Επιχείρηση «καθαρή πόλη» με περιπολίες στις γειτονιές

Επιχείρηση «καθαρή πόλη» με περιπολίες στις γειτονιές

Μεικτά κλιμάκια με επόπτες καθαριότητας και δημοτικούς αστυνομικούς για την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας δημιουργεί ο Δήμος Αθηναίων. Στόχος τους θα είναι να ενημερώνουν πολίτες και καταστηματάρχες, να κάνουν συστάσεις, αλλά και να επιβάλλουν πρόστιμα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης

Μεικτά κλιμάκια με επόπτες καθαριότητας και δημοτικούς αστυνομικούς για την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας δημιουργεί ο Δήμος Αθηναίων. Στόχος τους θα είναι να ενημερώνουν πολίτες και καταστηματάρχες, να κάνουν συστάσεις, αλλά και να επιβάλλουν πρόστιμα. Το πρώτο κλιμάκιο ξεκινάει το έργο του στο κέντρο την επόμενη εβδομάδα, ενώ σταδιακά θα «περιπολούν» σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Η λειτουργία των μεικτών κλιμακίων ανακοινώθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων από την αρμόδια αντιδήμαρχο Ρωξάνη Μπέη. Εως σήμερα, οι έλεγχοι στην Αθήνα για την τήρηση του κανονισμού πραγματοποιούνται από 12 επόπτες καθαριότητας, οι οποίοι ενημερώνουν, κάνουν συστάσεις και επιβάλλουν πρόστιμα. Οπως εξήγησε η κ. Μπέη, η προσθήκη των δημοτικών αστυνομικών και εξασφαλίζει τη συμμόρφωση όσων παραβιάζουν τον κανονισμό και δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες ελέγχου, καθώς έως σήμερα (λόγω του περιορισμένου αριθμού των εποπτών) οι έλεγχοι γίνονταν μόνο σημειακά, συνήθως προς διερεύνηση κάποιας καταγγελίας. Το πρώτο μεικτό κλιμάκιο θα ξεκινήσει τη δράση του την επόμενη εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας και από τις 9 Σεπτεμβρίου θα «περιπολεί» από ένα κλιμάκιο στα επτά διαμερίσματα του δήμου. Για το κέντρο της πόλης, η πρόθεση είναι να δημιουργηθούν τρία, ώστε να καλύπτονται περισσότερες ώρες μέσω βαρδιών.

Πόρτα πόρτα

«Η διαφορά με τους ελέγχους από τους επόπτες καθαριότητας είναι ότι με την προσθήκη δημοτικών αστυνομικών, οι έλεγχοι θα λάβουν επιχειρησιακό χαρακτήρα», λέει στην «Κ» η κ. Μπέη. «Η αλήθεια είναι ότι ο κανονισμός καθαριότητας, που ορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις δεν έχει γίνει συνείδηση στους πολίτες και στους επιχειρηματίες, παρότι στοχεύει εκτός των άλλων και στην καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Επομένως, ο ρόλος των μεικτών κλιμακίων δεν θα είναι μόνο να επιβάλλουν πρόστιμα, αλλά να ενημερώνουν πόρτα πόρτα, ιδίως στο κέντρο όπου η κατάσταση είναι πιο επιβαρυμένη. Η υπόθεση δεν είναι απλή – είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από το ιστορικό τρίγωνο συλλέγουμε καθημερινά 60 τόνους σκουπιδιών, όταν σε όλο το Αιγάλεω παράγονται 75 τόνοι την ημέρα».

Το πρώτο μεικτό κλιμάκιο ξεκινάει το έργο του στο κέντρο της Αθήνας την επόμενη εβδομάδα, με συστάσεις, ενημέρωση και επιβολή προστίμων.

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε και μια σειρά από άλλες, παράλληλες δράσεις στον τομέα της καθαριότητας για το επόμενο διάστημα. «Ξεκινάμε πιο εντατικές anti-graffiti παρεμβάσεις, όχι μόνο σε κοινόχρηστους χώρους και δημοτικά κτίρια, αλλά και σε ιδιωτικά, με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη. Θα πάμε στα πιο επιβαρυμένα σημεία να παρέμβουμε ολοκληρωμένα, λ.χ. σε έναν ολόκληρο κεντρικό δρόμο. Επίσης, οι δράσεις καθαρισμού, συντήρησης και εξωραϊσμού του αστικού εξοπλισμού αυξάνονται από τρεις σε έξι φορές την εβδομάδα. Παράλληλα, ξεκινούν από το μεσημέρι έως το απόγευμα, πέραν των “δορυφορικών” δρομολογίων των απορριμματοφόρων, μικρά οχήματα –τα αποκαλούμε εξπρές– να συλλέγουν τα απορρίμματα που βρίσκονται χύμα έξω από τους κάδους στα στενά του κέντρου».

Σταθμός μεταφόρτωσης

Μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων που κατασκευάστηκε στην περιοχή του Ελαιώνα. «Εχει ήδη ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του και από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει με δύο βάρδιες. Σε πλήρη λειτουργία, με τρεις βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα θα λειτουργήσει από τις 9 Οκτωβρίου», λέει η κ. Μπέη. Οπως εξηγεί, σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος τους τα απορριμματοφόρα αναγκάζονται να κατευθυνθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής για να ξεφορτώσουν, κάτι που προφανώς έχει μεγάλο κόστος τόσο οικονομικό όσο και χρονικό (καθώς τα απορριμματοφόρα από όλους τους δήμους σχηματίζουν ουρές και υπάρχει πολύωρη αναμονή). «Με την πλήρη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης, θα εξυπηρετούνται τα απορριμματοφόρα από τα περισσότερα σημεία του δήμου. Επομένως, θα μπορέσουμε να αναδιοργανώσουμε τα δρομολόγια και να συζητήσουμε για την πύκνωσή τους».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας έθεσε χθες εκ νέου στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των δήμων. Οπως υποστήριξε, η πολιτεία πρέπει να καλύψει το πρόσθετο μισθολογικό κόστος (περίπου 30 εκατ. ευρώ) που έχει διαμορφωθεί από τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων δημόσιου τομέα, να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι για το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος και να επιστραφεί στους δήμους το παρακρατηθέν τέλος ταφής, το οποίο για το 2024 ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω, ζητεί από την κυβέρνηση να επαναφέρει τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μνημονιακή περίοδο.

Κεντρική φωτό: Από το ιστορικό τρίγωνο συλλέγονται καθημερινά 60 τόνοι σκουπιδιών, όταν σε όλο το Αιγάλεω παράγονται 75 τόνοι την ημέρα. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT