Η κακοκαιρία «Αtena» φέρνει το φθινόπωρο από την Ιταλία

Η κακοκαιρία «Αtena» φέρνει το φθινόπωρο από την Ιταλία

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας σήμερα και αύριο.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κακοκαιρία «Αtena», που έρχεται από την Ιταλία, ο Σεπτέμβρης θυμίζει πως είναι ο μήνας για τα «πρωτοβρόχια», που συνοδεύονται όμως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το χαμηλό βαρομετρικό, που σχηματίστηκε στην κεντρική Μεσόγειο και κινήθηκε ανατολικά επηρεάζει από χθες το βράδυ τη χώρα μας.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, που θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας σήμερα και αύριο, μέχρι τις απογευματινές ώρες, «με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους».

Η αλλαγή του καιρού στη χώρα κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από χθες το βράδυ σημειώνονται βροχές και καταιγίδες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Πελοποννήσου.

Σταδιακά από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, θα επεκταθούν τα φαινόμενα, με τοπικές βροχές και καταιγίδες να αναμένεται να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και Δυτικής Πελοποννήσου υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις.

«Σήμερα, τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου), με έμφαση στη βόρεια χώρα, όπου τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση», αναφέρει το meteo.gr. Βροχή προβλέπεται να πέσει και στην Αθήνα σήμερα, ειδικά από τις μεσημεριανές ώρες και μετά. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10/9) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11/9) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στις Σποράδες, ενώ από το βράδυ της Τρίτης έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης στη Θράκη και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Με βάση την κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης που εφαρμόζει η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το συγκεκριμένο επεισόδιο κατατάσσεται στην κατηγορία 3 (σημαντική), μεταξύ πέντε βαθμίδων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT