Η «Μικρή Αρμάτα» και πώς θα την απολαύσετε

Η «Μικρή Αρμάτα» και πώς θα την απολαύσετε

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα πριν από τη θρυλική Αρμάτα, την ετήσια αναπαράσταση της καταναυμάχησης της τουρκικής αρμάδας στο στενό των Σπετσών από τον στόλο των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών το 1822, οι Σπέτσες διοργανώνουν και την αποκαλούμενη πλέον «Μικρή Αρμάτα» ή Αρμάτα των παιδιών.

Αυτή την Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου, παραμονή του Αγίου Μάμα, η παραλία πλάι στο κεντρικό λιμάνι της Ντάπιας θα γεμίσει με μικρά καραβάκια που έχουν φτιάξει οι μαθητές του νησιού για να φωτίσουν με τα κεράκια που είναι προσαρμοσμένα πάνω τους τη θάλασσα μπροστά στο κατάλευκο εκκλησάκι του Αγίου Μάμα, τηρώντας μια παράδοση που χάνεται στον χρόνο, αλλά καθίσταται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα για συμμετέχοντες και επισκέπτες.

Κι αυτό διότι πλέον ο Δήμος Σπετσών σε συνεργασία με το Bobos Arts Festival έχει δώσει και περιβαλλοντική διάσταση στο ετήσιο αυτό έθιμο: Εχει καθιερώσει ένα δημιουργικό εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης (upcycling), στο οποίο τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους αυτοσχέδια καραβάκια για τη γιορτή του Αγίου Μάμα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και απλά υλικά που σέβονται το περιβάλλον.

Η «Μικρή Αρμάτα» και πώς θα την απολαύσετε-1
Φωτ.: Bobos Arts Festival

«Εδώ και μερικά χρόνια πετύχαμε να συνδυάσουμε την παράδοση δεκαετιών που έχουν τα παιδιά στις Σπέτσες με το μήνυμα υπέρ του περιβάλλοντος», εξηγεί στην «Κ» η δήμαρχος Σπετσών Ευγενία Φραγγιά.

«Ετσι συνεργαζόμαστε με το Bobos Arts Festival, για να μαθαίνουμε στα παιδιά τόσο τη δημιουργικότητα όσο και την αξία της ανακύκλωσης», προσθέτει.

Οσοι βρεθούν στο νησί των Σπετσών θα μπορούν να απολαύσουν από τις 7 μ.μ. το υπέροχο θέαμα της θάλασσας μπροστά στον Αγιο Μάμα που γεμίζει με τα καραβάκια, κι ενώ στο εκκλησάκι ψάλλεται ο Εσπερινός για τον άγιο, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η «Μικρή Αρμάτα» και πώς θα την απολαύσετε-2

Η «Μικρή Αρμάτα»» αποτελεί πλέον κομμάτι των ετήσιων εκδηλώσεων για την Αρμάτα, οι οποίες αρχίζουν σήμερα Παρασκευή 30 Αυγούστου, με τη συναυλία του Γιάννη Κούτρα και της Μύριαμ Λεβή, και κορυφώνονται το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών, μία ημέρα μετά την κεντρική συναυλία στην πλατεία Ποσειδωνίου με τις Ελευθερία Αρβανιτάκη και Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT