Χαλκιδική: Με υπεύθυνες δηλώσεις αντί πιστοποίησης λειτουργούσε το λούνα παρκ

Χαλκιδική: Με υπεύθυνες δηλώσεις αντί πιστοποίησης λειτουργούσε το λούνα παρκ

Υπήρχε υποχρέωση επανελέγχου στις 4 Απριλίου του 2024. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και αντί πιστοποίησης το λούνα παρκ λειτούργησε με βάση τις υπεύθυνες δηλώσεις.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράτυπα, με υπεύθυνες δηλώσεις αντί πιστοποίησης λειτουργούσε κατά τη φετινή σεζόν το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, στη Χαλκιδική, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος.

Από τις συνολικά πέντε υπεύθυνες δηλώσεις, με παραλήπτη τον δήμο Κασσάνδρας, οι δύο αφορούν στις συνθήκες ασφαλείας της εγκατάστασης.

Ειδικότερα, στην πρώτη εξ αυτών, με ημερομηνία 3 Μαΐου 2024, ο υπογράφων μηχανολόγος μηχανικός δηλώνει πως «έγινε επιθεώρηση της σωστής ανέγερσης της εγκατάστασης έδρασης των μεταλλικών κατασκευών, οπτικός έλεγχος του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υδραυλικών συστημάτων καθώς και έλεγχος του εξοπλισμού και της κατάλληλης γείωσης».

«Το συγκρότημα πληροί όλους τους κανόνες τεχνικής και ασφάλειας και μπορεί να λειτουργήσει για το κοινό χωρίς κίνδυνο από ηλεκτρολογικής άποψης», προστίθεται στην υπεύθυνη δήλωση.

Χαλκιδική: Με υπεύθυνες δηλώσεις αντί πιστοποίησης λειτουργούσε το λούνα παρκ-1

Στη δεύτερη υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη από τον ίδιο μηχανικό και με παραλήπτη τον δήμο Κασσάνδρας, με ίδια ημερομηνία (3/5/2024), αναφέρεται πως «έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του συγκροτήματος και την ασφάλεια θεατών και εργαζομένων».

Χαλκιδική: Με υπεύθυνες δηλώσεις αντί πιστοποίησης λειτουργούσε το λούνα παρκ-2

Οπως προκύπτει από τις υπεύθυνες δηλώσεις, οι έλεγχοι αφορούν και στο μοιραίο παιχνίδι «Crazy Dance», που οδήγησε στον τραγικό θάνατο του 19χρονου.

Σημειώνεται πως η τελευταία πιστοποίηση που έλαβε το λούνα παρκ, σύμφωνα με τον φάκελο των στοιχείων για τη λειτουργία του αλλά και τη δικογραφία, έχει ημερομηνία 4 Αυγούστου 2023.

Με βάση όσα ορίζει ο νόμος, υπήρχε υποχρέωση επανελέγχου μετά την πάροδο 8 μηνών, ήτοι στις 4 Απριλίου 2024. Κάτι τέτοιο δε συνέβη και αντί πιστοποίησης το λούνα παρκ λειτούργησε με βάση τις υπεύθυνες δηλώσεις.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της 19ης Αυγούστου, με τον 19χρονο να τραυματίζεται θανάσιμα μπροστά στα μάτια των αδελφών και της μητέρας του. Οπως περιγράφεται στην αναφορά της ΕΛ.ΑΣ., ενώ βρισκόταν σε παιχνίδι μαζί με τον αδελφό του, έσπασε ένα από τα καθίσματα του μηχανήματος, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να χτυπήσει στο κεφάλι. Ο 19χρονος διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Την επόμενη ημέρα, συνελήφθη ο χειριστής του μηχανήματος, αφού παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Α.Τ. Κιλκίς. Νωρίτερα, είχε συλληφθεί και ο 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT