«Εμάς μας είπαν πέντε χιλιάρικα»: Πώς δρούσε η ομάδα των μπράβων σε Μύκονο και Γλυφάδα

«Εμάς μας είπαν πέντε χιλιάρικα»: Πώς δρούσε η ομάδα των μπράβων σε Μύκονο και Γλυφάδα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους χθες στον ανακριτή οι δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους για συμμετοχή σε ομάδα μπράβων με δράση σε Μύκονο και Γλυφάδα. Πρόκειται για έναν 38χρονο υπήκοο Αλβανίας και τον 42χρονο Ελληνα συνεργό του. Και οι δύο με πλούσιο ποινικό παρελθόν και εμπλοκή σε υποθέσεις εκβιασμών και όχι μόνο.

Ο πρώτος από αυτούς είχε τραυματιστεί σοβαρά σε ένοπλη συμπλοκή σε φούρνο στη Βούλα, τον Ιανουάριο του 2022. Το συμβάν είχε αποδοθεί σε πόλεμο μεταξύ αντίπαλων ομάδων της λεγόμενης «νύχτας». Ο δεύτερος προσωρινά κρατούμενος είχε κατηγορηθεί το 2015 από το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής ως επικεφαλής ομάδας μπράβων με έδρα και δράση στα νότια προάστια της Αττικής. Σύμφωνα με εκείνη τη δικογραφία, ο 42χρονος και η ομάδα που είχε υπό τον έλεγχό του τελούσαν υπό τις εντολές ενός αρχηγικού μέλους της επονομαζόμενης Greek Mafia.

Η έρευνα, εξάλλου, που οδήγησε στη σύλληψη των τεσσάρων κατηγορουμένων και στην προφυλάκιση των δύο ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου βάσει πληροφορίας που ανέφερε ότι «ο Τόνι του Τάκη του Αλβανού από την Ηλιούπολη έχει κατέβει στη Μύκονο και πάει με φουσκωτούς στα μαγαζιά και παίρνει νταβατζιλίκι προστασία». Η ίδια πληροφορία ήθελε τους φερόμενους ως δράστες να επικαλούνται το όνομα Ελληνα επιχειρηματία με ποινική εμπλοκή –στο παρελθόν– σε υποθέσεις εκβιασμών σε Ηλιούπολη και αλλού, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τα θύματά τους και να τα εξαναγκάσουν να τους καταβάλουν χρήματα για προστασία.

Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού προέκυψε ότι η ομάδα των μπράβων την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2024 προσέγγισε και απαίτησε χρήματα για προστασία από τους δύο ιδιοκτήτες εστιατορίου στην περιοχή της Γλυφάδας, στην Αττική. Καθώς οι ίδιοι επιχειρηματίες άνοιξαν εστιατόριο – παράρτημα και στην Ανω Μερά της Μυκόνου, η ομάδα των εκβιαστών φέρεται να επέκτεινε τη δραστηριότητά της και στο Νησί των Ανέμων. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι το απαιτηθέν ποσό για το κατάστημα της Μυκόνου ανερχόταν στις 8.500 ευρώ για ολόκληρη την καλοκαιρινή σεζόν, ενώ για το κατάστημα στη Γλυφάδα κατέβαλλε ως προστασία στους μπράβους 200 ευρώ τον μήνα.

Οι κατηγορούμενοι πάντως δεν περιορίστηκαν στα δύο αυτά καταστήματα, αλλά απαίτησαν χρήματα (2.500 ευρώ) για προστασία και από εστιατόριο – κρεπερί στην Ανω Μερά της Μυκόνου. Καθώς μάλιστα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούσαν σε κτίσμα που ανήκει σε Μονή της Μυκόνου, ένα από τα θύματα απευθύνθηκε αρχικά στον ηγούμενο της Μονής ζητώντας βοήθεια, ο οποίος με τη σειρά του τον προέτρεψε να πάει και να καταγγείλει τη δράση της σπείρας στην ΕΛ.ΑΣ.

Ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Ανω Μερά φέρεται να δέχθηκε απειλές, με τους φερόμενους ως δράστες να την καλούν να ανακαλέσει μήνυση θυμίζοντάς της ότι είναι μητέρα τριών παιδιών.

Οι Αρχές ενημερώθηκαν τελικά στις αρχές Αυγούστου. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, η Ασφάλεια Μυκόνου και το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής προχώρησαν σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ενώ οι μυστικοί αστυνομικοί βιντεοσκοπούσαν και τις κινήσεις των υπόπτων, όταν αυτοί επισκέπτονταν τα θύματά τους για την είσπραξη των χρημάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας καταγράφηκαν αρχικά συνομιλίες μεταξύ των θυμάτων. Σε αυτές περιέγραφαν λεπτομέρειες για τις επαφές τους με τους μπράβους.

«Μπαίνουνε στο μαγαζί και ανοίγουν το ταμείο … μου λέει “φέρε”», ακούστηκαν να λένε σε μια από τις μεταξύ τους συνομιλίες. «Θυμάσαι την ημέρα που ήρθαν οι μπράβοι; … Εμάς μας είπαν πέντε χιλιάρικα», καταγράφηκε να κουβεντιάζουν μια άλλη ημέρα.

Τελικά, οι επιχειρηματίες – θύματα του κυκλώματος επιβεβαίωσαν τα παραπάνω και σε καταθέσεις τους απευθείας στους αστυνομικούς, αποκαλύπτοντάς τους λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις και τα χρήματα που τελικά είχαν καταβάλει στο κύκλωμα.

Το τηλεφώνημα

Το περασμένο Σάββατο, μάλιστα, η ιδιοκτήτρια ενός από τα καταστήματα στην Ανω Μερά φέρεται να δέχθηκε απειλές, με τους φερόμενους ως δράστες να την καλούν να ανακαλέσει την κατάθεση – μήνυση θυμίζοντάς της ότι είναι μητέρα τριών παιδιών. Οδηγήθηκε με νευρικό κλονισμό στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε αρχικά η ΕΛ.ΑΣ. και εγγράφως η ανακρίτρια Σύρου. Η επιχειρηματίας φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι της τηλεφώνησε γνωστή της που εργάζεται στην Ανω Μερά μεταφέροντας μήνυμα για λογαριασμό των κατηγορουμένων. Η συγκεκριμένη γυναίκα κλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για εξηγήσεις, ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει στους αστυνομικούς για λογαριασμό τίνος πραγματοποίησε την επικοινωνία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT