Λαγουβάρδος: Ερχεται «ψυχρή λίμνη» με μπόρες και πτώση θερμοκρασίας – Αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρών

Λαγουβάρδος: Ερχεται «ψυχρή λίμνη» με μπόρες και πτώση θερμοκρασίας – Αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρών

Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συνθήκες καιρικής αστάθειας, που θα ευνοούν την εκδήλωση καταιγίδων, έως και το τέλος Αυγούστου προειδοποίησε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. 

Σε ανάρτησή του ο κ. Λαγουβάρδος γνωστοποίησε πως τη χώρα μας πλησιάζει μια ασυνήθιστη για την εποχή «ψυχρή λίμνη», μια αποκομμένη μάζα δηλαδή ψυχρών αέριων μαζών. 

«Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας. Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλος αριθμός ηλεκτρικών εκκενώσεων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα», αναφέρει στην ανάρτησή του. 

Αναλυτικά η πρόγνωση έως και το Σάββατο από την ΕΜΥ

ΠΕΜΠΤΗ 29-08-2024

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.
Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη τους 31 με 33 και τοπικά τους 34 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-08-2024

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, στις Σποράδες και στην Κρήτη με την εκδήλωση τοπικών βροχών. Βαθμιαία νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στα ηπειρωτικά και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη τους 30 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31-08-2024

Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Κρήτη, στα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία στα ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά.
Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT