εξήγησε ότι η στάθμη έχει πέσει τόσο, που «είναι αδύνατο να αντλήσουμε νερό. Αυτό σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα πρέπει να μετακομίσουν».

Για αποκαρδιωτικές εικόνες μίλησε ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Χάλκος. «Είναι από τις φορές που έχει κατέβει πάρα πολύ η στάθμη. Έχει ξανακατέβει, αλλά τώρα έχει κατέβει πάρα πολύ», είπε στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι «η διαφορά ύψους από την υπερχείλιση είναι πολύ μεγάλη».  

Η λίμνη Μόρνου έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτεί την Αθήνα. Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 η χώρα είχε επίσης αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας, αλλά είχε ήδη ξεκινήσει το έργο του Εύοινου. «Η λίμνη του Εύοινου τροφοδοτεί τη λίμνη του Μόρνου για να φτάσει στη συνέχεια το νερό στην Αθήνα», εξήγησε ο Κίμων Χατζημπίρος, «και πιστέψαμε τότε ότι το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας έχει οριστικά λυθεί διότι οι ποσότητες του νερού τότε οι διαθέσιμες ήταν πολύ μεγάλες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, «το άμεσο που πρέπει να γίνει τώρα είναι η εξοικονόμηση νερού στην πόλη και παντού, έτσι ώστε τα λίγα αποθέματα που έχουμε να φτάσουν μέχρι να περάσει αυτό το έκτακτο φαινόμενο». 

Οι επιστήμονες ανησυχούν και εφιστούν την προσοχή καθώς ο εφιάλτης λειψυδρίας, που πλήττει και άλλες περιοχές της νότιας Ευρώπης, είναι ποιο έντονος από ποτέ…

Τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν την Αττική. Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί ήδη συμπληρωματικές πηγές, όπως προβλέπεται στον προγραμματισμό της.

Στις δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στις 12 Ιουλίου 2023 και αποτυπώνονται σε χάρτες, η καλυμμένη με νερό έκταση της τεχνητής λίμνης, ανερχόταν σε 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έναν χρόνο μετά, στις 16 Ιουλίου 2024, μειώθηκε σε 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πηγή: ΣΚΑΪ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT