Πολεοδομία Μυκόνου: «Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε»
πολεοδομία-μυκόνου-αδυνατούμε-να-αν-563192548

Πολεοδομία Μυκόνου: «Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε»

Νέα έγγραφα για τα προβλήματα στην Πολεοδομία του νησιού φέρνει στο φως η «Κ».

Γιάννης Σουλιώτης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνική υπηρεσία και ειδικότερα το γραφείο ελέγχου κατασκευών της πολεοδομίας αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού». Αυτό κατήγγειλε ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθυντής της πολεοδομίας του νησιού σε ενημερωτικό σημείωμα προς τον δήμαρχο Μυκόνου, σε έγγραφο με ημερομηνία 17 Απριλίου 2024. Στο ίδιο έγγραφο ζητούσε από τη δημοτική αρχή να μεταβιβάσουν τις αρμοδιότητές του σε άλλον «έτερο υπάλληλο».

Και όμως, η απόφαση για επανίδρυση της πολεοδομίας στη Μύκονο το 2023 και η μεταφορά της από τη Σύρο, όπου λειτουργούσε μέχρι τότε, παρουσιάστηκε ως μέτρο για την αντιμετώπιση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών στο Νησί των Ανέμων. Πολλές από αυτές είχαν έρθει στο φως με αφορμή τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού. Μια σειρά από έγγραφα, ωστόσο, που αποκάλυψε και συνεχίζει να φέρνει στο φως η «Κ» μαρτυρούν ότι η προσπάθεια επαναφοράς της πολεοδομικής νομιμότητας στο νησί απέχει σημαντικά από το να χαρακτηριστεί επιτυχημένη.

Στο φύλλο της 11ης Αυγούστου, η «Κ» έφερε στο φως στοιχεία σχετικά με αυτοψίες της ΕΛ.ΑΣ. για πολεοδομικές αυθαιρεσίες, που πάντως δεν ελέγχονταν στη συνέχεια από την καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μυκόνου. Στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024, η Αστυνομία του νησιού πραγματοποίησε 197 ελέγχους για πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Σε 160 περιπτώσεις συνέταξε και απέστειλε σήμα προς την Πολεοδομία Μυκόνου για να προχωρήσει σε διακοπή εργασιών, να επιβάλει πρόστιμα κ.ο.κ. Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., όμως, προκύπτει ότι η Υπηρεσία Δόμησης ανταποκρίθηκε πραγματοποιώντας αυτοψίες σε μόλις τέσσερις περιπτώσεις.

Τη δυσλειτουργία της Πολεοδομίας Μυκόνου λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και της κακής συνεργασίας τους με τον αναπληρωτή διευθυντή της υπηρεσίας, είχαν επισημάνει με επιστολές τους προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βερώνης και Απόστολος Νάζος.

«Η Μύκονος ξαναμπαίνει στο μάτι του κυκλώνα, οι αυθαιρετούντες αναθαρρούν, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι εμπαίζεται, ο δήμος παρά τη βούλησή του βρίσκεται σε θέση απολογούμενου και η πολιτεία εμφανίζεται ανακόλουθη σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για αποκατάσταση της νομιμότητας στη Μύκονο», ανέφερε ο Κ. Βερώνης σε επιστολή του (τον Μάιο) προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. Παρόμοιο ήταν το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Νάζου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Θ. Σκυλακάκη, τον Φεβρουάριο του 2024.

Το ενδιαφέρον όσο και οξύμωρο στην υπόθεση είναι ότι την αδυναμία λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης Μυκόνου είχε περιγράψει σε έγγραφά του προς τη διοίκηση του δήμου και ο ίδιος ο προϊστάμενός της Μιχάλης Τσιπλάκης. «Για να λειτουργήσει η υπηρεσία σε βαθμό τουλάχιστον αποδεκτό θα πρέπει να βρείτε τρόπο ώστε άμεσα να ενεργοποιηθούν υπαλληλικά οι ….» ανέφερε σε επιστολή του στα μέσα Απριλίου, κάνοντας ονομαστική αναφορά σε δύο υπαλλήλους του δήμου τους οποίους επιθυμούσε να εντάξει στο δυναμικό της υπηρεσίας. Σε νεότερη επιστολή του, περίπου μία εβδομάδα αργότερα, σημείωνε ότι «φαίνεται ολοκάθαρα εκ των πραγμάτων ότι η υπηρεσία δεν πρόκειται να στελεχωθεί καν επαρκώς διότι υπάρχουν λόγοι αξεπέραστοι: Το δυσβάσταχτο ενοίκιο κατοικίας και το υψηλό κόστος διαβίωσης για ένα δημόσιο υπάλληλο».

Στις επιστολές του αυτές, βέβαια, η δημοτική αρχή απάντησε μάλλον δηκτικά. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νάζος τη 16η Απριλίου υπογράμμιζε ότι «Οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν αναιρούν τη δέσμια υποχρέωση της υπηρεσίας να ελέγχει άμεσα και αυτεπάγγελτα τις κάθε είδους καταγγελίες περί αυθαιρεσιών. Η υποχρέωση και η ευθύνη σας για τον άμεσο έλεγχο των καταγγελλομένων είναι αντικειμενική και απορρέει από τη θέση ευθύνης στην οποία υπηρετείτε». 

Στα τέλη Ιουνίου στο τιμόνι της Πολεοδομίας Μυκόνου τοποθετήθηκε τελικά νέα υπάλληλος, με το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού πάντως να παραμένει, όπως αναγνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT