Η «σεζόν» των εκβιαστών στη Μύκονο

Σεσημασμένοι κακοποιοί, με προηγούμενη δράση στην Αττική, απαιτούσαν χρήματα για «προστασία» στην Ανω Μερά

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλώρη για τη Μύκονο ενόψει τουριστικής σεζόν είχε βάλει τετραμελής συμμορία εκβιαστών που εξαρθρώθηκε πρόσφατα από τις αστυνομικές αρχές.

Τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης δύο από τα μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω αμέσως μετά την είσπραξη «προστασίας» από καφέ-κρεπερί στην Ανω Μερά. Αρχικά αντιστάθηκαν στη θέα των αστυνομικών, αλλά η προσπάθειά τους να διαφύγουν αποδείχτηκε μάταιη. Είχαν μόλις λάβει από τους ιδιοκτήτες του καταστήματος την πρώτη δόση που απαιτούσαν, ύψους 1.400 ευρώ.

Η πληροφορία για τη δράση της εγκληματικής ομάδας είχε φτάσει στα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στις αρχές Αυγούστου. Κλιμάκιο του τμήματος είχε ήδη μεταβεί στη Μύκονο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου για να συνδράμει την τοπική αστυνομική αρχή και να αντιμετωπίσει αντίστοιχα περιστατικά. Σύμφωνα με τον ανώνυμο πληροφοριοδότη, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε βρεθεί στο νησί για την τουριστική σεζόν και είχε βάλει στο στόχαστρό της καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κυρίως στην περιοχή της Ανω Μεράς.

Συνολικά συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι δύο εντοπίστηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Ηλιούπολη. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, προχωρούσαν σε παρόμοιες ενέργειες στην Αττική τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023. Τότε είχαν απαιτήσει μηνιαία αμοιβή ύψους 200 ευρώ από κρεοπωλείο στον Αλιμο και από εστιατόριο στη Γλυφάδα.

Το φετινό καλοκαίρι είχαν εκβιάσει και τον ιδιοκτήτη ενός ακόμη εστιατορίου στη Μύκονο, από τον οποίο απαιτούσαν συνολικά 6.000 ευρώ, ενώ είχαν ήδη εισπράξει 4.500 ευρώ.

Ο «Τόνυ»

Ως επικεφαλής του κυκλώματος φέρεται ένας 38χρονος, γνωστός με το ψευδώνυμο «Τόνυ». Εμφανίζει έντονο ποινικό παρελθόν, έχοντας αντιμετωπίσει κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, κλοπή, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ο 38χρονος επικεφαλής της τετραμελούς συμμορίας έχει έντονο ποινικό παρελθόν, καθώς έχει αντιμετωπίσει –μεταξύ άλλων– κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Γνώριμοι στις αστυνομικές αρχές ήταν και άλλοι συλληφθέντες. Ενας εξ αυτών είχε συλληφθεί στο παρελθόν για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις, κλοπές, μαστροπεία και πλαστογραφία.

Από τις έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, τρία αναδιπλούμενα μαχαίρια και πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων. Σε έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί σε μοτοσικλέτα ενός εκ των συλληφθέντων εντόπισαν 18.615 ευρώ. Δύο από τα μέλη της συμμορίας είχαν αρχηγικό ρόλο και οι υπόλοιποι λειτουργούσαν ως εισπράκτορες. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το πλήρες εύρος της δραστηριότητάς τους και το ενδεχόμενο εμπλοκής τους και σε άλλες υποθέσεις στο νησί.

Στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε επισκεφθεί τη Μύκονο και είχε τονίσει ότι στόχος του υπουργείου είναι να ενισχύσει περαιτέρω την αστυνομική υποδιεύθυνση του νησιού. «Η αποστολή μας είναι η εξάρθρωση όλων των συμμοριών αυτών και των ομάδων, οι οποίοι παραβατούν και εγκληματούν. Δεν έχουν θέση στη Μύκονο ούτε οι μπράβοι ούτε οι έμποροι ναρκωτικών, ούτε αυτοί οι οποίοι έρχονται εδώ παρανομώντας για να αποκομίσουν οφέλη», δήλωσε τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Πριν από την επίσκεψη του υπουργού είχε βρεθεί στο νησί για να συντονίσει αστυνομικές δράσεις ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, ο οποίος είχε αναλάβει παρόμοια αποστολή και κατά την περίοδο 2020-2021.

Οι έρευνες

Η Μύκονος βρέθηκε το φετινό καλοκαίρι ξανά στην επικαιρότητα μετά τη δολοφονία του τοπογράφου μηχανικού Παναγιώτη Στάθη, ο οποίος είχε πολυετή επαγγελματική δραστηριότητα στο νησί.

Με αφορμή και αυτή την εγκληματική ενέργεια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη είχε ζητήσει να διερευνηθεί η δράση τοπικών μαφιών στη Μύκονο γύρω από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις οικοδομικές εργασίες, την παροχή «προστασίας» σε επιχειρήσεις και άλλες έκνομες ενέργειες.

Βάσει των στοιχείων που είχαν συλλέξει οι αστυνομικές αρχές φαίνεται ότι στο νησί δραστηριοποιούνται αντιμαχόμενες ομάδες, οι οποίες επιχειρούν να επικρατήσουν στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης και στον τομέα του real estate. Στο στόχαστρό τους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μπορεί να μπει όποιος «φτιάχνει ή χαλάει δουλειές».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT