Κακοκαιρία: Μπουρίνι με καταιγίδες, χαλάζι, κεραυνούς
κακοκαιρία-μπουρίνι-με-καταιγίδες-χα-563197729

Κακοκαιρία: Μπουρίνι με καταιγίδες, χαλάζι, κεραυνούς

Πολλές περιοχές στην Αττική και στην περιφέρεια επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης». Θα συνεχιστούν και σήμερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Φωτ. INTIME NEWS/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Οι ουρανοί άνοιξαν χθες σε αρκετές περιοχές της χώρας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Η «ψυχρή λίμνη», που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζει τις αντοχές των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας σε όλη την Ευρώπη, έφερε ισχυρές καταιγίδες –προκαλούνται όταν οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα (ψυχρή λίμνη) συνδυάζονται με την επικράτηση θερμών και υγρών αερίων μαζών στην κατώτερη τροπόσφαιρα–, δυνατούς ανέμους, χαλαζόπτωση και κεραυνούς.

Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» είναι συχνό τα τελευταία καλοκαίρια σε όλη την Ευρώπη, ενώ το έζησε έντονα η Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019, καθώς επίσης η Γερμανία και το Βέλγιο το καλοκαίρι του 2021, όπου σημειώθηκαν φονικές πλημμύρες.

Τα μεγαλύτερη ύψη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo, σημαντικά ύψη βροχής σημειώθηκαν στην Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής έως τις 3 μ.μ., βάσει των μετρήσεων σε 70 σταθμούς του δικτύου του meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο κέντρο και στα βόρεια του λεκανοπεδίου, με 39 χιλιοστά στα Βριλήσσια, 37 χιλιοστά στα Πατήσια, 29 χιλιοστά στο Μαρούσι και 24 χιλιοστά στη Μεταμόρφωση. Οι υπεύθυνοι του meteo είχαν προϊδεάσει για τη μεταβολή του καιρού που αποδίδεται στην ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο ενημερώνουν ότι και σήμερα δεν θα είναι μια ανέφελη ημέρα, καθώς προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ ισχυρούς ανέμους, και γι’ αυτό εφιστούν την προσοχή των εκδρομέων.

Ο δρ Δημήτρης Ζιακόπουλος, μετεωρολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζει στην «Κ» ότι «η πιο δύσκολη ημέρα είναι σήμερα, καθώς τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα, από τις 12 το μεσημέρι και μετά», και προτρέπει όσους βρεθούν στις παραλίες να απομακρυνθούν τάχιστα από τη θάλασσα μόλις αρχίσει να βρέχει.

Δυσκολότερη προβλέπουν οι μετεωρολόγοι τη σημερινή ημέρα και προτρέπουν όσους βρεθούν στις παραλίες να απομακρυνθούν τάχιστα από τη θάλασσα εάν αρχίσει να βρέχει.

Πού θα χτυπήσει

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου, η Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των βορείων Σποράδων, η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Εύβοιας. Επίσης η Πελοπόννησος θα πληγεί πολύ, ειδικά οι νομοί Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας.

«Προβλέπεται ραγδαία βροχόπτωση με μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πλημμυρικών επεισοδίων σε τοπικό επίπεδο. Υφεση θα σημειώσει η κακοκαιρία την Κυριακή, κατά την οποία θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, αλλά πολύ μικρότερης έντασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και στις Κυκλάδες και στην Κρήτη», προσθέτει ο κ. Ζιακόπουλος. Η θερμοκρασία, ωστόσο, δεν θα μεταβληθεί ιδιαίτερα, θα κυμανθεί στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Χθες, πάντως, στην Αττική δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, ενώ σε κάποιες περιοχές έπεσε χαλάζι. Υπήρξαν κεντρικοί δρόμοι με προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και φανάρια εκτός λειτουργίας, και σε γειτονιές των βορείων προαστίων σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, για την Αττική, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι χθες το απόγευμα είχε δεχθεί 40 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Ακόμη, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. είχε λάβει 14 κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής. Συστάσεις εξέδωσε εκ νέου χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα υπήρξαν και στη Θεσσαλονίκη, ειδικά με πτώσεις δέντρων. Οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με έντονες βροχές που συνοδεύονταν από κεραυνούς και δυνατούς ανέμους. Το ξαφνικό μπουρίνι είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και στο κέντρο της πόλης να πέσουν δένδρα, ενώ ανάλογη ήταν η κατάσταση και στον Λαγκαδά.

Τέσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε περιοχές των Δήμων Κύμης – Αλιβερίου και Ερέτριας στην Εύβοια εξαιτίας έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, ενώ το ίδιο συνέβη και στα Καλύβια Αττικής. Ολες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Επικαιροποίηση του Εκτακτου Δελτίου της ΕΜΥ

Σημειώνεται πάντως ότι το πρωί του Σαββάτου, το Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 29-08-2024 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι και σήμερα Σάββατο (31-08-24), επηρεάζοντας κατά τόπους το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Αναλυτικά:

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο (31-08-24):

1. Από τις πρωινές ώρες και μέχρι αργά το απόγευμα κατά διαστήματα στις Σποράδες, την Εύβοια και πιθανώς στη Θεσσαλία.

2. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και κατά τόπους στην Ήπειρο και τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική και ανατολική).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT