Συνωστισμός στον προθάλαμο του πλαστικού

Συνωστισμός στον προθάλαμο του πλαστικού

Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί και στην Ελλάδα η ζήτηση για επεμβάσεις αποκατάστασης δερματικής χαλάρωσης ύστερα από μεγάλη απώλεια βάρους. Πόσο σχετίζεται η τάση αυτή με τη δημοφιλία του φαρμάκου Ozempic; Χειρουργοί απαντούν στην «Κ»

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και ένα χρόνο, τα αιτήματα στα γραφεία των πλαστικών χειρουργών και στην Ελλάδα είναι αυξημένα. Πόσο ακριβώς, δεν είναι κανείς ακόμα σε θέση να γνωρίζει. Από τις συνεντεύξεις πάντως με τους ασθενείς τους, οι γιατροί αναφέρουν ότι σημαντικό ποσοστό αυτής της αύξησης οφείλεται στη διείσδυση που έχει και στην Ελλάδα το Ozempic.

Με δραστικό συστατικό τη σεμαγλουτίδη που επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όρεξη, το φάρμακο που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιείται σήμερα κατά κόρον και για την απώλεια βάρους. Με τον ενέσιμο αυτό «σύμμαχο» πολλοί έχουν χάσει πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να επέλθει έντονη χαλάρωση στο πρόσωπο και στο σώμα. Επόμενη στάση, ο πλαστικός.

«Πράγματι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ανθρώπους που έχουν κάνει χρήση Ozempic», λέει στην «Κ» ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος. «Διαπιστώνουμε ότι γίνεται αρκετά μεγάλη χρήση. Iσως δεν έχει γίνει αντιληπτό πόσο μεγάλη. Αρκετές φορές το συνιστούν οι γιατροί, αλλά τις περισσότερες φορές ο κόσμος το χρησιμοποιεί από μόνος του. Oταν κάποια στιγμή υπήρχε έλλειψη του φαρμάκου, μου ζητούσαν άνθρωποι να τους βρω. Aτομα που δεν το περίμενα ποτέ, οι οποίοι έχουν να χάσουν τρία κιλά. Eχει γίνει η εύκολη λύση. Σε παχύσαρκα άτομα πάντως, που ταλαιπωρούνται από την πείνα στη διάρκεια της δίαιτας, είναι βοηθητικό. Το βέβαιο είναι ότι η μεγάλη απώλεια βάρους απασχολεί όλο και περισσότερο την πλαστική χειρουργική λόγω της προόδου των βαριατρικών επεμβάσεων αλλά και των φαρμάκων που κυκλοφορούν».

Χρυσωρυχείο

Πράγματι, στις αρχές Ιουνίου το Bloomberg έγραψε ότι η αύξηση της δημοφιλίας του Ozempic έχει μετατραπεί σε χρυσωρυχείο για τους πλαστικούς χειρουργούς. Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών, το 2023 τα facelifts αυξήθηκαν κατά 8%, οι κοιλιοπλαστικές και οι πλαστικές ανόρθωσης του κάτω μέρους του σώματος αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ αύξηση κατέγραψαν και οι πλαστικές ανόρθωσης βραχιόνων. Η αύξηση αυτή εκτιμάται από τους χειρουργούς ότι οφείλεται στις ενέσεις απώλειας βάρους.

«Το βέβαιο είναι ότι η μεγάλη απώλεια βάρους απασχολεί όλο και περισσότερο την πλαστική χειρουργική, λόγω της προόδου των βαριατρικών επεμβάσεων αλλά και των φαρμάκων που κυκλοφορούν».

Κοιλιά, μαστοί, έσω μέρος μηρών, γλουτοί, βραχίονες (μπράτσα), αυτές είναι οι πέντε περιοχές του σώματος που οι ασθενείς ζητούν αφαίρεση δέρματος και λίπους έπειτα από ραγδαία απώλεια βάρους. Χαλάρωση εμφανίζεται και στο πρόσωπο, αλλά όχι τόσο έντονη όσο στο σώμα. Oπως λένε οι ειδικοί, στους ασθενείς που χάνουν πολλά κιλά γρήγορα παρατηρείται απίσχνανση στο πρόσωπο – θα εμφανίσει μαύρους κύκλους, θα κρεμάσει η γραμμή του σαγονιού, θα μοιάζει «άδειο». Είναι το γνωστό «Ozempic face», όρος που επινόησε ο δερματολόγος Πολ Τζάροντ Φρανκ για να περιγράψει τα σημάδια γήρανσης, την απώλεια ελαστικότητας, τη χαλάρωση και τη λιποδυστροφία που μπορεί να εμφανίσει ένα πρόσωπο μετά την απώλεια πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Φυσικά δεν ξέρουμε εάν οφείλεται στο φάρμακο ή στην ξαφνική απώλεια βάρους, πάντως το πρόσωπο δείχνει κάπως σκελετωμένο», λέει ο κ. Χριστόπουλος. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που μπορεί να γίνει είναι εμφύτευση λίπους, λιπομεταφορά από άλλα σημεία του σώματος ή και χρήση ενέσιμων υλικών, όπως υαλουρονικό ή και πολυγαλακτικό οξύ και ενεργοποιητές κολλαγόνου, που δεν είναι ευρύτερα γνωστά».

«Αυτά τα προβλήματα τα παρατηρείς και σε ασθενείς που έχουν χάσει πολλά κιλά έπειτα από βαριατρικές επεμβάσεις», σημειώνει στην «Κ» ο πλαστικός χειρουργός Ευάγγελος Κεραμίδας. Η διαφορά είναι ότι το Ozempic και τα παρόμοια σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν κάνει την απώλεια βάρους πολύ πιο προσιτή. «Στις ΗΠΑ 15 εκατ. άνθρωποι έχουν πάρει Ozempic, ένα 5% του πληθυσμού», λέει. Στο ιατρείο του η αναμονή σήμερα για κοιλιοπλαστική είναι περίπου ένας χρόνος. Δεν είναι σαφές αν η αύξηση των αιτημάτων οφείλεται στη δημοφιλία των ενέσεων αδυνατίσματος ή… στη δημοφιλία του ειδικού. «Τα τελευταία τρία χρόνια κάνω έρευνα στους ασθενείς που χειρουργώ και σημειώνω την ποιότητα του δέρματος, ώστε να βρω διαφορές ανάμεσα σε όσους έχουν κάνει γαστρικό μπάι πας, όσους παίρνουν Ozempic και όσους κάνουν δίαιτα. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπω κάποια διαφορά στο δέρμα», λέει. «Είναι πάντως δύσκολο να βγάλεις σαφή συμπεράσματα, γιατί άλλο να χάσεις 10 κιλά, άλλο 30 και άλλο 80. Είναι προφανές ότι όποιος χάσει πολλά κιλά, με όποιον τρόπο τα χάσει, θα κρεμάσει».

Συνωστισμός στον προθάλαμο του πλαστικού-1

Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις η πλαστική επέμβαση είναι μονόδρομος. «Πολύς κόσμος πέφτει θύμα υποσχέσεων ότι θα γίνει σύσφιγξη με μη χειρουργικό τρόπο», τονίζει ο κ. Χριστόπουλος. «Τόσο μεγάλος βαθμός χαλάρωσης δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί μη χειρουργικά. Βλέπω ανθρώπους που έχουν ξοδέψει μια περιουσία προσπαθώντας να τα καταφέρουν». Οπως λέει ο ίδιος, πολλοί έρχονται στο ιατρείο πιστεύοντας ότι θα λύσουν το πρόβλημά τους με μια επέμβαση. «Συνήθως χρειάζεται συνδυασμός επεμβάσεων. Πρέπει ένα άτομο να κατανοήσει ότι όπως του πήρε μεγάλο διάστημα να χάσει το βάρος, χρειάζεται ένα αντίστοιχο διάστημα για να επανορθώσει ό,τι έχει υποστεί από τη χαλάρωση».

Ηθικά διλήμματα

Οι πλαστικοί χειρουργοί πάντως παγκοσμίως βρίσκονται μπροστά σε νέα ηθικά διλήμματα. Ενα από τα ερωτήματα είναι τι θα συμβεί αν οι ασθενείς συνεχίσουν να χάνουν βάρος – ή αν αρχίσουν να ξαναπαίρνουν το βάρος που είχαν χάσει. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών και την οποία αναφέρει το Bloomberg, είναι σύνηθες για τους ασθενείς να ξαναπαίρνουν κάποιο βάρος έπειτα από πλαστική χειρουργική επέμβαση περιγράμματος σώματος. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 121 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση δερματικών πτυχών και λίπους και οι μισοί είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Τα άτομα της τελευταίας ομάδας είδαν το βάρος τους να αυξάνεται κατά μέσον όρο σχεδόν 12%, σε σύγκριση με μια μέση αύξηση 7,6% για όσους δεν είχαν κάνει βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Η εξέλιξη των βαριατρικών επεμβάσεων πριν από δύο δεκαετίες είχε επίσης οδηγήσει σε αύξηση της πελατείας των πλαστικών χειρουργών. Η εμπειρία από εκείνο το «κύμα» ασθενών οδήγησε ορισμένους γιατρούς στο να υιοθετήσουν πιο προσεκτική προσέγγιση με τους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους.

«Ξέρουμε ότι ποσοστό ασθενών μετά τη χρήση Ozempic και τις πλαστικές επεμβάσεις ξαναπαίρνουν τα κιλά. Γιατί δεν κατάφεραν να αλλάξουν φιλοσοφία. Η απώλεια βάρους είναι μαραθώνιος».

«Εγώ αποφεύγω να κάνω διόρθωση αν δεν έχουν σταθεροποιηθεί τα κιλά», λέει ο κ. Χριστόπουλος. «Ξέρουμε από το εξωτερικό ότι ποσοστό ασθενών μετά τη χρήση Ozempic και τις πλαστικές επεμβάσεις ξαναπαίρνουν τα κιλά. Γιατί δεν κατάφεραν να αλλάξουν φιλοσοφία. Η απώλεια βάρους δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι μαραθώνιος. Και έχει να κάνει με αλλαγή φιλοσοφίας, συνηθειών, ζωής. Πρέπει κανείς λοιπόν, αφού αρχίσει να χάνει κιλά, να αποφασίσει τι θα κάνει μετά τη διακοπή του φαρμάκου. Θεωρητικά, διακόπτοντας το φάρμακο θα επανέλθει στα παλιά κιλά αν συνεχίσει τις ίδιες διατροφικές συνήθειες. Το να κάνεις επεμβάσεις αμέσως μετά, λοιπόν, είναι λάθος. Πρέπει ο γιατρός να διαπιστώσει πως ο ασθενής μπορεί να διαχειριστεί την απώλεια βάρους και να δει ότι σταθεροποιείται σε ένα σημείο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT