Ο δαίμονας των Αγγέλων

Ο Ελληνοαυστραλός αρχηγός των Hell Angels Αυστραλίας και το εμπόριο ναρκωτικών

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν ένα βράδυ του Ιουλίου όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής πήραν εντολή να μετάσχουν σε μυστική επιχείρηση στα νότια προάστια. Αποστολή τους, να ελέγξουν πολυπληθή συγκέντρωση του ελληνικού παραρτήματος της λέσχης μοτοσικλετιστών Hell Angels (σ.σ. Αγγελοι της Κολάσεως), που πραγματοποιούνταν σε κλαμπ της Γλυφάδας.

H συγκέντρωση γινόταν με αφορμή τη συμπλήρωση 12 ετών από την ίδρυση της λέσχης, καθώς και ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν πάει στο κλαμπ, στο κέντρο της Γλυφάδας, με θορυβώδεις μοτοσικλέτες Harley Davidson.

Αν και μέλη της συγκεκριμένης λέσχης μοτοσικλετιστών είχαν απασχολήσει στο νωπό παρελθόν την Ελληνική Αστυνομία για εκρήξεις βομβών κ.ά., εκείνο το βράδυ του Ιουλίου τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν κινητοποιηθεί και μεταβεί στη Γλυφάδα κατόπιν αιτήματος συναδέλφων τους από την Αυστραλία. Διέθεταν πληροφορίες ότι στο πάρτι γενεθλίων της λέσχης θα παρίστατο 52χρονος Ελληνοαυστραλός, ο οποίος περιγράφεται στον διεθνή Τύπο ως «Νο 1 καταζητούμενος» από τις Αρχές της Αυστραλίας. Ο λόγος για τον Αγγελο Παντέλη (Angelo Pandeli), ο οποίος φέρεται να είναι αρχηγικό στέλεχος των Hell Angels στην Αυστραλία και ταυτόχρονα ηγετική φυσιογνωμία στο εμπόριο κοκαΐνης διεθνώς.

Το «παρών» στο πάρτι έδωσαν περίπου 500 άτομα, με τους Ελληνες αστυνομικούς πάντως να μην καταφέρνουν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του 52χρονου στη συγκέντρωση. Εις βάρος του, άλλωστε, δεν εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, παρά τις πληροφορίες που έφταναν από την Αυστραλία και τον εμφάνιζαν ως σκληρό κακοποιό.

Ο δαίμονας των Αγγέλων-1
O 52χρονος Αγγελος Παντέλης, ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αυστραλιανών αστυνομικών αρχών παρότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα από το 2018.

Η μυστική επιχείρηση του Ιουλίου δεν θα μας απασχολούσε αν δεν γινόταν γνωστό ότι την περασμένη Τετάρτη ο 52χρονος φέρεται να συνελήφθη στο Ντουμπάι. Η είδηση δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων ΜΜΕ της Αυστραλίας και όχι μόνον. «Ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος στην Αυστραλία και αρχηγικό μέλος των Hell Angels υπάρχουν αναφορές ότι συνελήφθη στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 52χρονος κρατήθηκε τα τελευταία 24ωρα στο Ντουμπάι, αλλά παραμένει ασαφές εάν θα του απαγγελθούν κατηγορίες. Θεωρείται μεγάλος “παίκτης” στη διακίνηση ναρκωτικών διεθνώς και ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης στην Αυστραλία», αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, στην έκδοση της Τετάρτης.

Από το 2010, η Europol παρακολουθεί την εξάπλωση των Αγγέλων της Κoλάσεως σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, ενώ πρόσφατο βρετανικό δημοσίευμα συνδέει την οργάνωση με καρτέλ του Μεξικού.

Ο Αγγελος Παντέλης φέρεται να εγκατέλειψε την Αυστραλία το 2018 και έκτοτε κινείται μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Παρά την απουσία του, ωστόσο, παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διωκτικών αρχών της χώρας. Το 2021, η αυστραλιανή επιτροπή για την παρακολούθηση του εγκλήματος (Australian Criminal Intelligence Commission) ανακοίνωσε ότι αποτελούσε μέλος οργάνωσης που εισήγε ετησίως στην Αυστραλία ναρκωτικά αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.

Με αφορμή τις πληροφορίες για σύλληψή του, η εφημερίδα Telegraph δημοσιοποίησε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Ελληνοαυστραλός σχεδίαζε να ταξιδέψει μαζί με μέλη των Hell Angels από τον Καναδά, την Ολλανδία, τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη στο Κανκούν για τον εορτασμό της αδελφοποίησής τους με έτερη λέσχη μοτοσικλετιστών στο Μεξικό, γνωστή ως Nomads (Νομάδες). Ορισμένοι θεωρούν ότι στο παρασκήνιο της αδελφοποίησης, εξελίσσεται συνεργασία των Hell Angels με το ισχυρό καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα στο Μεξικό, καθώς και ότι το ταξίδι τους έχει στόχο τη σύναψη συμφωνιών για την αγορά ναρκωτικών.

Ντουμπάι και Αττική

Στις αρχές του καλοκαιριού, η ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας OCCRP (Organized Crime Corruption Reporting Project) επεξεργάστηκε τίτλους ιδιοκτησίας στο Ντουμπάι και δημοσιοποίησε ονόματα υπόπτων για διαφθορά και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, που διατηρούν ακίνητα στο εμιράτο. Μεταξύ αυτών και το όνομα της συζύγου του Παντέλη. Πέραν του Ντουμπάι, ίχνη του 52χρονου εντοπίζονται και στην Αττική, καθώς φέρεται να έχει υπό την ιδιοκτησία του διώροφο ακίνητο στα νότια προάστια. Επιπλέον, πληροφορίες από την Αυστραλία θέλουν τον 52χρονο μέσω ενός κύκλου 3-4 φίλων και συνεργατών να καταστρώνει εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Με τις σχετικές αναφορές, πάντως, να μην επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη.

Η λέσχη μοτοσικλετιστών Hell Angels είναι η πιο γνωστή και αμφιλεγόμενη λέσχη μοτοσικλέτας στον κόσμο, τα μέλη της οποίας οδηγούν μεγάλου κυβισμού μηχανές Harley Davidson. Το πρώτο κλαμπ ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1940 και από τότε οι Hells Angels έχουν εξαπλωθεί σε Ευρώπη, Νότια Αμερική, Αυστραλία και Ρωσία. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει χαρακτηρίσει τη λέσχη εγκληματική οργάνωση, αφού μέλη της έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, εκβιασμούς και ανθρωποκτονίες. Επιχειρήσεις εναντίον των Hells Angels έχουν διεξαγάγει και αστυνομίες χωρών-μελών της Ε.Ε. Το 2010, η Europol είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου διαπιστώνοντας ανησυχητική εξάπλωση των Αγγέλων της Κολάσεως σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης και στην Ελλάδα. Είχε μάλιστα συσχετίσει την επέκταση του κλαμπ με την ενδεχόμενη προσπάθεια ελέγχου της διακίνησης ναρκωτικών από τα μέλη των Hells Angels μέσω του επονομαζόμενου «Βαλκανικού Αξονα».

Αρμόδιες πηγές δήλωσαν στην «Κ» ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθεί στην Ελλάδα κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αυστραλών αστυνομικών για τις ανάγκες της έρευνας, με επίκεντρο τον 52χρονο Ελληνοαυστραλό.

Οι βόμβες σε Κορωπί και Γλυφάδα

Πριν από μια δεκαετία και το ελληνικό παράρτημα των Hell Angels είχε βρεθεί στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της ΕΛ.ΑΣ. Αφορμή τότε ήταν έκρηξη βόμβας στα γραφεία της λέσχης που είχαν ανοίξει στο Κορωπί. Οπως είχε γίνει γνωστό, άγνωστοι δράστες είχαν πετάξει στο προαύλιο της διώροφης μονοκατοικίας που στέγαζε τα γραφεία της λέσχης μασούρι δυναμίτιδας. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές φθορές στο κτίριο, είχαν όμως μείνει άθικτες δύο μοτοσικλέτες Harley Davidson που ήταν σταθμευμένες στην αυλή, όπως επίσης και η επιγραφή – ταυτότητα της λέσχης που βρισκόταν στην ταράτσα του κτίσματος: «Hell Angels Motorcycle Club – Attica». Στο πλαίσιο της έρευνας για εκείνη την υπόθεση, αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών έκαναν έρευνες στα σπίτια μελών της λέσχης, εντοπίζοντας σπαθιά, ρόπαλα και ένα 22άρι πιστόλι.

Το περιστατικό αποδόθηκε στον πόλεμο αντίπαλων συμμοριών, το ίδιο και η έκρηξη που σημειώθηκε πέντε χρόνια αργότερα σε παγιδευμένο με εκρηκτικά Ι.Χ. στην περιοχή της Γλυφάδας. Από την πυροδότηση των εκρηκτικών είχε τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια ο 56χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, υπήκοος Αυστραλίας. Φέρεται να είχε επαφές με τους Hell Angels και να πραγματοποιούσε συχνά ταξίδια ανάμεσα σε Αθήνα και Ντουμπάι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT