Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα

Εμβολιαστικό κέντρο εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο εμβολιασμός των πολιτών ενάντια στην ευλογιά των πιθήκων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμβολιαστικό κέντρο εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο εμβολιασμός των πολιτών ενάντια στην ευλογιά των πιθήκων.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται κατόπιν ιατρικής αξιολόγησης στον χώρο της μονάδας ειδικών λοιμώξεων του νοσοκομείου κάθε Παρασκευή στο χρονικό διάστημα 10 το πρωί έως 12 το μεσημέρι, και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί έγιναν στην Αθήνα, στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ανδρέας Συγγρός», στις 22 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προστεθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου και άλλα τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη (Ηράκλειο) και Πάτρα, ενώ έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για εμβολιαστικό κέντρο και εντός του «Ευαγγελισμού» στην Αθήνα.

Ο εμβολιασμός με το σκεύασμα Jynneos ενηλίκων από ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται σκόπιμος, σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Συγκεκριμένα, για επαγγελματίες υγείας σε χώρους μετάδοσης του ιού, ανοσοκατεσταλμένους, άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, όσoυς έχουν επιμολυνθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα το τελευταίο τρίμηνο, όσους έχουν έρθει σε στενή ερωτική επαφή με κρούσμα κ.ά. Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες δεν οφείλουν να δηλώνουν τον λόγο για τον οποίο επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως προβληματίζεται, καθώς ο ιός αλλάζει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Στο μεταξύ, η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται, καθώς ο ιός αλλάζει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και μάλιστα σε περιοχές όπου οι ειδικοί δεν έχουν τη χρηματοδότηση, ούτε τον εξοπλισμό για να τον παρακολουθήσουν αποτελεσματικά. Συνεπώς, πολλές είναι οι άγνωστες παράμετροι για τον ίδιο τον ιό, τον τρόπο μετάδοσης και τη σοβαρότητα των επιπλοκών που προκαλεί.

«Στην Αφρική δουλεύουμε στα τυφλά», δήλωσε ο ειδικός στις μεταδοτικές νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δέλτα του Νίγηρα, δρ Ντίμι Ογκόινα. Εκείνος, πρόεδρος πλέον της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την mpox, είναι που είχε κρούσει πρώτος τον κώδωνα του κινδύνου το 2017 για ενδεχόμενη μετάδοση της mpox μέσω σεξουαλικής επαφής, όπως αποδείχθηκε αργότερα.

Ο ίδιος δηλώνει ανήσυχος καθώς «ο ιός μοιάζει να μεταλλάσσεται γρήγορα και να παράγει νέα στελέχη». Ενδεικτικά, το στέλεχος clade 2b στη Νιγηρία χρειάστηκε πέντε χρόνια ή και περισσότερο για να εξελιχθεί τόσο ώστε να διαδοθεί μεταξύ των ανθρώπων, προκαλώντας το ξέσπασμα του 2022. Το στέλεχος clade 1b έκανε το ίδιο μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT