«Η Πλατεία Νερού δεν φτιάχτηκε για συναυλιακός χώρος»
η-πλατεία-νερού-δεν-φτιάχτηκε-για-συν-563203363

«Η Πλατεία Νερού δεν φτιάχτηκε για συναυλιακός χώρος»

Ο δήμαρχος Καλλιθέας Κωνσταντίνος Ασκούνης, καθώς και ένα μέλος της Κίνησης Πολιτών Παλαιού Φαλήρου, μιλούν στην «Κ» για τους λόγους που προσέφυγαν στην εισαγγελία ενόψει των προσεχών εκδηλώσεων. Τι απαντούν πηγές της διοργανώτριας εταιρείας

Βασίλης Ανδριανόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν τέλος οι διαμαρτυρίες των τοπικών αρχών και πολιτών στην Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο εξαιτίας της όχλησης που αναφέρουν ότι υφίστανται κατά τη διάρκεια των θερινών εκδηλώσεων στην Πλατεία Νερού. Τον περασμένο Ιούνιο, τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε υποβάλλει ο Δήμος Καλλιθέας κατά της τότε διοργανώτριας εταιρείας Release Athens Festival και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) απορρίφθηκαν. Την περασμένη Τρίτη όμως, ο δήμος Καλλιθέας μαζί με μέλη των Κινήσεων Πολιτών Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, προσέφυγαν στον Εισαγγελέα Ακροάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενόψει εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Πλέον, αναμένουν τις ενέργειες του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος Καλλιθέας.

Οπως υποστήριξαν στην «Κ» ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κωνσταντίνος Ασκούνης και μέλος της Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας, η νέα αυτή εξέλιξη εκ μέρους τους, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αλλωστε, ηχομετρήσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια φετινών συναυλιών –βρίσκονται στην κατοχή της «Κ»- πιστοποιούν μεγάλη ηχορύπανση.

«Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο κ. Ασκούνης, «η ΕΤΑΔ είχε ενημερώσει ότι φέτος θα γίνουν δέκα συναυλίες. Ξαφνικά μάθαμε ότι θα πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες εκδηλώσεις στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου». Βάσει όσων σχολίασε ο ίδιος, «το χειρότερο όλων είναι ότι στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν 20ωρες μουσικές εκδηλώσεις, όπως διαφημίζει η διοργανώτρια εταιρεία Primer Music Festival. Εχουν dj’s που λένε ότι θα παίζουν από νωρίς και το βράδυ θα μπουν μέσα στο κλειστό γήπεδο του Ταε Κβο Ντο».

Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος, μαζί με εκπροσώπους των δημοτών Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου προσέφυγαν «στον Εισαγγελέα Ακροάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο οποίος μας παρέπεμψε στον Εισαγγελέα Πονικής Δίωξης. Η εισαγγελική παραγγελία διαβιβάστηκε προς το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας για τις εντεύθεν επιβαλλόμενες ενέργειες». Μάλιστα, ο δήμαρχος Καλλιθέας υπογράμμισε ότι «ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στο Α.Τ. αν υπάρξει πρόβλημα με τον θόρυβο και όχληση, να συλληφθεί ο υπεύθυνος καθώς και ο dj που ενδεχομένως δημιουργεί εκείνη την ώρα ηχορύπανση».   

Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στο Α.Τ. αν υπάρξει πρόβλημα με τον θόρυβο και όχληση, να συλληφθεί ο υπεύθυνος, καθώς και ο dj που ενδεχομένως δημιουργεί εκείνη την ώρα ηχορύπανση. 

Βάσει όσων ανέφερε ο δήμαρχος, «υπάρχει μια ασυδοσία. Σε αρκετές συναυλίες ο θόρυβος είναι τόσο εκκωφαντικός που κουνιούνται τα τζάμια. Η περίφραξη της πλατείας με λαμαρίνες και παραπετάσματα δημιουργεί μια ανοιχτή φυλακή και προσβάλλει αισθητικά το περιβάλλον. Η Πλατεία Νερού δεν φτιάχτηκε για να γίνει συναυλιακός χώρος. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, δεν υπάρχει πάρκινγκ και παρκάρουν όπου μπορείτε να φανταστείτε. Ας μας δείξει κάποιος τις προδιαγραφές ότι ο χώρος είναι κατάλληλος για συναυλίες. Θέλουμε να καταστρέψουμε τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που έμειναν;». 

Μήνυση 

Σύμφωνα με όσα μετέφερε στην «Κ» μέλος της Κίνησης Πολιτών Φαλήρου, «αυτή η προσφυγή έγινε επειδή έχουμε καινούργια στοιχεία που δεν προλάβαμε να καταθέσουμε στα ασφαλιστικά μέτρα. Αρχικά, υπάρχει μια τρίτη μήνυση αστυνομικού για παραβίαση ωραρίου κοινής ησυχίας».

Πράγματι, στις 4 Ιουλίου 2024, κατατέθηκε προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών προφορική μήνυση που υποβλήθηκε στις 20 Ιουνίου και βρίσκεται στην κατοχή της «Κ». Η μήνυση υποβλήθηκε από αστυνομικό, μέλος πληρώματος περιπολικού οχήματος Καλλιθέας, ο οποίος μετέβη στην Πλατεία Νερού όπου εκείνη την ώρα διεξαγόταν συναυλία. Βάσει όσων αναγράφονται στη μήνυση, περίπου στις 23:00, ο αστυνομικός διαπίστωσε ότι διαταράσσεται η «κοινή ησυχία από τη μουσική που ακουγόταν. Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 22:30 έως 00:30… το εν λόγω όχημα έλαβε 31 σήματα από το Κέντρο της Αμεσης Δράσης για τη συναυλία που λάμβανε χώρα το διάστημα αυτό».

«Υπερβολικά μεγάλη υπέρβαση του ορίου ηχοστάθμης»

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο μέλος της Κίνησης, «πήραμε στα χέρια μας τις ηχομετρήσεις που πραγματοποιήσαμε –με δικά μας έξοδα-, στο Παλαιό Φάληρο και στην Καλλιθέα στις 14 και 15 Ιουλίου 2024 και στο Παλαιό Φάληρο στις 20 Ιουλίου 2024. Αυτές τις ηχομετρήσεις δεν τις είχαμε όταν οι δικηγόροι μας κατέθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα. Οι ηχομετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από ειδικό συνεργείο με πιστοποιημένα όργανα που καταγράφουν τα επίπεδα ήχου σε διάφορες συχνότητες. Ετσι, μπορεί να διαχωριστεί ο ήχος που έρχεται από την Πλατεία Νερού, από άλλους ήχους όπως των αυτοκινήτων. Προκύπτει λοιπόν ξεκάθαρα, ότι οι παραβάσεις του επιτρεπόμενου ορίου ντεσιμπέλ, οφείλονται στις συναυλίες».   

Οπως αναγράφεται στην αίτηση –βρίσκεται στην κατοχή της «Κ»-, που απέστειλε στις 3 Σεπτεμβρίου 2024, ενώπιον του εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών, ο δήμαρχος Καλλιθέας και μέλη των Κινήσεων Πολιτών Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, κατά τη διάρκεια των δέκα συναυλιών που έχουν πραγματοποιηθεί φέτος στην Πλατεία Νερού, «ο θόρυβος ήταν αφόρητος και μη ανεκτός σε κατοικημένη περιοχή και υπερέβαινε τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια της ηχοστάθμης, όπως αυτά καθορίζονται στην ΥΠΑ 3010/1985, όπως τούτο προκύπτει από τις σχετικές ‘Μετρήσεις Ηχοστάθμης’ που διενεργήθηκαν από το Σύμβουλο Ακουστικής Κ.Δ.».

Σύμφωνα με το ίδιο μέλος της Κίνησης, «τις ημέρες των συναυλιών, η ζωή μας είναι πολύ δύσκολη, συχνά αβίωτη. Πολλοί αναγκάζονται να μείνουν ξύπνιοι ακόμη και έως αργά τα μεσάνυχτα. Μόνο πάνω στα δέντρα και τα μπαλκόνια δεν βρίσκουμε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Η ρύπανση είναι μεγάλη και κάθε είδους. Η μέγιστη χωρητικότητα του γηπέδου Ταε Κβο Ντο ανέρχεται σε περίπου 8.000. Η περιοχή έχει χτιστεί βάσει αυτής της λογικής. Στις φετινές συναυλίες όμως, η μέση προσέλευση των θεατών ανήλθε στις 14.000. Οι δρόμοι είναι πολύ μικροί και δεν αντέχουν τόσους ανθρώπους που φεύγουν μαζί όταν τελειώνει η συναυλία».

«Εχουμε τον άχαρο ρόλο να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες»

Από την πλευρά τους, πηγές της εταιρείας Primer Music Festival που θα διοργανώσει το φεστιβάλ χορευτικής σκηνής στην Πλατεία Νερού στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, σχολίασαν στην «Κ» ότι «οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και για άλλες διοργανώσεις. Υπάρχει μια γενικότερη προσπάθεια να μην γίνονται εκδηλώσεις στην Πλατεία Νερού. Εχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο σύννεφο ότι θα κάνουμε κάτι έκνομο. Εμείς πραγματοποιούμε εκδηλώσεις στην Πλατεία Νερού κάθε χρόνο και μέχρι φέτος δεν είχαμε καμία ενόχληση. Δεν είχαμε καμία σχέση με ζητήματα ηχορρύπανσης και άλλες διοργανώσεις που μπορεί να έχουν κάνει ή όχι κάτι σχετικό. Είμαστε καθόλα νόμιμοι».

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «έχουμε εκμισθώσει και τον χώρο του κλειστού γηπέδου Ταε Κβο Ντο ώστε να μεταφερθούμε εκεί κατά τη διάρκεια του ωραρίου ησυχίας. Ετσι, δεν θα περιορίσουμε την ηχορύπανση, αλλά θα την εκμηδενίσουμε, με σκοπό να μην ενοχλούμε τους κατοίκους της περιοχής».

Σχετικά με την τοποθέτηση λαμαρινών στον χώρο, οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι «είμαστε υποχρεωμένοι για τις ανάγκες της εκδήλωσης να περιφράξουμε τον χώρο τον οποίο έχουμε μισθώσει από την ΕΤΑΔ. Ο χώρος αφενός θα πρέπει να προστατεύεται και να μην μπορούν να μπουν όσοι δεν έχουν αγοράσει εισιτήριο».

Σχετικά με το αν υπάρχει η σκέψη από την εταιρεία να μην χρησιμοποιήσουν την Πλατεία Νερού και του χρόνου, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι «η αλήθεια είναι πως αυτή η κατάσταση δεν μας βοηθάει. Θα περιμέναμε στήριξη από τις τοπικές αρχές, επειδή συντελούμε στο να αναδειχθεί η περιοχή καθώς έρχεται πολύς κόσμος από το εξωτερικό για το φεστιβάλ. Ερχόμενοι όμως τελευταίοι στην Πλατεία Νερού, έχουμε τον άχαρο ρόλο να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT