Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αύξηση των αποδοχών των γιατρών –από 400 έως και 750 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη θέση– μέσω της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών και της αύξησης του επιδόματος για όσους υπηρετούν σε μονάδα υγείας άγονης και προβληματικής περιοχής, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος και των νοσηλευτών, είτε με τη μορφή αύξησης του βασικού μισθού, είτε των επιδομάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αναζητεί κονδύλια για την οικονομική ενίσχυση και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό (ΟPEN), σημείωσε: «Εχουν απόλυτο δίκιο οι νοσηλευτές που ζητούν να ασχοληθώ και με αυτούς. Και θα το κάνω. Πάντα τα προβλήματα λύνονται ένα-ένα. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε κυρίως στο κομμάτι που είχαμε το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που είναι το έλλειμμα ιατρικού προσωπικού, και έπρεπε να κατευθύνουμε τη δύναμή μας προς τα εκεί. Ομως δέχομαι απολύτως ότι και οι νοσηλευτές είναι αδικημένοι και υποαμειβόμενοι και έχω διάφορες σκέψεις στο μυαλό μου για το πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε».
Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αναζητεί ήδη κονδύλια για την οικονομική ενίσχυση των νοσηλευτών. Σημειώνεται ότι στο ΕΣΥ υπηρετούν περίπου 37.850 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι μισθοί τους «βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη. Ο νέος νοσηλευτής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνει 816 ευρώ τον μήνα και ο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βοηθός νοσηλευτής 716 ευρώ τον μήνα». Σχολιάζοντας την εξαίρεση των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων από τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Ούτε ένα ευρώ αύξηση για τους μαχητές της Δημόσιας Υγείας, που ξεπερνούν τα όρια των ανθρωπίνων αντοχών προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες».
Τα παραδείγματα
Στο θέμα της αύξησης των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ, χθες ο υπουργός Υγείας παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα με το πώς διαμορφώνονται οι καθαρές συνολικές αποδοχές τους –βασικός μισθός, επιδόματα, εφημερίες– μετά και την ενσωμάτωση εντός του 2025 του μέτρου της αυτοτελούς φορολόγησης κατά 22% των εφημεριών τους. Οπως ανέφερε ο υπουργός, «δεν ισχυρίζομαι ότι δεν θα ήθελα οι αποδοχές να ήταν μεγαλύτερες, αλλά δεν είναι και τόσο χαμηλές, όσο αυτές που αναπαράγονται διαρκώς στον δημόσιο διάλογο. Μην ξεχνάμε και τις γενικές αμοιβές στην Ελλάδα για όλους τους υπόλοιπους συμπολίτες μας».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:
– Γιατρός επιμελητής Β΄ –η εισαγωγική βαθμίδα στο ΕΣΥ– που υπηρετεί σε νοσοκομείο της Περιφέρειας, του χρόνου θα λαμβάνει 2.364 ευρώ καθαρά, έναντι 1.938 ευρώ το 2019. Εάν υπηρετεί σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (θέση που περιλαμβάνει εδώ και περίπου δύο χρόνια και πρόσθετο επίδομα), οι καθαρές αποδοχές του θα φτάσουν τα 2.580 ευρώ (έναντι 1.938 το 2019). Εάν ο γιατρός επιμελητής Β΄ υπηρετεί σε μονάδα Υγείας άγονης και προβληματικής περιοχής, θα λαμβάνει 2.629 ευρώ καθαρά μηνιαίως (1.924 το 2019).
– Γιατρός επιμελητής Α΄ –βαθμό που έχει η πλειονότητα των γιατρών ΕΣΥ αυτή τη στιγμή– που υπηρετεί σε νοσοκομείο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης θα λαμβάνει μηνιαίως 2.483 ευρώ καθαρά εντός του 2025. Το 2019 οι αντίστοιχες αποδοχές ήταν 2.039.
– Γιατρός επιμελητής Α΄ που υπηρετεί σε νοσοκομείο της περιφέρειας και σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (θέση που περιλαμβάνει εδώ και περίπου δύο χρόνια και πρόσθετο επίδομα) θα λαμβάνει 2.975 ευρώ καθαρά εντός του 2025, έναντι 2.223 ευρώ το 2019.
– Γιατρός, συντονιστής διευθυντής, που υπηρετεί σε νοσοκομείο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, του χρόνου θα λαμβάνει 2.483 ευρώ καθαρά, έναντι 2.085 το 2019.
Σημειώνεται ότι οι αποδοχές αυτές έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με το πλαφόν των επιτρεπόμενων εφημεριών βάσει του νόμου. Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι πρόσθετες εφημερίες που κάνουν οι γιατροί για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν από τις ελλείψεις προσωπικού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μεσοσταθμικά οι καθαρές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία κατά 19%, ενώ στους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες περιοχές η αύξηση φτάνει στο 33%. Επιπροσθέτως, οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν δυνατότητα να αυξήσουν τις αποδοχές τους, ασκώντας εκτός του ωραρίου νοσοκομείου και ιδιωτικό έργο (14,3% των γιατρών του ΕΣΥ έχουν ήδη κάνει αίτηση χορήγησης της σχετικής άδειας), αλλά και συμμετέχοντας στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία των νοσοκομείων. Μέσω των απογευματινών χειρουργείων μπορούν να αυξήσουν τις αποδοχές τους και οι νοσηλευτές.