«Αυτοσχέδιες» επισκευές στο μοιραίο μηχάνημα

«Αυτοσχέδιες» επισκευές στο μοιραίο μηχάνημα

Χθες, την ίδια στιγμή που γινόταν γνωστό ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Νίκος Καλλίδης, ζήτησε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πολυγύρου να επιμεληθεί προσωπικά τριών ποινικών ερευνών για το λούνα παρκ της Χαλκιδικής που βρίσκονται σε εξέλιξη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες, την ίδια στιγμή που γινόταν γνωστό ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Νίκος Καλλίδης, ζήτησε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πολυγύρου να επιμεληθεί προσωπικά τριών ποινικών ερευνών για το λούνα παρκ της Χαλκιδικής που βρίσκονται σε εξέλιξη, νέες αποκαλύψεις έρχονταν στο φως, ενισχύοντας την πεποίθηση ενός προδιαγεγραμμένου δυστυχήματος.

Μεταξύ άλλων μαρτύρων ζητήθηκε να καταθέσει μια γυναίκα που περιγράφεται ως ιδιοκτήτρια λούνα παρκ στην Κατερίνη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γυναίκα φέρεται να επικοινώνησε με τον πατέρα του 19χρονου και να του είπε ότι το 2020 είχε πουλήσει το μοιραίο μηχάνημα («Crazy Dance») στον επιχειρηματία που κατηγορείται για το δυστύχημα στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με όσα φέρεται να ισχυρίστηκε, το παιχνίδι θα προοριζόταν για σκραπ στη Βουλγαρία, ωστόσο ο επιχειρηματίας φέρεται αντ’ αυτού να το χρησιμοποίησε κανονικά, αφού προηγουμένως προέβη σε «αυτοσχέδιες» επισκευές. Ισχυρισμός που ταυτίζεται και με τα όσα έχει εντοπίσει στον έλεγχο που διενήργησε στις εγκαταστάσεις ο πραγματογνώμονας της οικογένειας, Αναστάσιος Δέδες.

Παράλληλα, χθες ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιάννης Σάββας κίνησε πειθαρχικές διώξεις εις βάρος τόσο της δημάρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά όσο και ενός αντιδημάρχου που εμπλέκεται στην αδειοδότηση του λούνα παρκ. Το πειθαρχικό συμβούλιο αιρετών θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες για να αποφασίσει αν θα ληφθούν μέτρα εις βάρος τους.

Η κατάθεση γυναίκας που περιγράφεται ως ιδιοκτήτρια λούνα παρκ στην Κατερίνη – Τρεις έρευνες για το δυστύχημα στη Χαλκιδική.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε η «Κ», το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής λειτουργούσε παράτυπα κατά τη φετινή σεζόν, με υπεύθυνες δηλώσεις αντί πιστοποίησης. Από τις πέντε υπεύθυνες δηλώσεις, με παραλήπτη τον Δήμο Κασσάνδρας, οι δύο αφορούν τις συνθήκες ασφάλειας της εγκατάστασης. Στην πρώτη, με ημερομηνία 3 Μαΐου 2024, ο υπογράφων μηχανολόγος μηχανικός δηλώνει πως «έγινε επιθεώρηση της σωστής ανέγερσης της εγκατάστασης έδρασης των μεταλλικών κατασκευών, οπτικός έλεγχος του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υδραυλικών συστημάτων καθώς και έλεγχος του εξοπλισμού και της κατάλληλης γείωσης». Και καταλήγει: «Το συγκρότημα πληροί όλους τους κανόνες τεχνικής και ασφάλειας και μπορεί να λειτουργήσει για το κοινό χωρίς κίνδυνο από ηλεκτρολογικής άποψης». Στη δεύτερη υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη από τον ίδιο μηχανικό και με παραλήπτη τον Δήμο Κασσάνδρας, με ίδια ημερομηνία (3/5/2024), αναφέρεται πως «έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του συγκροτήματος και την ασφάλεια θεατών και εργαζομένων». H τελευταία πιστοποίηση που έλαβε το λούνα παρκ, σύμφωνα με τον φάκελο των στοιχείων για τη λειτουργία του αλλά και τη δικογραφία, έχει ημερομηνία 4 Αυγούστου 2023. Με βάση το νόμο, υπήρχε υποχρέωση επανελέγχου μετά την πάροδο 8 μηνών, ήτοι στις 4 Απριλίου 2024. Κάτι που δεν έγινε.

Τέλος, ως προς την έρευνα της Εισαγγελίας, αυτή έχει τρία σκέλη: τo ένα αφορά το δυστύχημα αυτό καθαυτό στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος, ένα δεύτερο αφορά το καθεστώς λειτουργίας του λούνα παρκ και ένα τρίτο σκέλος είναι σχετικό με τις πιστοποιήσεις και τις βεβαιώσεις που λάμβανε η επιχείρηση για να λειτουργεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT