Δίκη για το Μάτι: «Της είπα να πάρει το μωρό και να φύγει» – Η κατάθεση πυροσβέστη που έχασε την οικογένειά του

Δίκη για το Μάτι: «Της είπα να πάρει το μωρό και να φύγει» – Η κατάθεση πυροσβέστη που έχασε την οικογένειά του

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για λάθος εκτίμηση της αστυνομίας, ανεπάρκεια πυροσβεστικών δυνάμεων και έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πυροσβέστης στον σταθμό της Νέας Μάκρης, Ανδρέας Δημητρίου, που έχασε τη σύζυγο και τον μόλις έξι μηνών γιο του στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, ήταν ο πρώτος μάρτυρας της ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο την Τετάρτη. 

«Με ειδοποίησε ο Διοικητής ότι η φωτιά έχει ξεφύγει και κατεβαίνει προς Μαραθώνος και Μάτι. Μου είπε ο οδηγός του να πάω να πάρω τη γυναίκα και το μωρό και να ειδοποιώ όποιον βρίσκω, ότι “τα πράγματα δεν είναι καλά” για να φύγει. Τηλεφώνησα αμέσως στη Μαργαρίτα και της είπα “πάρε το παιδί και φύγε”», είπε ο μάρτυρας.

Περιγράφοντας τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, κάτοικος Ματιού, στην ερώτηση του εισαγγελέα «τι δεν πήγε καλά», απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι πήγε κάτι καλά. Δεν λειτούργησε τίποτε» και πρόσθεσε ότι βρέθηκε στο Μάτι ενώ η φωτιά κατέβαινε. «Δεν είδα ούτε εναέριο, ούτε όχημα της Πυροσβεστικής», σημειώνοντας ότι «το φαινόμενο ήταν δυναμικό».

Κατέθεσε επίσης ότι εκείνη την μέρα, ενώ είχε σχολάσει το πρωί, κλήθηκε από την υπηρεσία του στις πέντε το απόγευμα να παρουσιαστεί στον σταθμό της Νέας Μάκρης. Εκεί, τέθηκαν σε γενική επιφυλακή λόγω της φωτιάς στην Κινέττα. Στον σταθμό της Νέας Μάκρης έμαθε, γύρω στις 6.30, πως υπάρχει και η φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η Πυροσβεστική της Νέας Μάκρης δεν είχε οχήματα όταν πήγε ο ίδιος, καθώς είχαν διατεθεί δύο, μεταξύ των οποίων και ένα φορτηγό χωρητικότητας δέκα τόνων, για την Κινέττα και τα άλλα οχήματα ήδη είχαν σπεύσει στην τοπική πυρκαγιά και είχαν εγκλωβιστεί στο Λύρειο Ιδρυμα στον Νέο Βουτζά.

Ο Ανδρέας Δημητρίου κατέθεσε επίσης ότι ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά, αρχικά από τον οδηγό του Διοικητή και εν συνεχεία από τον ίδιο τον ανώτερό του, ότι «ξέφυγε η φωτιά» και ότι κινδύνευε το Μάτι. Έτσι του είπαν να φροντίσει για την οικογένειά του και να ενημερώσει όσους πολίτες μπορούσε. 

«Ξεκίνησα με έναν συνάδελφο με το αυτοκίνητό μου να πάμε στο Μάτι με σκοπό να προσεγγίσω το σπίτι μου. Στη Μαραθώνιος υπήρχε μπλόκο της Αστυνομίας και μας άφησαν να περάσουμε όταν είπαμε την ιδιότητά μας. Στο Μάτι υπήρχαν αυτοκίνητα ακινητοποιημένα, τρεις σειρές, κλειδωμένα… άδεια. Είπαμε στις κατασκηνώσεις της Αστυνομίας και του Στρατού να φύγουν και λέγαμε σε όποιον βλέπαμε να βγει από το Μάτι», είπε.

Περίεργο σκηνικό

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής περιέγραψε τις προσπάθειες του να προσεγγίσει το σπίτι του, μέχρι τις εννιά το βράδυ οπότε ένα άγνωστο νούμερο τον κάλεσε και ένας άνδρας του είπε πως η σύζυγος και το μωρό τους ήταν στην Αργυρά Ακτή. Ανέφερε ότι εκ των υστέρων κατάλαβε πως επειδή είχε κοπεί το ρεύμα, η σύζυγός του δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα του γκαράζ και ξεκίνησε πεζή με το μωρό στην αγκαλιά για την παράλια.

«Πήγα ξανά στο Μάτι και ξεκίνησα πεζός για την παραλία. Ηταν περίεργο το σκηνικό. Εβλεπα κολόνες πεσμένες, λιωμένα καλώδια και αυτοκίνητα καμένα. Η παραλία φλεγόταν. Ο κόσμος ήταν μέσα στη θάλασσα. Προσπάθησα να πάρω το Λιμεναρχείο, όμως δεν τα κατάφερα. Με πήρε ο πεθερός μου, που είχε βρει τη Μαργαρίτα και το μωρό», κατέθεσε επίσης. 

Και συνέχισε:

«“Τους βρήκα. Να είσαι προετοιμασμένος για όλα”, μου είπε. Οταν έφθασα είδα τη Μαργαρίτα καθισμένη με τα μάτια κλειστά και τα χέρια σε έκταση… Ένας κύριος, Πολωνός, είχε το μωρό δίνοντας πρώτες βοήθειες. Έδωσα το μωρό σε εθελοντικό όχημα να το πάνε σε νοσοκομείο. Τη Μαργαρίτα την πήρε ασθενοφόρο. Πήγα αμέσως στο Παίδων, όπου κατάλαβα πως ήταν άσχημα τα πράγματα. Με έβαλαν σε χώρο αναμονής. Με ενημέρωσαν πως ο μικρός δεν τα κατάφερε. Με άφησαν να τον δω. Εφυγα κατευθείαν για τον “Ευαγγελισμό”, όπου έμαθα πως πήγαν τη Μαργαρίτα. Την είχαν διασωληνωσει… Η Μαργαρίτα νοσηλεύτηκε 11 μέρες. Ούτε αυτή τα κατάφερε…».

Δεν ήταν ξεκάθαρη η διαδικασία εκκένωσης

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο μάρτυρας είπε πως «μέχρι το 2018 δεν ήταν ξεκάθαρο σε εμένα, ως πυραγός, πώς γίνεται η διαδικασία εκκένωσης. Μετά, έμαθα ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για το πώς διαχέεται η πληροφορία και για το πώς γίνεται: δηλαδή πρώτα η εισήγηση από τον επικεφαλής του πεδίου και στη συνέχεια ενημερώνουν τα όργανα μέσω 112 ή ενεργούν. Εκείνη την ημέρα, το φαινόμενο ήταν πολύ δυναμικό και έντονο. Η οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε να γίνει άμεσα με σωστό σχεδιασμό, να γίνει από την αρχή, έγκαιρα στην έναρξη της πυρκαγιάς και με ακρίβεια. Σε αυτόν τον χρόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η Μαραθώνος ως δίοδος διαφυγής. Οταν η φωτιά είχε πιάσει τη Μαραθώνος, δεν υπήρχε πια αυτή η επιλογή».

Οπως εξήγησε, γύρω στις έξι παρά, ο άνεμος άλλαξε από βοριάς σε δυτικό, γεγονός που έδωσε τεράστια δυναμική στο φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «όταν η φωτιά πέρασε από το Λύρειο Ιδρυμα, γύρω στις 5.00, ήταν κομβικής σημασίας να ενημερώσουν τους πολίτες» και πρόσθεσε ότι η ενημέρωση δεν θα έπρεπε να γίνει μόνο στο Μάτι, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως ο Αγιος Ανδρέας κ.λπ. που κινδύνευαν εξίσου.

Επισήμανε επίσης ότι μέχρι τη φωτιά στο Μάτι ο ίδιος δεν είχε εικόνα απομάκρυνσης πολιτών. Μετά το 2018 «σε πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη λειτουργεί το σύστημα ενημέρωσης πολιτών και η σταδιακή απομάκρυνση του κοινού. Μέχρι τότε δεν είχα τέτοια εικόνα…  Εγώ στο παρελθόν δεν είχα συμμετάσχει σε άσκηση απομάκρυνσης πληθυσμού. Πρώτη φορά συμμετείχα φέτος στη Ραφήνα».

Τίποτα δεν λειτούργησε

Ο μάρτυρας εξέφρασε την άποψη πως μία σειρά αντιδράσεων δεν ήταν σωστές με αποτέλεσμα την εκατόμβη νεκρών:

«Τι δεν λειτούργησε; Η λάθος εκτίμηση της αστυνομίας, η μη επάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, η μη ενημέρωση των πολιτών… Ολα αυτά μαζί συντέλεσαν στο να γίνει αυτό που έγινε. Θα έπρεπε όλα αυτά να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν ένα αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που άρχισε το ένα να μη δουλεύει σωστά, συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα και έφτασε στο αποτέλεσμα με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες που μέχρι και σήμερα υποφέρουν». 

• Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT