Μεγαλύτερες απολαβές γιατρών σε άγονες περιοχές

Μεγαλύτερες απολαβές γιατρών σε άγονες περιοχές

Υπεγράφη χθες υπουργική απόφαση που αυξάνει κατακόρυφα το οικονομικό κίνητρο – Το επίδομα θα φθάνει ακόμη και σε 7.200 ευρώ μεικτά ετησίως

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και 7.200 ευρώ μεικτά ετησίως, πλέον του βασικού τους μισθού, θα λαμβάνουν γιατροί του ΕΣΥ οι οποίοι υπηρετούν σε μονάδες υγείας άγονων και προβληματικών περιοχών. Χθες υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη απόφαση με την οποία αυξάνεται «κατακόρυφα» το οικονομικό κίνητρο προς τους γιατρούς προκειμένου να υπηρετήσουν σε άγονη και προβληματική περιοχή της Ελλάδας, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε γιατρούς 18 ειδικοτήτων, για τις οποίες η προσέλκυση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως παθολόγοι, γενικοί γιατροί, αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι, ογκολόγοι.

Ετσι, με βάση τη νέα κοινή υπουργική απόφαση, οι γιατροί εφόσον υπηρετούν σε άγονη και προβληματική περιοχή κατηγορίας Α΄ (ενδεικτικά: Kύθηρα, Λέρος, Ανδρος, Σαμοθράκη, Πράμαντα, Ικαρία, Φλώρινα) θα λάβουν 3.600 ευρώ μεικτά ετήσιο επίδομα, και εάν κατέχουν μία από τις 18 ειδικότητες το επίδομα φτάνει τα 7.200 ευρώ μεικτά ετησίως. Τα αντίστοιχα ποσά που προβλέπονται για όσους υπηρετούν σε μονάδες υγείας άγονων και προβληματικών περιοχών κατηγορίας Β΄ (ενδεικτικά: Αγρίνιο, Ναύπακτος, Κιλκίς, Νεμέα, Θεσπρωτικό, Κίσσαμος) είναι 2.400 ευρώ και 4.800 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σήμερα οι γιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ λαμβάνουν επίδομα 800-1.000 ευρώ ετησίως, ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β΄ το επίδομα είναι 500 ευρώ ετησίως (καθαρές αποδοχές).

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση:

• Στους ειδικευόμενους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές οι οποίες βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ.

• Στους ειδικευόμενους γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές οι οποίες βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.

• Στους κλάδους ΕΣΥ των ειδικοτήτων της παθολογίας, γενικής – οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας – εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας καθώς και των ειδικοτήτων πνευμονολογίας φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενηλίκων ή παίδων, καταβάλλεται επιπλέον οικονομικό κίνητρο ύψους 300 ευρώ μηνιαίως, εάν υπηρετούν σε μονάδα υγείας άγονης και προβληματικής περιοχής κατηγορίας Α΄. Εφόσον υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Β΄ το επίδομα είναι 200 ευρώ μηνιαίως.

Σε περίπτωση απόσπασης, μετακίνησης σε άλλη μονάδα μη άγονης περιοχής και εκπαιδευτικής άδειας με διάρκεια άνω των δύο μηνών, διακόπτεται η καταβολή των επιδομάτων.

Σημειώνεται ότι στην ίδια υπουργική απόφαση καθορίζονται εκ νέου ποιες περιοχές θεωρούνται άγονες και προβληματικές. Για τον νέο χάρτη των άγονων περιοχών έχει ληφθεί υπόψη και η δυσκολία προσέλκυσης γιατρών έως τώρα.

«Πράξεις, όχι λόγια»

Oπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, «απαντούμε με πράξεις και όχι με λόγια στο υπαρκτό πρόβλημα ελλείψεως ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά στις περιφερειακές δομές υγείας του ΕΣΥ. Εξαπλασιάζουμε για 18 ιατρικές ειδικότητες και τριπλασιάζουμε για όλες τις υπόλοιπες το μηνιαίο επίδομα και προχωράμε άμεσα στην προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις κρίσιμες περιοχές. Οσο κι αν η “συμμορία της μιζέριας” θέλει να απαξιώσει το ΕΣΥ, το ΕΣΥ αλλάζει, γίνεται καλύτερο και συνεχίζει και θα συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες υγείας που αξίζουν οι συμπολίτες μας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT