Τα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ

Οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς, αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 37.000 ασθενείς, χρηματοδότηση των νοσοκομείων με βάση το παραγόμενο έργο τους, αλλαγή του μοντέλου εφημέρευσης για να μειωθούν οι αναμονές των ασθενών, αλλά και χορήγηση, από τις αρχές του 2025, οικονομικού κινήτρου της τάξης των 30.000 ευρώ ετησίως σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής ή της παθολογίας είναι οι βασικές παρεμβάσεις που δρομολογεί για τους επόμενους μήνες το υπουργείο Υγείας.

Χθες, μία ημέρα μετά τη σύσκεψη για την Υγεία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε τις αλλαγές στις οποίες προχωρεί για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και της εμπειρίας του πολίτη από το ΕΣΥ. Μία από αυτές είναι τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 37.000 ασθενείς που περιμένουν από τέσσερις μήνες έως και –στις ακραίες περιπτώσεις– δύο χρόνια για να χειρουργηθούν.

Το υπουργείο τελεί εν αναμονή για την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη του σχετικού προγράμματος στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του σε δημόσια –χωρίς να αποκλείονται και τα ιδιωτικά– νοσοκομεία. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα δόθηκε το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια. «Θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή του προγράμματος. Θα πιέσουμε το σύστημα να έχει συμφέρον να εκκαθαρίσει τη λίστα από τα περιστατικά που περιμένουν μεγαλύτερο διάστημα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι εάν μία κλινική δεν ακολουθεί αυτό το μοτίβο, θα διακόπτεται η συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Για πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των περιστατικών υπάρχουν σκέψεις να δοθούν vouchers για συγκεκριμένες επεμβάσεις, όπως π.χ. για καταρράκτη.

Επίσης, τον προσεχή μήνα το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να έχει έτοιμες και τις προτάσεις του για την αλλαγή του συστήματος εφημεριών των νοσοκομείων της Αττικής ώστε να μειωθεί η αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η οποία στα μεγάλα νοσοκομεία και σε δύσκολες εφημερίες μπορεί να φτάσει και τις 6-8 ώρες.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον προσωπικό γιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, προβλέπει: α) τη χορήγηση, από την 1η Ιανουαρίου 2025, οικονομικού κινήτρου της τάξης των 30.000 ευρώ ετησίως για κάθε νέο γιατρό που θα επιλέξει ως ειδικότητα τη γενική ιατρική και την παθολογία, β) την αύξηση του αριθμού των προσωπικών γιατρών κατά 2.500 και γ) την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, στα οποία θα υπηρετούν καθηγητές πανεπιστημίου επείγουσας ιατρικής, οι οποίοι θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής για τα νησιά.

Αλλάζει το μοντέλο των εφημεριών με στόχο τη μείωση της αναμονής – Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 37.000 ασθενείς.

Παραγόμενο έργο

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, από τις αρχές του 2025 αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων, τα οποία πλέον θα αμείβονται βάσει του παραγόμενου έργου, δηλαδή των χειρουργείων που έχουν κάνει, της βαρύτητας των χειρουργείων, του αριθμού των νοσηλειών και της διάρκειας αυτών κ.ά. Σήμερα η χρηματοδότησή τους γίνεται με βάση τι ζητούν τα ίδια. Ηδη τα νοσοκομεία έχουν ενταχθεί στο σύστημα κοστολόγησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων (DRG’s) παρέχοντας δεδομένα για το έργο τους και βάσει αυτών θα συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2025. Αυτός θα περάσει στον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο θα πληρώνονται τα νοσοκομεία.

Οπως ανέφεραν χθες στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν προβλέψεις ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων στο πλαίσιο της μετάβασης στο νέο σύστημα. «Θα αλλάξει το σύστημα όχι για να “μαζευτεί” οικονομικά, αλλά κυρίως για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών στον ασθενή», διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι το υπουργείο πλέον θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την ποιότητα των υπηρεσιών του νοσοκομείου προς τον πολίτη και να επεμβαίνει όπου χρειάζεται.

Χθες, επίσης, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και «σε όσους απαξιώνουν το ΕΣΥ και κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση για αδιαφορία για το δημόσιο σύστημα Υγείας ή ακόμη και για κρυφό σχέδιο διάλυσής του», όπως είπε. «Είναι άδικο για το σύστημα να απαξιώνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό, όταν έχει να παρουσιάσει καθημερινά χιλιάδες επιτυχίες. Είναι και πολύ επικίνδυνο να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι “εάν συμβεί κάτι άσχημο, θα είμαστε μόνοι και αβοήθητοι”. Το ΕΣΥ δεν αφήνει κανέναν μόνο και αβοήθητο», τόνισε. «Η κριτική για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και να εδράζεται επί των πραγματικών δεδομένων», πρόσθεσε.

Η τελευταία πενταετία

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους, αφού ανέφερε ότι σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 82.000 πολίτες εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ, επεσήμανε πως «ένας οργανισμός ο οποίος διαχειρίζεται τόσο μεγάλο όγκο πολιτών σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, δεν μπορεί να καταρρέει. Εάν κατέρρεε, θα κατέρρεε η ελληνική κοινωνία. Χωρίς δόση υπερβολής». Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα πεπραγμένα του ΕΣΥ των τελευταίων πέντε ετών. Οπως είπε, το προσωπικό αυξήθηκε από 78.272 άτομα το 2019 σε 86.138 σήμερα, έχουν γίνει προκηρύξεις 12.489 θέσεων μόνιμου προσωπικού, ενώ οι καθαρές αποδοχές των γιατρών αυξήθηκαν κατά 19% (ανάλογα με τον βαθμό τους, το τμήμα και την περιοχή όπου υπηρετούν η αύξηση φθάνει στο 36%). Φέτος τα τακτικά χειρουργεία που έχουν γίνει παρουσιάζουν αύξηση κατά 4% και οι νοσηλείες κατά 7,5%. Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων αυξήθηκε κατά 480 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, σε εξέλιξη είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών των μονάδων ΕΣΥ ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σήμερα ο μέσος όρος «ηλικίας» των νοσοκομείων είναι τα 45 έτη, το νεότερο νοσοκομείο στην Αττική είναι 20 ετών και δεν έχει γίνει καμία σοβαρή ανακαίνιση σε αυτά από το 2009 έως σήμερα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT