Προς θερμό Σεπτέμβριο: Το φθινόπωρο αρχίζει με λίγο καλοκαίρι

Προς θερμό Σεπτέμβριο: Το φθινόπωρο αρχίζει με λίγο καλοκαίρι

Υστερα από ένα καυτό τρίμηνο, εκτιμάται ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι θερμότερος από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Η Ελλάδα παραμένει στον θερμοθάλαμο των αυξημένων θερμοκρασιών, με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις να «βλέπουν» θετικές αποκλίσεις και για τον Σεπτέμβριο, ενώ ο τελικός απολογισμός για τον φετινό Αύγουστο επιβεβαιώνει αυτό που όλοι και όλες νιώσαμε: έναν πολύ ζεστό Αύγουστο, με τα θερμόμετρα να ανεβαίνουν πολύ πάνω από τις «κανονικές» για την εποχή τιμές. Μάλιστα, ήταν ο τρίτος μήνας του φετινού καλοκαιριού που οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως περάσαμε ένα από τα πλέον καυτά καλοκαίρια την εποχή της κλιματικής κρίσης.

Οσον αφορά τον Σεπτέμβριο, η εξέταση 350 σεναρίων πρόγνωσης από μεγάλα ερευνητικά κέντρα (ECMWF-Ευρώπη, UKMO-Ηνωμένο Βασίλειο, Meteo-France, JMA-Ιαπωνία, NCEP-ΗΠΑ, DWD-Γερμανία και CMCC-Ιταλία), όπως παρέχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή Copernicus, αναδεικνύει την τάση να είναι θερμότερος του κανονικού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τάση θετικής απόκλισης της μέσης θερμοκρασίας του Σεπτεμβρίου σε σχέση με την περίοδο 1993-2016 καταγράφει το 89% των διαθέσιμων σεναρίων. Το 38% των σεναρίων προβλέπει αποκλίσεις της τάξης των 1-2 βαθμών Κελσίου, το 31% αποκλίσεις μέχρι ενός βαθμού Κελσίου, το 19% βλέπει την απόκλιση να ανεβαίνει ακόμη και άνω των 2 °C, ενώ το 11% «βλέπει» χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.

Στην επεξεργασία που παρουσίασαν στο meteo.gr οι Γ. Φραγκουλίδης, Κ. Λαγουβάρδος και Β. Κοτρώνη τονίζεται ότι «οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα» και σκοπεύουν στην «εκτίμηση της τάσης στη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή». 

Παρ’ όλα αυτά, οι τάσεις στρώνουν τον καμβά πάνω στον οποίο θα διαμορφώνονται οι πιο συγκεκριμένες θερμοκρασίες και από την άποψη αυτή η πιθανότητα για έναν πιο ζεστό του κανονικού Σεπτέμβριο είναι ισχυρή. Η αλληλουχία των θερμότερων μηνών συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το meteo.gr. Με βάση τα δεδομένα από το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Αύγουστο η μέση τιμή των μεγίστων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Μάλιστα ο φετινός Αύγουστος ήταν o πιο θερμός από το 2010 στη βόρεια και δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και +1,8 °C πάνω από το κανονικό. Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος από το 2010, με εξαίρεση τη Θεσσαλία που ήταν ο τρίτος θερμότερος. Το ρεκόρ αυξημένων θερμοκρασιών κρατάει ο Αύγουστος του 2021. 

Τον φετινό Αύγουστο σημειώθηκαν συνεχόμενες θετικές αποκλίσεις σε όλη τη χώρα και κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο της τάξης των 6-8 °C, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο meteo.gr. Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, με την παράλληλη επικράτηση του μελτεμιού.

Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,2 °C, με 25 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη απόκλιση ήταν +1,1 °C, με 24 ημέρες του μήνα θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Αντίστοιχη εικόνα και στο 60% των 52 σταθμών, όπου τουλάχιστον οι 25 από τις 31 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά επίπεδα.

Το χειρότερο είναι πως του ιδιαίτερα θερμού Αυγούστου προηγήθηκε ένας Ιούλιος που καταγράφηκε ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά 2,9 °C τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020. Μάλιστα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν καταγραφεί οι τρεις από τους τέσσερις θερμότερους μήνες Ιουλίου για την Ελλάδα τα τελευταία τουλάχιστον 80 χρόνια, σύμφωνα με το meteo.gr. Αντιστοίχως, ο φετινός Ιούνιος ήταν ακραία ζεστός, με ανώτερες θερμοκρασίες από 3 °C έως και 4,8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT