Zήσε τον Ψι-μύθο σου στην Ελλάδα

Το viral φανταστικό ελληνικό νησί που αναβίωσε τις παλιές, καλές εποχές του Twitter

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξέρετε αυτούς που όταν αναφέρεσαι σε μια μπάντα, μια οποιαδήποτε μπάντα, θα πουν τραβώντας αργά αργά τζούρα από το ατμιστήρι τους, «τους είχα δει μια φορά σε ένα υπόγειο στο Μπρίστολ, εμπειρία μοναδική, μετά χάλασαν βέβαια». Ή που όταν τους λες ότι πήγες στην τάδε παρθένα αμμουδιά, σου λένε «πφφ, ακόμα εκεί έχεις μείνει; Η φάση είναι στον κολπίσκο ακριβώς παραδίπλα». (Κι άλλη τζούρα.) Ε, αυτούς γλέντησε το Twitter –σόρυ, Χ– για τα καλά το Σαββατοκύριακο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ολα άρχισαν όταν ο δημοσιογράφος Κώστας Μανιάτης, αλλιώς γνωστός ως @beatbukowski, έγραψε σε Facebook και Χ, το εξής: «Να βρεις ένα ψεύτικο όνομα για νησί, φασέικο λίγο, Ψίμυθο π.χ., και να λες ότι φέτος η φάση ήταν εκεί. Δεν έχεις πάει Ψίμυθο; Ε ρε φίλε, γ…. Χαμός φέτος». Το Facebook δεν πήρε αμέσως μπρος, είμαστε πια και μιας ηλικίας, αλλά στο Twitter –σόρυ Χ–, λες και κάποιος πέταξε σπίρτο σε ξερόχορτα: μπουρλότο. Ο thalis μπήκε αμέσως στο νόημα απαντώντας: «Εχει χαλάσει κατά τη γνώμη μου, τελευταία φορά που άξιζε ήταν το (εδώ βάζουμε τη χρονιά που πήγε ο συνομιλητής μας, μείον ένα για να τον τσούξει περισσότερο και να νιώσει τιποτένιος). Πλέον μόνο Αντιψίμυθος, αν θες τη γνώμη μου». «Απ’ το ’90 και μετά χάλασε κι αυτή» (Μόγλης). «Κάποιοι πηγαίναμε Ψίμυθο απ’ τα 80’s στο πανηγύρι του Αγιου Σέρτικου, παιδάκια, τότε δεν πήγαινε πλοίο και κολυμπούσαμε 6 μίλια με τους γονείς μου για να φτάσουμε… πιάναμε και σκουμπριά στην πορεία που τα δίναμε στο καφενείο της κυρά Λένης και μας τα έψηνε…» (SonJLB). Το Facebook έβγαλε ασπροπρόσωπο ο Κυριάκος Αγγελάκος: «Οταν εμείς πηγαίναμε στην Ψίμυθο μ’ ένα παρεό, μια σουλουμπάμια και τα 100 χρόνια μοναξιά, εσείς περνάγατε από τα Παλούκια στα Σελήνια κι αισθανόσαστε Μαγγελάνοι».

Και να οι φωτογραφίες με την αυγουστιάτικη πανσέληνο από το νησί, να οι θύμισες από τα πανηγύρια στην κεντρική πλατεία. Ομορφιές. «Φανταστικό νησί η Ψίμυθος. Δεν υπάρχει», όπως έγραψε ο Νίκος Σχορετσανίτης (fb). Σιγά σιγά μπήκαν στο παιχνίδι οι επαγγελματίες του μέσου. Κάποιος έφτιαξε δήθεν σχετικό λήμμα της Βικιπαίδειας, άλλος ταξιδιωτικό από το OneMan, κάποιος άλλος ανέβασε κανονικό σάιτ psimythos.gr με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για έναν ταξιδιώτη, μέχρι και τρέιλερ ντοκιμαντέρ για το νησί κυκλοφόρησε. Ο Pan Pan ανέβασε την αφίσα από την επόμενη συναυλία του στην Ψίμυθο, o Οδηγητής ανέβασε κι αυτός τις εκδηλώσεις για το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο νησί (συζήτηση για την κατάσταση στο κέντρο υγείας του νησιού, μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και νησιώτικο γλέντι).

Για λίγο ήμασταν μια ωραία ατμόσφαιρα. Χασκογελούσαμε ο καθένας πίσω από μια οθόνη.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και προβλήματα στην Ψίμυθο, που σιγά σιγά ερημώνει. Ολοι έχουν δει τις εικόνες με το παιδάκι που κάνει μόνο του παρέλαση στις εθνικές εορτές (τι, όχι;). Την ώρα που η λειψυδρία και ο υπερτουρισμός πλήττουν το νησί (για «τουριστικό χωριό με 100 υπερπολυτελείς βίλες με πισίνες, spa και ξενοδοχείο έλαβε προέγκριση από το ΥΠΕΝ», έγραψε ο συνάδελφος Γιώργος Λιάλιος), ο τελευταίος γιατρός της Ψιμύθου παραιτήθηκε λυγίζοντας από την πίεση («κανένα κανάλι δεν έπαιξε την είδηση!»).

Μοιραίο ήταν κάποιοι να χαθούν στον κυκεώνα των σχολίων και να αρχίσουν να γκουγκλάρουν «Ψίμυθος» ή «Ψύμιθος», αλλά και κάποιοι να θεωρήσουν ότι όλο αυτό είναι μια μεγάλη συνωμοσία. Εις βάρος τους. Ο Αδωνις Γεωργιάδης απέδωσε τα της Ψιμύθου στα «τρολ της αντιπολίτευσης», που όπως λέει επενδύουν σε μία ψευδή εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ. «Ομως, αυτό που κάνουν σήμερα (σ.σ. την Κυριακή) ξεπέρασε κάθε όριο. Αρχισε μια ιστορία για έναν “τελευταίο αγροτικό γιατρό που με ανάρτησή του στο FB είπε ότι δεν αντέχει άλλο και φεύγει…” και να οι αναρτήσεις για το ότι “η Ψίμυθος έμεινε χωρίς γιατρό κ.λπ.” και “αυτό είναι το ΕΣΥ του Αδωνι κ.λπ.”… μόνον που, όχι μόνον η είδηση της παραίτησης είναι ψευδής, αλλά το ίδιο το “νησί” που υποτίθεται καταρρέει υγειονομικά απλά δεν υπάρχει! (…) και μην πουν ότι το έκαναν για πλάκα, διότι μέχρι αύριο εάν δεν έκανα αυτή την ανάρτηση η μισή Ελλάδα θα είχε πιστέψει ότι… η “Ψίμυθος” είχε μείνει χωρίς γιατρό και ότι το ΕΣΥ καταρρέει… κάπου στοπ!».

Ας είναι. Για λίγο ήμασταν μια ωραία ατμόσφαιρα. Ζήσαμε τον Ψι-μύθο μας στην Ελλάδα. Χασκογελούσαμε ο καθένας πίσω από μια οθόνη, με τη φάση να θυμίζει στους παλιότερους τις καλές εποχές του Twitter. Εντάξει, μέχρι τον επόμενο καβγά.

Σημείωση: Ειδική μνεία σε άλλα δύο φανταστικά νησιά την Ιφκινθο (από το If και κίνθος) και την Κίβδηλο και τα δύο ιδανικά για πολύ ψαγμένα τυπάκια. Το πρώτο, δημιούργημα της Χρύσας και του Βασίλη, είχε διαδοθεί από παρέα σε παρέα στις αρχές των 00s πριν από τα σόσιαλ μίντια, με αποτέλεσμα ακόμη και γνωστός σκηνοθέτης να ζητήσει βοήθεια να βρει δωμάτιο εκεί. Το δεύτερο αποτελεί αποκύημα της αχαλίνωτης φαντασίας του δημοσιογράφου Γιώργου Πουλιόπουλου, που από το 2017 συστηματικά μας δίνει ανταποκρίσεις από εκεί («90 ευρώ το δίκλινο χωρίς ερκοντίσιον στην Κίβδηλο. ΝΤΡΟΠΗ!»).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT