ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε επιτήρηση για εφαρμογή διορθωτικών μέτρων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε επιτήρηση για εφαρμογή διορθωτικών μέτρων

Στόχος η αντιμετώπιση των ελλείψεων ορισμένων κριτηρίων διαπίστευσης που έχουν διαπιστωθεί στη λειτουργία του οργανισμού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) τίθεται σε επιτήρηση με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, προκειμένου να υλοποιηθεί μια σειρά διορθωτικών μέτρων.

Η διάρκεια του καθεστώτος επιτήρησης δεν θα υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες, ενώ αναφέρεται πως δεν θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του Οργανισμού, ο οποίος θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις προβλεπόμενες πληρωμές.

Το καθεστώς επιτήρησης εφαρμόζεται για να υλοποιηθεί το σχέδιο δράσης που έχει καταρτισθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ορισμένων κριτηρίων διαπίστευσης που έχουν διαπιστωθεί στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα διορθωτικά μέτρα έχει προτείνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεσμικό εποπτικό όργανο του οργανισμού, και έχει αποδεχθεί η αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Agri).

Οπως σημειώνει το ΥπΑΑΤ, «χαράσσεται ο “οδικός χάρτης” που θα οδηγήσει στη διόρθωση αδυναμιών και καθυστερήσεων που είχαν παρατηρηθεί στα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς, με στόχο την εγκυρότητα στην καταβολή τους, τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την αξιοπιστία και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο. Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού που προβλέπει το σχέδιο δράσης σχετίζονται με τα ευρήματα, δηλαδή με τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν».

Να σημειωθεί πως η DG Agri, με επιστολή της προς τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε., προς το υπουργείο και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον Μάιο, είχε σημειώσει πως ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε διαπιστώθηκαν ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη τα τελευταία έτη.

Με βάση αυτά επιβλήθηκε πρόστιμο-διόρθωση στη χώρα, που αφορά τη μείωση κατά 10% των ποσών που καταβλήθηκαν ως ενισχύσεις για το 2023. Καταλογισμός ύψους 281 εκατ. ευρώ για μη τήρηση των κοινοτικών κανόνων είχε επιβληθεί στον Οργανισμό και για τις πληρωμές 2019, 2020 και 2021.

«Εχουν ήδη δρομολογηθεί αλλαγές στην οργανωτική δομή και επιχειρησιακή του λειτουργία, που βελτιώνουν την ελεγκτική ικανότητα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ παράλληλα «τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά και τυπικά η ελεγκτική του ικανότητα», αναφέρει το υπουργείο.

Σημειώνει ακόμη πως ο Οργανισμός ενισχύεται με ανθρώπινους πόρους στοχευμένα, σε διευθύνσεις που διαπιστώθηκε πως υπάρχει ανάγκη, όπως οι Διευθύνσεις Πληροφορικής και Τεχνικών Ελέγχων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT