Κομφούζιο με τα μπόνους για το ύψος των κτιρίων

Κομφούζιο με τα μπόνους για το ύψος των κτιρίων

Παρά τη θέσπιση ορίων στα λεγόμενα «κίνητρα» από τον Μάιο, πολλές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί με το προηγούμενο καθεστώς υλοποιούνται κανονικά.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλαλούμ εξελίσσεται η υπόθεση των μπόνους υψών και τετραγωνικών του οικοδομικού κανονισμού. Από τον Μάιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει νέα ανώτατα όρια στα λεγόμενα «κίνητρα», θεωρώντας πλέον την υπόθεση λήξασα. Ομως στους περισσότερους δήμους οι άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί με το προηγούμενο καθεστώς υλοποιούνται κανονικά. Στους δε λιγοστούς δήμους στους οποίους οι ίδιοι οι δήμαρχοι παρενέβησαν και εμπόδισαν τις πολεοδομίες να εκδίδουν τέτοιες άδειες, πολίτες και σύλλογοι εξακολουθούν να καταθέτουν προσφυγές κατά της υλοποίησης των οικοδομικών αδειών, με την υπόθεση να παίρνει ορισμένες φορές… αναπάντεχη τροπή.

Η υπόθεση των μπόνους τετραγωνικών και υψών έχει εδώ και μήνες παραπεμφθεί με σειρά αποφάσεων του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Ολομέλεια, η οποία θα δικάσει την υπόθεση στις 11 Οκτωβρίου (η απόφαση αναμένεται μερικούς μήνες μετά). Παρά τις αποφάσεις του Ε΄ τμήματος (που παρέπεμπαν μεν λόγω σημασίας στην ολομέλεια, αλλά στο σύνολό τους κατέληγαν ότι οι ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές) το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εξέδωσε μια γενική αναστολή δόμησης, ώστε να σταματήσει η ανέγερση κτιρίων με τη χρήση των μπόνους, έως ότου εκδοθεί η κρίση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Ως αποτέλεσμα, σε διαφορετικούς δήμους ισχύουν διαφορετικά πράγματα. Στους περισσότερους δήμους της χώρας οι οικοδομικές άδειες που χρησιμοποιούν τα μπόνους ύψους και τετραγωνικών, οι οποίες εκδόθηκαν πριν από το φετινό Μάιο (οπότε, με το άρθρο 132 του νόμου 5106/24, τέθηκε σε ισχύ από το υπουργείο Περιβάλλοντος ένας «κόφτης» στα ανώτατα όρια), υλοποιούνται κανονικά. Στους δήμους που από πέρυσι προσέφυγαν δικαστικά κατά αδειών ή εξέδωσαν εντολή προς την πολεοδομία τους να μην εκδίδει τέτοιες άδειες (Αλιμος, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Αθήνα, Κηφισιά, Παπάγου – Χολαργός), η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κηφισιάς, όπου την προηγούμενη εβδομάδα πολίτες κατέφυγαν επανειλημμένως στην Αστυνομία καθώς συνεχιζόταν η ανέγερση πολυκατοικίας στο Κεφαλάρι, παρά την αναστολή δόμησης που είχε εκδοθεί. Για να ανακαλύψουν στη συνέχεια ότι η υπηρεσία δόμησης Κηφισιάς είχε δώσει στον εργολάβο περιθώριο να πραγματοποιήσει κάποιες εργασίες για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με την πολεοδομία, οι εργασίες αυτές επιτρέπονται από την απόφαση (αναστολής) του ΣτΕ. Σύμφωνα με τους τοπικούς συλλόγους της Κηφισιάς, που έχουν προσφύγει κατά αρκετών οικοδομικών αδειών, αποτελούν «κερκόπορτα» για τη συνέχιση των εργασιών ώστε να δημιουργούνται τετελεσμένα. Τελικώς χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο δήμαρχος προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις.

«Σε όλες τις αποφάσεις που εξέδωσε το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, “παγώνοντας” την ανέγερση κάποιου κτιρίου, δίνεται ένα περιθώριο κάποιων ημερών για συγκεκριμένες εργασίες», λέει ο δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε η αίσθηση ότι η οικοδομή συνεχιζόταν κανονικά, οπότε μόλις ενημερώθηκα, έδωσα εντολή να ανακληθεί η άδεια και οι εργασίες να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα». Πάντως, ακόμη σε περιοχές όπως η Κηφισιά, όπου έχουν κατατεθεί αρκετές προσφυγές από συλλόγους και πολίτες κατά οικοδομικών αδειών, οι δήμοι βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο».

«Από το 2021 έχουν εκδοθεί στον Δήμο Κηφισιάς 522 οικοδομικές άδειες που κάνουν χρήση των μπόνους του οικοδομικού κανονισμού. Κάποιες έχουν ήδη υλοποιηθεί, δεκάδες οικοδομές όμως δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Ο δήμος δεν είναι σε θέση να προσφύγει κατά όλων αυτών των –νόμιμα εκδοθεισών– αδειών τόσο για νομικούς λόγους, όσο και γιατί μπορεί να εγερθεί ζήτημα αποζημιώσεων που ο δήμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει», ανέφερε, τέλος, ο κ. Ξυπολυτάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT