Βόλος: Χιλιάδες νεκρά ψάρια στο λιμάνι – Εκτακτη σύσκεψη

Βόλος: Χιλιάδες νεκρά ψάρια στο λιμάνι – Εκτακτη σύσκεψη

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν είναι νέο. Οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τα νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου, λαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας ευρεία σύσκεψη, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν είναι νέο. Οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο και παρασύρουν χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, το θέμα άπτεται της αρμοδιότητας του λιμένος Βόλου, ωστόσο η περιφέρεια συνεργάζεται στενά και τις επόμενες ημέρες τα νεκρά ψάρια θα οδηγηθούν προς καύση. Επίσης, θα γίνει αποκατάσταση των ζημιών του θυροφράγματος και του αντλιοστασίου στην Πέτρα, που προκλήθηκαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, ώστε τα νερά να επιστρέφουν στον ταμιευτήρα. Ο Δημήτρης Κουρέτας είπε επίσης ότι στη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα, η Περιφέρεια θα προτείνει στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου την τοποθέτηση προστατευτικού διχτυού στην έξοδο του χειμάρρου Ξηριά, ώστε να εμποδίζεται η μεταφορά ψαριών γλυκού νερού στον Παγασητικό κόλπο.

Σύμφωνα με το larissanet, νωρίτερα ο Χρήστος Τριαντόπουλος είχε σύσκεψη με τον Δημήτρη Κουρέτα για την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, ύψους 42 εκατ. ευρώ, αλλά και την πρόοδο των έργων αποκατάστασης και συγκεκριμένα έργα καθαρισμού ποταμιών και ρεμάτων, όπως και αναχωμάτων.

Βόλος: Χιλιάδες νεκρά ψάρια στο λιμάνι – Εκτακτη σύσκεψη-1
Βόλος, νεκρά ψάρια / ΙΝΤΙΜΕ

Οσον αφορά τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε πως ένα θυρόφραγμα από την λίμνη Κάρλα που άδειαζε το νερό δέχθηκε μεγάλες ποσότητες λόγω των πλημμυρών. «Για να κλείσει το θυρόφραγμα έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς του νερού, επειδή όμως υπάρχει το φαινόμενο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά την επιδιόρθωση του».

Μάλιστα ο κ. Κουρέτας ενημέρωσε πως άγνωστοι επιχείρησαν να «σπάσουν» το θυρόφραγμα με κίνδυνο να πλημμυρίσει και πάλι η περιοχή στο Στεφανοβίκειο. Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά το κλείσιμο του θυροφράγματος την Παρασκευή, προχωρά στην ταυτόχρονη αποκατάσταση του αντλιοστάσιου της Πέτρας που θα μεταφέρει σωστά το νερό στον ταμιευτήρα έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία.

Σχετικά με τα νεκρά ψάρια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ενημέρωσε πως αν και είναι αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου η Περιφέρεια θα συνδράμει για να μαζευτούν όλα τα νεκρά ψάρια και θα μεταφερθούν σε εταιρία καύσης.

«Θα χρειαστεί χρόνος, αυτό δεν γίνεται να ολοκληρωθεί σε μισή ώρα. Όπως και η εγκυμοσύνη κρατά εννιά μήνες και η γυναίκα θα ήθελε να τελειώσει σε μία εβδομάδα, έτσι και η φύση έχει κάποιους κανόνες. Έπρεπε να φύγουν τα νερά, να φτιαχτεί το αντλιοστάσιο και να κλείσει το θυρόφραγμα για να μην πλημμυρίσουμε ξανά», είπε ο Δημήτρης Κουρέτας.

Πηγή: ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, larissanet.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT