Κατέστρεψαν ξανά τον μετεωρολογικό σταθμό στη Δρακόλιμνη Τύμφης

Κατέστρεψαν ξανά τον μετεωρολογικό σταθμό στη Δρακόλιμνη Τύμφης

Μεγάλη ήταν η απογοήτευση των εθελοντών του επιστημονικού πρότζεκτ LiMnADs στη Δρακόλιμνη Τύμφης αντικρίζοντας –για άλλη μια φορά– τον μετεωρολογικό σταθμό κατεστραμμένο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλη ήταν η απογοήτευση των εθελοντών του επιστημονικού πρότζεκτ LiMnADs στη Δρακόλιμνη Τύμφης αντικρίζοντας –για άλλη μια φορά– τον μετεωρολογικό σταθμό κατεστραμμένο. «Το διαπιστώσαμε την Παρασκευή, αν και είχε συμβεί νωρίτερα», λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, υποψήφιος διδάκτωρ στο Cambridge, στον τομέα της κλιματικής έρευνας, που συμμετέχει εθελοντικά μαζί με άλλους επιστήμονες και φοιτητές στο φιλόδοξο πρόγραμμα.

Το πρότζεκτ υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Meteo Gr, το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, το Balkan Chamois Society και το Scott Polar Research Institute και στόχο έχει τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων από ένα σημείο μοναδικής βιοποικιλότητας εντός του εθνικού δρυμού Βορείου Πίνδου. Υπενθυμίζεται ότι ένας μετεωρολογικός σταθμός μεταδίδει στοιχεία σχετικά με τη διεύθυνση και την ταχύτητα του αέρα, την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση. Οι σταθμοί είναι εγκατεστημένοι ως επί το πλείστον σε πεδιάδες και αστικά κέντρα. «Εχουμε κενό γνώσης για τις κλιματικές συνθήκες στα βουνά, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά σύνθετη η διαδικασία εγκατάστασης ενός σταθμού», σημειώνει ο κ. Αλεξόπουλος, που είναι συντονιστής του προγράμματος.

«Τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2023 είχε και πάλι καταστραφεί από ανθρώπινο χέρι», περιγράφει με πικρία. Η επισκεψιμότητα στην περιοχή από ορειβάτες έχει εσχάτως αυξηθεί πολύ, όπως και η κατασκήνωση, παρά την ισχύουσα απαγόρευση σε προστατευόμενες περιοχές. «Μέσα στο καλοκαίρι, κάποιος έκλεψε την κάμερα παρατήρησης της χειμερινής παγοκάλυψης της λίμνης, η οποία κοστίζει 400 ευρώ και δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε», προσθέτει. Πέριξ του σταθμού υπάρχει ταμπέλα που εξηγεί λεπτομερώς σε ελληνικά και αγγλικά τον στόχο του προγράμματος, τον οποίο υποστηρίζει ένθερμα και η τοπική κοινωνία. Ορισμένοι, όμως, φαίνεται ότι δεν πείθονται από την επίσημη εξήγηση. «Συνηθίζεται οι εταιρείες που τοποθετούν ανεμογεννήτριες να εγκαθιστούν προηγουμένως μετεωρολογικούς σταθμούς –πολύ μεγαλύτερους από τους δικούς μας– για να προσδιορίζουν την ένταση του ανέμου σε συγκεκριμένο υψόμετρο· εμείς δεν κάνουμε κάτι τέτοιο». Σε πείσμα της καχυποψίας η ομάδα των επιστημόνων, με την αρωγή του Αστεροσκοπείου, θα αντικαταστήσει προσεχώς τον σταθμό. «Τέτοιες ενέργειες δείχνουν την παντελή έλλειψη πίστης και σεβασμού στην επιστημονική έρευνα», καταλήγει ο κ. Αλεξόπουλος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT