Η πολύτιμη εμπειρία μαθητών που έγιναν αστρονόμοι για πέντε μέρες

Η πολύτιμη εμπειρία μαθητών που έγιναν αστρονόμοι για πέντε μέρες

3' 24" χρόνος ανάγνωσης

«Η επιστήμη δεν είναι ένας προορισμός αλλά ένα ταξίδι, και θέλω να σας δω όλους να συμμετέχετε σε αυτό το ταξίδι. Ομως, όπως σε όλα τα μεγάλα ταξίδια, πρέπει να το κάνετε με ανοιχτό μυαλό και ανακαλυπτικό πνεύμα. Κάντε ερωτήσεις, επιτρέψτε στον εαυτό σας να μην είναι σίγουρος για ένα θέμα, ακόμη να κάνει και λάθος.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να οραματιστεί ένα “μεγάλο όνειρο” και ποτέ μην τα παρατήσετε», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτιος Κριμιζής, στον χαιρετισμό του στην έναρξη του θερινού σχολείου Αστρονομίας και Αστροφυσικής με τίτλο «Ενα παιδί από τα Βαλκάνια μετράει τα άστρα».

Ο παγκοσμίου φήμης αστροφυσικός, πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα διεθνώς, γνώριζε καλά τι έλεγε. Οι 70 μαθητές 15-17 ετών από όλες τις βαλκανικές χώρες που μετείχαν στο θερινό σχολείο, ήταν ενθουσιασμένοι κατά τη λήξη του. «Ηταν από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Με ενθουσίασαν τα πειράματα που κάναμε κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων», ανέφερε η Ξένια Π. από τη Μολδαβία.

«Το θερινό σχολείο μου έδωσε κίνητρο να ασχοληθώ με την αστρονομία και τη φυσική. Νομίζω και άλλα παιδιά θα το κάνουν», συμπλήρωσε ο 16χρονος Γκόραν Γ. από τη Σερβία. «Ο συνδυασμός θεωρίας και εργαστηριακών ασκήσεων μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα τα φαινόμενα. Σίγουρα θα συμμετάσχω και την επόμενη χρονιά», είπε ο Παναγιώτης Κ. από την Αθήνα.

Το σχολείο διοργάνωσε η Βαλκανική Ενωση Φυσικών που από το 2022 έχει πλέον την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή σε δράσεις για μαθητές. «Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα, που διατρέχει 400 χρόνια επιστημονικών ανακαλύψεων, από την εποχή που ο Γαλιλαίος έστρεψε το τηλεσκόπιό του στον ουρανό μέχρι την καταγραφή των βαρυτικών κυμάτων από τις συγκρούσεις μαύρων τρυπών.

Παρουσιάσαμε τις σύγχρονες ερευνητικές υποδομές για τη μελέτη του ουρανού, τηλεσκόπια νετρίνων και ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων, μελετήσαμε τον ήλιο, τις ηλιακές καταιγίδες και την επίδρασή τους στην ατμόσφαιρα.

Κατασκευάσαμε τηλεσκόπια αλλά και ραδιοτηλεσκόπια, σχεδιάσαμε αποστολές σε άλλους κόσμους», τόνισε στην «Κ» ο Σοφοκλής Σωτηρίου, υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, που σχεδίασε το πρόγραμμα του θερινού σχολείου, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Η πολύτιμη εμπειρία μαθητών που έγιναν αστρονόμοι για πέντε μέρες-1
Ερευνητές κατά τη διάρκεια πειράματος στο όρος Χελμός, κοντά στον σταθμό του «Δημόκριτου», το 2021. Οι μελέτες στα νέφη της περιοχής έδωσαν υλικό για να καταγραφούν οι «εκρήξεις πάγου» μέσα στα σύννεφα, μια διαδικασία που συνδέεται με εμφάνιση καταιγίδων. [CALISHTO TEAM]

Από το ΑΠΘ στην Πίζα

Το θερινό σχολείο άνοιξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φυσικών, καθηγήτρια στο King’s College, Μαίρη Σακελλαριάδου που επισήμανε τη σπουδαιότητα αυτών των δράσεων για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών από όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

«Επισκεφθήκαμε το Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ, ενώ εικονικά ταξιδέψαμε στη Φλωρεντία και στο Μουσείο του Γαλιλαίου, στην Κρήτη και στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και στην Πίζα και στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Βαρυτικών Κυμάτων. Ηταν πέντε ημέρες γεμάτες επιστήμη και ανακαλύψεις που ξεδιπλώνουν τα μυστικά του σύμπαντος!» ανέφερε ο πρόεδρος της Βαλκανικής Ενωσης Φυσικών, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κραιόβα, Ράντου Κονσταντινέσκου.

Οπως λέει ο κ. Σωτηρίου, βασικός στόχος του σχολείου ήταν να φέρει σε επαφή τους μαθητές με το μάθημα της αστρονομίας, το οποίο απουσιάζει από το ωρολόγιο πρόγραμμα σχεδόν σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Ο συνδυασμός θεωρίας και πειράματος ενθουσίασε τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να γνωριστούν μεταξύ τους.

«Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό τόσο στις εργαστηριακές δραστηριότητες όσο και στις διαλέξεις, «βομβαρδίζοντας» τους ομιλητές με τις ερωτήσεις τους», τόνισε ο γραμματέας της Βαλκανικής Ενωσης Φυσικών Κώστας Βουρλιάς.

Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών με τη βοήθεια της Βαλκανικής Ενωσης Φυσικών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φυσικών και του Δήμου Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να υλοποιεί ένα ετήσιο βαλκανικό θερινό σχολείο.

Στο θερινό σχολείο οι μαθητές μετείχαν σε οκτώ εργαστηριακές ασκήσεις που σχεδιάστηκαν από την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου του Bayreuth, της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φυσικών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Οι μαθητές «δούλεψαν» με τη βοήθεια εικονικών και απομακρυσμένων εργαστηριακών διατάξεων και πειραματικών συσκευών, ενώ ένας ψηφιακός «συνεργάτης» τους έθετε προκλήσεις με στόχο την ανάπτυξη της δεξιότητας να επιλύουν σύνθετα προβλήματα. «Για πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω τα άστρα και τον Ηλιο», ανέφερε ενθουσιασμένη η 17χρονη Ολγα Β. από τη Βόρεια Μακεδονία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT