Εφτασαν στην Ινδία τα ελληνικά F-16 για την άσκηση Tarang Shakti
εφτασαν-στην-ινδία-τα-ελληνικά-f-16-για-τη-563195374

Εφτασαν στην Ινδία τα ελληνικά F-16 για την άσκηση Tarang Shakti

Σταύρος Ιωαννίδης

Στην αεροπορική βάση «Jodhpur» στο Ρατζαστάν της βορειοδυτικής Ινδίας βρίσκονται από την Τετάρτη τέσσερα μαχητικά και δύο μεταφορικά αεροσκάφη καθώς και στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που – για πρώτη φορά – λαμβάνουν μέρος στη μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24».

Ολοκληρώνοντας έναν «μαραθώνιο» 3.000 χιλιομέτρων με δύο ενδιάμεσους σταθμούς για ανεφοδιασμό και ξεκούραση, πληρώματα και αεροσκάφη έφτασαν εκεί που ποτέ έως τώρα δεν είχε επιχειρήσει η Πολεμική Αεροπορία. 

Η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Ινδία έρχεται ως ανταπόδοση της πρόσκλησης της συμμετοχής της ινδικής αεροπορίας στην άσκηση «Ηνίοχος 23» με αεροσκάφη Su-30.

Σηματοδοτεί, όμως, και την εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Αθήνας και Νέου Δελχί, η οποία επισημοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν με αφορμή την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Χούπη, οι δύο πλευρές υπέγραψαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας. Η εκατέρωθεν αποστολή αεροπορικών δυνάμεων είναι μόνο η αρχή λένε αρμόδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Ινδία θα προχωρήσουν σύντομα σε ανταλλαγές στρατιωτικού προσωπικού, κοινές ασκήσεις με ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις και θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ασφάλειας πληροφοριών, της αμυντικής τεχνολογίας και της καινοτομίας. 

Εφτασαν στην Ινδία τα ελληνικά F-16 για την άσκηση Tarang Shakti-1

Μακρύ ταξίδι

Τέσσερα μαχητικά F-16 Block 52+adv της 336 Μοίρας «Όλυμπος» απογειώθηκαν από τον Άραξο με πρώτο σταθμό την αεροπορική βάση «King Fasail» της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Μετά από τις απαραίτητες ανάσες και τον ανεφοδιασμό, τα F-16 πέταξαν για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη βάση «Al Dhafra». Αεροδρόμια γνώριμα για τους Έλληνες πιλότους που τα επισκέπτονται σχεδόν σε ετήσια βάση για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Από τα Εμιράτα ξεκίνησε το τελευταίο σκέλος της διαδρομής, με τα μαχητικά και τα πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας να φτάνουν τελικά στη βάση «Jodhpur» την Τετάρτη όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Ινδούς συναδέλφους τους. 

Τα τέσσερα F-16, συνόδευαν και δύο C-130, τα οποία μετέφεραν ανταλλακτικά, υλικά υποστήριξης και τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ένα, μάλιστα, από τα δύο C-130 είναι το «751» που όπως αποκάλυψε η «Κ», εντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δύναμη της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, αφού επέστρεψε από την Πορτογαλία όπου είχε σταλεί για συντήρηση. 

Εφτασαν στην Ινδία τα ελληνικά F-16 για την άσκηση Tarang Shakti-2

Αερομαχίες 

Τα περισσότερα σενάρια της άσκησης «Tarang Shakti 24» είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Εκτός από την Ελλάδα και την Ινδία, με αεροπορικές δυνάμεις συμμετέχουν η Αυστραλία, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μπαγκλαντές, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη. Μαχητικά F-16, Rafale, Sukhoi,A-10, F-18 και τα ιαπωνικά Mitsubishi F-2 θα εξασκηθούν, ως επί το πλείστον, σε αντικείμενα εναέριας μάχης, με τα F-16, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, να αναλαμβάνουν κυρίως τον ρόλο των επιτιθέμενων (aggressors) καθώς ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικού αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πακιστανικής αεροπορίας. 

Το πτητικό σκέλος της άσκησης ξεκίνησε την Πέμπτη 29 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σκοπός της άσκησης είναι η συνεργασία των συμμετεχόντων σε ένα απαιτητικό πολυμερές περιβάλλον, με στόχο την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. 

Εφτασαν στην Ινδία τα ελληνικά F-16 για την άσκηση Tarang Shakti-3
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT