«Μόνο οι ολυμπιονίκες μπορούν να βασίζονται στο κράτος»

«Μόνο οι ολυμπιονίκες μπορούν να βασίζονται στο κράτος»

Τα προβλήματα στον χώρο της κωπηλασίας ανέδειξαν κατά την επίσκεψή τους στη Μυτιλήνη οι τέσσερις αθλητές που πήραν το χάλκινο στο Παρίσι στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Την κωπηλασία την κάνεις μόνο όταν την αγαπάς». Αυτό επαναλάμβαναν με κάθε ευκαιρία χθες από τη Μυτιλήνη οι τέσσερις χάλκινοι ολυμπιονίκες του Παρισιού στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Μηλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου και Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου. Η αξιαγάπητη τετράδα βρίσκεται στη Λέσβο από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, καλεσμένη του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης.

Η τοπική κοινωνία δεν έμεινε ασυγκίνητη από τα επιτεύγματά της: δύο κωπηλατικά εργόμετρα, μία βάρκα, το όνομα της Μηλένας Κοντού σε μια πλατεία είναι τα «δώρα» του Δήμου Μυτιλήνης προς τιμήν της ολυμπιονίκου της. Επίσης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα δώσει ακόμη μία βάρκα, το κωπηλατήριο του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΝΟΜ) θα πάρει το όνομα της Μηλένας, ενώ θα δοθεί το όνομα της Ζωής Φίτσιου σε μια βάρκα του ΝΟΜ.

Τα δάκρυα χαράς και συγκίνησης για την αποδοχή του κόσμου έρχονται για τους ολυμπιονίκες έπειτα από σκληρή δουλειά, ενώ οι ίδιοι, μιλώντας στην «Κ», τόνισαν ότι αν ο χρόνος μετρούσε λίγα δευτερόλεπτα ακόμη και έχαναν την τρίτη θέση, δεν θα ζούσαν τίποτα από όλα αυτά. «Αν δεν έρθει μεγάλη επιτυχία, από το κράτος δεν μπορείς να πάρεις τίποτα. Υπάρχουν μέρες που ξυπνάς μέσα στο κοινόβιο της εθνικής ομάδας στον Σχινιά και δεν θες να κάνεις προπόνηση, θες να τα μαζέψεις και να φύγεις. Εχουμε όμως ο ένας τον άλλον», ανέφερε ο Πέτρος Γκαϊδατζής μιλώντας για τον συναθλητή του Αντώνη. «Δεν γίνεται να σκεφτόμαστε πώς θα πάμε στο σούπερ μάρκετ, να βγάλουμε τον μήνα και να βασιζόμαστε μόνο στους γονείς μας. Χρειαζόμαστε χορηγούς και κάποιες φορές θεωρούμε ότι είναι ταμπού, ότι και καλά κλαιγόμαστε. Εχουμε όμως ανάγκες», συνέχισε.

Η εθνική ομάδα κωπηλασίας ζει σε ξενώνες του Σχινιά για να προπονείται ανελλιπώς στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο, που από το 2004 δεν έχει συντηρηθεί, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Ιωάννης Βράμπας: «Βάφουμε μόνοι μας τα δωμάτια, έχουμε αλλάξει τα στρώματα, έχουμε προβλήματα με το ζεστό νερό και το ρεύμα. Μόνο οι αθλητές με μετάλλιο μπορούν να βασίζονται σε χορηγούς και αν γίνουν ολυμπιονίκες, στο κράτος».

Με τον Τζιάνι Ποστιλιόνε, προπονητή της Εθνικής, επισημαίνουν ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί την κωπηλασία με 4,5 εκατομμύρια ευρώ για διάστημα τεσσάρων ετών. Αυτό σημαίνει ότι η εθνική ομάδα πρέπει να κατανείμει το ποσό σε ταξίδια, μετακινήσεις της αποστολής, τη διαμονή των αθλητών για να συμμετάσχουν σε παγκόσμιες διοργανώσεις και να κρατήσουν και το κωπηλατοδρόμιο.

Αντιθέτως, οι χώρες που έλαβαν χρυσό και ασημένιο μετάλλιο, προηγούμενες της Ελλάδας, στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, για το ίδιο διάστημα δαπανούν στην κωπηλασία 50 εκατ. ευρώ (η Βρετανία) και 45 εκατ. ευρώ (η Ρουμανία). «Πώς θα επιβιώσουμε στη γη των γιγάντων;», αναρωτιέται ο κ. Ποστιλιόνε, ενώ τα χάλκινα πληρώματα γυναικών και ανδρών βάζουν πλώρη για την Ολυμπιάδα του Λος Αντζελες το 2028.

«Το ζήτημα με την κωπηλασία είναι ότι όσο καιρό βρίσκεσαι στην Εθνική και στο κοινόβιο δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Δεν μπορείς να δουλέψεις πέρα από την προπόνηση», ανέφερε ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου.

Η Ζωή Φίτσιου είναι από τις εξαίρετες περιπτώσεις, που είχε αφήσει την αγαπημένη της κωπηλασία για να δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις, να φτάσει να υπηρετήσει τρία χρόνια ως νηπιαγωγός και να ξαναπιάσει το κουπί, ώστε σήμερα στα 28 της να είναι ολυμπιονίκης: «Τα παράτησα ξαφνικά μια μέρα όλα και αποφάσισα να κυνηγήσω το όνειρό μου, γιατί κοιμόμουν και ξυπνούσα με αυτή τη σκέψη. Για μένα είναι θέμα αξιοπρέπειας: η πολιτεία χρειαζόμαστε να μας βοηθήσει. Και όχι πια εμάς, αλλά τα παιδιά που γράφονται καθημερινά στους ναυταθλητικούς ομίλους ανά την Ελλάδα».

Η χάραξη αιγιαλών

Ενα άλλο ζήτημα που ταλανίζει τον χώρο της κωπηλασίας και αρκετούς ομίλους ανά την Ελλάδα είναι ότι με τη χάραξη αιγιαλών, όπου βρίσκονται οι όμιλοι, κάποιοι εξ αυτών θεωρήθηκαν παράνομοι.

«Ο Ναυτικός Ομιλος Μυτιλήνης έχει πάνω από 30.000 ευρώ πρόστιμο, κάτι που μας κόβει τα πόδια», λέει ο πρόεδρος Τάσος Μπαλής. «Χρειαζόμαστε ένα νομικό πλαίσιο στήριξης της κωπηλασίας και κυρίως των τοπικών σωματείων, ώστε να αναγνωρίζονται και να μη φαίνονται ότι παρανομούν», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, Ιωάννης Καρράς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT