Εξάρχεια: Επενδυτές στο άβατο

Τούρκοι και Κινέζοι αγόρασαν διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία στα Εξάρχεια. Δεν υπολόγισαν όμως ότι στο σημείο είχε δολοφονηθεί ο Αλ. Γρηγορόπουλος. Ούτε ότι θα επιχειρούσαν να τους διώξουν από τις περιουσίες τους αυτόκλητες «πολιτοφυλακές»

7' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το ζευγάρι των Τούρκων υπέγραψε το συμβόλαιο πέρυσι τέτοιο καιρό, ήταν ενθουσιασμένο με το νέο του διαμέρισμα αλλά και με την περιοχή που βρίσκεται. Στην καρδιά των Εξαρχείων, σε μια γειτονιά που, παρότι είχαν ταξιδέψει πολλές φορές στην Αθήνα, δεν είχε τύχει να επισκεφθούν.

Η γυναίκα, 42 ετών, στέλεχος σε μια επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη, είχε αποκτήσει χρήματα από μια κληρονομιά και αποφάσισαν με τον σύζυγό της να τα επενδύσουν στην Ελλάδα αγοράζοντας ένα ακίνητο στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα». «Δεν ήταν όμως μια απρόσωπη επένδυση για εμάς. Ενιωθα πως αποκτούσα ένα δεύτερο σπίτι σε μια χώρα που λατρεύω. Είχα σκοπό τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο να μένουμε εδώ οικογενειακώς. Ισως και περισσότερο στο μέλλον». Με τίποτα, λέει σήμερα στην «Κ», δεν μπορούσαν να φανταστούν την περιπέτεια στην οποία έμπαιναν. Οχι μόνο εκείνοι, αλλά τουλάχιστον πέντε ακόμα «επενδυτές» –Τούρκοι και ένα ζευγάρι Κινέζων– που αγόρασαν διαμερίσματα στην ίδια πολυκατοικία, στη γωνία Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στο σημείο που πριν από 16 χρόνια δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος από σφαίρα αστυνομικού. Η περιουσία τους είναι σήμερα βανδαλισμένη, με ομάδες αναρχικών να τους απαγορεύουν οποιαδήποτε χρήση.

Τα ακίνητα αγοράστηκαν από την Destiny Επενδυτική Μονοπρόσωπη, μια εταιρεία που είχε συσταθεί το 2015 και έχει προχωρήσει στην απόκτηση διαμερισμάτων αλλά και στην ανέγερση πολυκατοικιών, με στόχο κυρίως την αγορά της Κίνας. Το 2018 η εταιρεία και ο ιδρυτής της, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου (τότε αναπληρωτής αντιπρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Jumbo), κατηγορήθηκαν ότι πραγματοποιούσαν πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους μέσω της χρήσης POS, παρακάμπτοντας τους κεφαλαιακούς ελέγχους που είχαν επιβληθεί εκείνη την περίοδο στην Κίνα. Η συγκεκριμένη υπόθεση τέθηκε στο αρχείο έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και η εταιρεία συνέχισε κανονικά τη δραστηριότητά της. Μέχρι και το 2018, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, η εταιρεία είχε πουλήσει 152 κατοικίες αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ είχε εξασφαλίσει και προκαταβολές ύψους 20 εκατ. ευρώ για υπό ανέγερση κατοικίες. Μία από αυτές, η επταώροφη πολυκατοικία στα Εξάρχεια.

Εξάρχεια: Επενδυτές στο άβατο-1
Γκράφιτι και πανό καλύπτουν πλέον την είσοδο της πολυκατοικίας. Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες γνώριζαν πως στον πεζόδρομο μπροστά από την πολυκατοικία είχε δολοφονηθεί ο Αλέξης Γρηγορόπουλος αλλά δεν φαντάζονταν πως θα αυτό θα τους επηρέαζε.

Μέχρι και το 2023 πουλήθηκαν τουλάχιστον έξι διαμερίσματα της πολυκατοικίας σε ξένους ιδιώτες στο πλαίσιο του προγράμματος golden visa. Τρεις εξ αυτών τα είχαν αγοράσει χωρίς καν να τα επισκεφθούν, βλέποντας μόνο φωτογραφίες. Αλλά και εκείνοι που τα είχαν δει, κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είχαν αντιληφθεί πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα. «Εάν υπήρχε έστω και ένα σημάδι πως είμαστε ανεπιθύμητοι, δεν θα το αγοράζαμε ποτέ», λέει σήμερα η Τουρκάλα.

Kάθε βράδυ μαζευόταν πλήθος κόσμου απέξω και έριχνε μπουκάλια στο μπαλκόνι τους –το μοναδικό που είχε φως– φωνάζοντας συνθήματα.

Η μεσίτρια τους είχε δείξει διάφορα ακίνητα στο Σύνταγμα, στο Κουκάκι, κάποια στου Ζωγράφου. Οταν έφθασαν όμως στη νεόδμητη πολυκατοικία των Εξαρχείων, πριν καν μπουν στο διαμέρισμα, ένιωσαν πως σε αυτό θα κατέληγαν. «Παντού βλέπαμε νέους, χαρούμενους ανθρώπους και ένιωθες μια καλή ενέργεια. Η περιοχή είχε μια γοητεία, αυθεντικότητα. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω, είχε μια μαγική ατμόσφαιρα». Παρότι ο κατασκευαστής τούς είπε πως θα έπρεπε να περιμένουν κάποιους μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή, δεν πτοήθηκαν και έδωσαν τα χέρια.

«Θέμα ασφάλειας»

Ενιωσαν για πρώτη φορά πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ακίνητο όταν μερικούς μήνες αργότερα και ενώ καθυστερούσαν να τους παραδώσουν τα κλειδιά, τους ανακοίνωσαν πως θα έφτιαχναν με δικά τους έξοδα μια δεύτερη είσοδο –κάτι σαν κουβούκλιο τράπεζας– αλλά και πως δεν θα αφαιρούσαν τη λαμαρίνα περιμετρικά της πολυκατοικίας. «Μα πώς είναι δυνατόν να το νοικιάσουμε έτσι», ρωτούσαν απορημένοι οι Τούρκοι. «Είναι θέμα ασφάλειας. Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις», εξήγησαν εκείνοι, χωρίς όμως να δώσουν πολλές λεπτομέρειες. Τους καθησύχαζαν πως είχαν μόλις νοικιαστεί και τα ακίνητα στο ισόγειο επί της οδού Κωλέττη. Θα άνοιγε καφέ από ανθρώπους της γειτονιάς και θεωρούσαν πως οι αντιδράσεις θα σταματούσαν.

Εξάρχεια: Επενδυτές στο άβατο-2
Η είσοδος του κτιρίου καλύφθηκε με λαμαρίνες κι αυτές από συνθήματα.

Πράγματι η μεσίτρια των Τούρκων πέρασε και είδε να γίνονται εργασίες στο ισόγειο, αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα πέρασε ξανά και είδε πως τις είχαν εγκαταλείψει στη μέση – οι συγκεκριμένοι χώροι παραμένουν έκτοτε σφραγισμένοι. Στο τέλος του καλοκαιριού, μια από τις οικογένειες Τούρκων αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να αξιολογήσει από κοντά την κατάσταση. Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τη διαχείριση του ακινήτου τους πήγε αργά ένα απόγευμα από το διαμέρισμα για να το προετοιμάσει για την άφιξή τους. Τους πήρε όμως τηλέφωνο τρομοκρατημένος. «Μου επιτέθηκαν όταν κατάλαβαν πως μπαίνω στην πολυκατοικία. Φώναζαν, πετούσαν μπουκάλια προς το μέρος μου. Ευτυχώς κατάφερα να φύγω. Μη διανοηθείτε να μείνετε εκεί. Θα κινδυνεύσετε», τους είπε.

Πολιορκία

Το ίδιο συνέβη και σε ένα ζευγάρι Κινέζων, φίλων των νέων ιδιοκτητών του διαμερίσματος στον πρώτο όροφο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Σπύρος, που είχε μεσολαβήσει για την αγορά και δεν είχε ακόμα ιδέα για τα προβλήματα, τους είχε δώσει τα κλειδιά το πρωί της άφιξής τους, όταν όλα στη γειτονιά φαίνονταν ήρεμα. Εκείνοι από ευγένεια και επειδή φιλοξενούνταν, δεν του ανέφεραν πως κάθε βράδυ μαζευόταν πλήθος κόσμου απέξω και έριχνε μπουκάλια στο μπαλκόνι τους –το μοναδικό που είχε φως– φωνάζοντας συνθήματα. Το τελευταίο βράδυ που θα έμεναν εκεί, ο Σπύρος με την Κινέζα σύζυγό του τους επισκέφθηκαν για να τους αποχαιρετήσουν. Οταν ο συγκεντρωμένος κόσμος αντιλήφθηκε πως έμπαιναν στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. «Εδώ βρήκατε να επενδύσετε; Φύγετε από εδώ», φώναζαν άγρια. Εντρομοι κλειδώθηκαν στο διαμέρισμα και κάλεσαν δύο φορές την αστυνομία. Τους διαβεβαίωσαν πως θα έστελναν περιπολικό αλλά δεν διαπίστωσαν να ήρθε ποτέ βοήθεια. «Ολο το βράδυ μείναμε ξύπνιοι, στο σαλόνι με κλειστά τα φώτα, για να μην προκαλούμε. Γύρω στις 5.30 τα ξημερώματα έφυγαν και οι τελευταίοι από τον πεζόδρομο και μόνο τότε τολμήσαμε να βγούμε για να πάμε σπίτι μας», θυμάται.

«Δεν θα αφήσουμε να μείνει κανείς εδώ»

Η κατάσταση, λένε στην «Κ», διαρκώς χειροτερεύει. Δεν είναι μόνο τα γκράφιτι ή τα τεράστια πανό με συνθήματα. Μπαίνοντας στον μικρό κήπο της εισόδου υπάρχουν παντού σπασμένα μπουκάλια. Η μυρωδιά είναι έντονη από τα παρατημένα σκουπίδια. Eχουν πετάξει κόκκινες μπογιές που φτάνουν μέχρι τον 2ο όροφο. Τα μπαλκόνια του πρώτου ορόφου είναι επίσης βανδαλισμένα από μπουκάλια, σημεία έχουν καεί από μολότοφ. Δύο φορές οι ιδιοκτήτες καθάρισαν και έβαψαν εκ νέου το ακίνητο, αλλά σε λίγες μόλις ημέρες η εικόνα ήταν και πάλι η ίδια.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν –αλλά δεν κατάφεραν– να νοικιάσουν τουλάχιστον τις θέσεις πάρκινγκ. Στη συνέχεια βρήκαν έναν Ελληνα δάσκαλο που έψαχνε σπίτι για τους καλοκαιρινούς μήνες και του παραχώρησαν ένα από τα διαμερίσματα χωρίς ενοίκιο. «Εάν δουν πως κάποιος Ελληνας μένει εκεί, ίσως ηρεμήσουν τα πνεύματα και μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε με μακροπρόθεσμη μίσθωση», σκέφτηκαν. Ο δάσκαλος, όμως, όταν το επισκέφθηκε έφυγε τρομοκρατημένος.

Εξάρχεια: Επενδυτές στο άβατο-3
Οι νέοι ιδιοκτήτες είχαν ενθουσιαστεί με τα διαμερίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους. Οταν ξεκίνησαν οι βανδαλισμοί, δύο φορές έβαψαν και καθάρισαν την πολυκατοικία, αλλά σε λίγες ημέρες η εικόνα ήταν και πάλι η ίδια.

Οσες φορές έχουν απευθυνθεί στην αστυνομία τούς λένε ανεπίσημα πως το σημείο είναι ευαίσθητο και δεν μπορούν να επέμβουν. Με τη βοήθεια μιας Ελληνίδας δικηγόρου, οι Τούρκοι έστειλαν επιστολή στην Αστυνομία και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τους ενημέρωναν για την κατάσταση που έχει «επιδεινωθεί δραματικά παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και ενημερώσεις για τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Α.Τ. της Καλλιδρομίου». Εχει κατατεθεί μήνυση και εκ μέρους των Κινέζων ιδιοκτητών για αυτά που έζησαν εκείνο το βράδυ εγκλωβισμένοι στην πολυκατοικία. Οσο περνούν οι μήνες, όμως, νιώθουν πως βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο Αλέξης κι ο Μπερκίν

Πρόσφατα οι δύο οικογένειες Τούρκων αποφάσισαν να πάνε στην πολυκατοικία και να μιλήσουν οι ίδιοι στους αναρχικούς. «Υπολογίσατε χωρίς την Ιστορία. Τα πολυτελή διαμερίσματά σας βρίσκονται στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εδώ ξεκίνησε η εξέγερση του 2008», τους είπαν. Οι Τούρκοι το γνώριζαν. Οταν πρωτοήρθαν στο σημείο είδαν με έκπληξη, δίπλα από το μνημείο, τη φωτογραφία του Μπερκίν Ελβάν, του 15χρονου Τούρκου που είχε σκοτωθεί από αστυνομικούς στο Γκεζί. «Με συγκίνησε που είδα τη φωτογραφία του στον τοίχο. Είχαμε διαδηλώσει και εμείς για τη δολοφονία του», τους είπαν. Εμαθαν επίσης πως ο ιδρυτής της Dynasty είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν, πως υπάρχουν γενικότερες αντιδράσεις στην περιοχή για τον «βίαιο εξευγενισμό της». Η Τουρκάλα τούς έδειξε τις φωτογραφίες από το παλιό της διαμέρισμα στην Κωνσταντινούπολη. Και εκείνη είχε αναγκαστεί να φύγει εξαιτίας μιας υπέρογκης αύξησης στο ενοίκιό της. «Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουν οι κυβερνήσεις. Δεν εκπροσωπώ κάποιο fund. Με τις αποταμιεύσεις μας αγοράσαμε αυτό το διαμέρισμα. Τι θα αλλάξει εάν το καταστρέψεις;» τους ρώτησε. «Μας άκουγαν και μετά κοιτώντας μας στα μάτια συνέχιζαν να ρίχνουν μπουκάλια στο εσωτερικό της πολυκατοικίας μας. Μας ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κάποιος εδώ». Επέστεψαν στην Τουρκία απογοητευμένοι. «Επένδυσα σε ένα επίσημο κρατικό πρόγραμμα, βάζοντας σε ένα ακίνητο όλες μου τις οικονομίες, αλλά τώρα κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει. Είναι σαν ένα κακό ανέκδοτο», καταλήγει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT