Εκκλήσεις νησιωτών στον πρωθυπουργό για τη δόμηση

Εκκλήσεις νησιωτών στον πρωθυπουργό για τη δόμηση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να τεθεί όριο στην υπερδόμηση των Κυκλάδων θέτουν στον πρωθυπουργό με κοινή επιστολή επτά νησιωτικοί δήμοι που συμμετέχουν στο «Δίκτυο Μπλε Δήμων» και η περιβαλλοντική οργάνωση Aegean Rebreath. Ζητούν να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία ώστε να μη διαμορφωθούν τετελεσμένα την περίοδο που εκπονούνται τα πολεοδομικά σχέδια. Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε και η κίνηση πολιτών και φίλων της Αστυπάλαιας, ζητώντας να μην προχωρήσει η «φαραωνική», όπως τη χαρακτηρίζουν, τουριστική επένδυση στο νησί.

«Ως μέλη του Δικτύου Μπλε Δήμων, μοιραζόμαστε την πεποίθηση πως οι προοπτικές ανάπτυξης για τα νησιά μας και η συνοχή των τοπικών κοινωνιών εξαρτώνται από τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας και της αειφορίας», αναφέρει η επιστολή την οποία υπογράφουν οι Δήμοι Θήρας, Πάρου, Αντιπάρου, Τήνου, Κέας, Αμοργού και Σκύρου. «Θεωρούμε πως βασικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η διαμόρφωση ενός στοχευμένου, συνεκτικού, δεσμευτικού πλαισίου για τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Οι υφιστάμενες συνθήκες αναδεικνύουν όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη άμεσης διαμόρφωσης των νέων χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων που θα ρυθμίζουν την άσκηση της τουριστικής δραστηριότητας στις νησιωτικές και όχι μόνον περιοχές της χώρας μας. Εως την επίτευξη του βασικού αυτού στόχου, θεωρούμε επείγουσα ανάγκη την αξιολόγηση των υφιστάμενων συνθηκών που διαμορφώνονται από την υπερδόμηση στα νησιά των Κυκλάδων, όπως και την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να μη διαμορφώνονται τετελεσμένα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου ο πολεοδομικός σχεδιασμός βρίσκεται σε αρκετά νησιά σε εξέλιξη», καταλήγουν, επισημαίνοντας ότι σε πολλά νησιά «παρατηρείται μια ασύμμετρη αύξηση παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων».

Αστυπάλαια

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό έστειλαν και κάτοικοι και επιχειρηματίες από την Αστυπάλαια, μέλη της Κίνησης Ενεργών πολιτών και Φίλων του νησιού. Οπως αναφέρουν, η πρόταση που έλαβε προέγκριση από το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του προεδρικού διατάγματος προστασίας του νησιού. «Τόσο η εντός όσο και η εκτός των ορίων οικισμών δόμηση στην Αστυπάλαια διέπεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, από ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία όσον αφορά όχι μόνο στη μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση, αλλά και στα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Αυτοί οι κανονισμοί έχουν διασφαλίσει τη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του νησιού έως σήμερα. Σύμφωνα όμως με την προέγκριση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, θα χρειαστεί να επανεξεταστούν όλοι οι ισχύοντες περιοριστικοί όροι και προφανώς θα υπάρξουν νέοι όροι που θα αφορούν ειδικά στην οικοδόμηση αυτής της επένδυσης», αναφέρουν. «Ζητάμε να παρέμβετε και να μας αποδείξετε ότι ζούμε σε μία ευνομούμενη πολιτεία, όπου ο νόμος δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε μεγαλοεπενδυτές και απλούς πολίτες και σέβεται τον ακρίτα νησιώτη που φυλάει τις δικές του Θερμοπύλες όλο τον χρόνο», καταλήγουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT