Μεσολόγγι: Απετράπη αγοραπωλησία βυζαντινών εικόνων – Τρεις συλλήψεις

Μεσολόγγι: Απετράπη αγοραπωλησία βυζαντινών εικόνων – Τρεις συλλήψεις

Πέντε από τις εικόνες εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων. Πώς έφθασαν οι αστυνομικοί στα ίχνη των αρχαιοκάπηλων. Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία άτομα που κατείχαν βυζαντινές εικόνες με σκοπό να προχωρήσουν στην παράνομη πώλησή τους, συνελήφθησαν σε οικισμό του Μεσολογγίου, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., είχε προηγηθεί συστηματική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ένας αστυνομικός κατάφερε να διεισδύσει στο περιβάλλον των αρχαιοκάπηλων και να τους παγιδεύσει.

Ειδικότερα, ο αστυνομικός, υποδυόμενος τον υποψήφιο αγοραστή, προγραμμάτισε συνάντηση για την αγοραπωλησία, σε οικισμό του Μεσολογγίου.

Σε βάρος τριών συλληφθέντων, ηλικίας 53, 54 και 52 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Από τις σωματικές και κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • εικόνα της Αγίας Τριάδος, πιθανόν τέλη 19ου αιώνα (διαστάσεων 30 χ 22 cm),
  • εικόνα της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας, τέλη 17ου – 18ου αιώνα (διαστάσεων 27 χ 21 cm),
  • εικόνα του Προφήτη Ηλία και του Προφήτη Ελισαίου, με αναγραφή στην πίσω όψη «Κατίνα Α. Ραλλίδου – 1857» (διαστάσεων 30 χ 23 cm),
  • εικόνα της Σταύρωσης, δυτικοευρωπαϊκής τεχνοτροπίας, 19ου αιώνα, με νεότερο πλαίσιο (διαστάσεων 30 χ 26 cm),
  • εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, 19ου αιώνα (διαστάσεων 31 χ 20,5 cm),
  • εικόνα του φτερωτού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, πρώτου μισού του 20ού αιώνα (διαστάσεων 22,5 χ 16,5 cm) και
  • εικόνα της Αγίας Αικατερίνης, με αναγραφή στην πίσω όψη «Αικατερίνη Αρ. Ραλλίδου – 1928 Σεπτέμβριον» (διαστάσεων 22 χ 17,4 cm)

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας, η οποία γνωμάτευσε ότι οι πρώτες πέντε εικόνες εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων. Οι άλλες δύο εικόνες παραδόθηκαν στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω.

Κατασχέθηκαν ακόμα δύο δίκαννα όπλα, ένα μονόκαννο, δύο καραμπίνες, πιστόλι, 75 φυσίγγια, μαχαίρι, 760 φαρμακευτικά δισκία, δύο ραβδοσκοπικά όργανα και δύο κινητά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT