Ο «Τυφώνας» και ο «Κυκλώνας» σαρώνουν τα σκουπίδια

Ο «Τυφώνας» και ο «Κυκλώνας» σαρώνουν τα σκουπίδια

Το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης υλοποιεί δύο προγράμματα καθαρισμού σε ακτές και ρέματα της χώρας.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θάλασσα χρειάζεται έναν «τυφώνα» και η στεριά έναν «κυκλώνα», για να παραμένουν καθαρές. Αυτό αποδεικνύουν καθημερινά τα δύο προγράμματα με ευφάνταστα ονόματα, typhoon και cyclon project, τα οποία έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Το νορβηγικής κατασκευής πλοίο, μήκους 72 μέτρων, είναι πλέον αναγνωρίσιμο από τους κατοίκους απομονωμένων παράκτιων περιοχών, καθώς είναι αυτό που αναλαμβάνει τις «δύσκολες αποστολές» στις μη προσβάσιμες ακτές.

Ο «Τυφώνας» με το 35μελές πλήρωμά του και τα 5 βοηθητικά ταχύπλοα σκάφη έχει ήδη ολοκληρώσει μία φορά τον καθαρισμό όλης της νησιωτικής ακτογραμμής και του μεγαλύτερου μέρους της ηπειρωτικής χώρας και έχει ξαναρχίσει τον δεύτερο γύρο του.

«Διαπιστώνουμε ότι κατά τον δεύτερο καθαρισμό οι παραλίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κατά 75% είναι πιο καθαρές», σχολιάζει στην «Κ» η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος, Πέγκυ Ξηροταγάρου. Ενδεικτικά, στην παραλία Μούρος της Αμοργού το πλήρωμα είχε συγκεντρώσει 180 κιλά τον Σεπτέμβριο του 2019 και μηδέν τον Ιούνιο του 2024, αντίστοιχα στο Σαρακήνικο της Γαύδου τον Οκτώβριο του 2019 είχαν συλλέξει 117 κιλά και τον Φεβρουάριο του 2023 μηδέν.

«Την πρώτη φορά κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη συσσωρευμένη ρύπανση πολλών ετών, κάτι που μαρτυρούσαν και τα ίδια τα σκουπίδια· είχαμε για παράδειγμα βρει κουτάκι αναψυκτικού από πολύ παλιά διοργάνωση μουντιάλ», δίνει μια ερμηνεία η κ. Ξηροταγάρου, «επίσης, μεταξύ των δύο καθαρισμών, η τοπική κοινωνία αποκτά επίγνωση των περιβαλλοντικών κινδύνων και αρχίζει να αλλάζει συνήθειες». Αυτή τη στιγμή το πλοίο βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος.

Καθώς η ομάδα του Ιδρύματος υλοποιούσε καθαρισμούς στις παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αντιλαμβανόταν ότι μεγάλος όγκος των σκουπιδιών προερχόταν από την ενδοχώρα και έφταναν στη θάλασσα μέσα από ποτάμια και ρέματα. «Ετσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε πιλοτικά τον Απρίλιο το cyclone project», λέει στην «Κ» η Εύη Λαζού – Λασκαρίδη, πρόεδρος του Ιδρύματος. Η ομάδα του προγράμματος έχει καθαρίσει περιοχές στη Λίμνη Μαραθώνα, στο Δέλτα του Ασωπού, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Αργολίδα.

«Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι στη στεριά οι άνθρωποι απορρίπτουν μαζικά και αλόγιστα, πετούν ολόκληρα νοικοκυριά, οικιακές συσκευές και καναπέδες, χωρίς δεύτερη σκέψη», τονίζει η κ. Λασκαρίδη. Οι αριθμοί, άλλωστε, «μιλούν» από μόνοι τους. «Ο “Τυφώνας” συλλέγει ανά ημέρα 800 κιλά με έναν τόνο, όταν ο “Κυκλώνας” σε μία μέρα μόνο έχει αποσύρει απορρίμματα βάρους 3,5-4 τόνων», συμπληρώνει η κ. Ξηροταγάρου. Το επικρατέστερο υλικό είναι το πλαστικό μιας χρήσης.

Τα διάσπαρτα σκουπίδια πολλών ετών «κοσμούσαν» και την περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. «Για την εξυγίανση του χώρου συνεργαστήκαμε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Αργολίδας – Μυκηνών», εξηγεί η κ. Ξηροταγάρου, «ο δήμος μάς έχει ενισχύσει με μηχανήματα, ενώ αναλαμβάνει και το τελικό στάδιο της διαχείρισης των συλλεχθέντων απορριμμάτων».

Η 20μελής ομάδα καθαριστών αποτελείται κυρίως από άτομα που ζουν στην Αργολίδα. Συνολικά, από την επιχείρηση του «κυκλώνα», που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, ανασύρθηκαν σε όλο τον νομό από τις 8 Μαΐου έως τις 28 Αυγούστου του τρέχοντος έτους 258 τόνοι απορριμμάτων.

Εξ αυτών 37% ήταν πλαστικά οικοδομικά υλικά, 15% παλέτες και κομμάτια ξύλου, 12% διάφορα μικρά πλαστικά κομμάτια, 10% μεταλλικά οικοδομικά υλικά και 8,50% νάιλον φύλλα. «Η αποστολή μας δεν σταματά εδώ», καταλήγει η κ. Λασκαρίδη, «συνεχίζουμε με δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς». Το Ιδρυμα σκοπεύει να επεκτείνει τη δράση του σε όλη τη χώρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT