Πανεπιστήμιο Πατρών: Σχεδιάζει την ίδρυση παραρτήματος στην Αίγυπτο

Πανεπιστήμιο Πατρών: Σχεδιάζει την ίδρυση παραρτήματος στην Αίγυπτο

Θα έχει έδρα εντός του ελληνικού τετραγώνου στην Αλεξάνδρεια, όπου λειτουργούν νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο, θέατρο και γηροκομείο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης

Η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας θα αποκτήσει στο προσεχές μέλλον πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών που σχεδιάζεται να ιδρυθεί στην Αίγυπτο θα έχει έδρα εντός του ελληνικού τετραγώνου, όπου λειτουργούν νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο, θέατρο και γηροκομείο. To παράρτημα θα προσφέρει προγράμματα σπουδών στους τομείς της μηχανικής, των τεχνών, της κοινωνιολογίας, της διοίκησης και της υγείας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Για το θέμα συναντήθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νικόλαος Παπαγεωργίου και ο υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Ερευνας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αϊμάν Ασούρ.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Κάιρο, με στόχο να συζητήσουν τρόπους ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.Στο πλαίσιο της αμοιβαίας δέσμευσης για ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Αιγύπτου – Ελλάδας και στον ακαδημαϊκό τομέα, συμφωνήθηκε η ανάπτυξη σαφούς οδικού χάρτη, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών. Παράλληλα, ο πρέσβης της Ελλάδας εξήρε το βάθος των διμερών στρατηγικών σχέσεων και τη σημαντική πρόοδο των συνεργασιών σε άλλους τομείς.

«Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την καθοδήγηση του αντιπρύτανη Διονύση Μαντζαβίνου, αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια ιστορική στιγμή σε εθνικό επίπεδο, με πολιτική και ακαδημαϊκή σημασία, αφού συνεπάγεται τη δημιουργία του πρώτου παραρτήματος ελληνικού πανεπιστημίου στο εξωτερικό. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το παράρτημα αυτό να αποτελέσει ελκυστικό ακαδημαϊκό προορισμό τόσο για διεθνείς όσο και για Αιγύπτιους φοιτητές», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας.

Βεβαίως, έχουν προηγηθεί επιτυχίες σε κοινά ερευνητικά προγράμματα των δύο χωρών, μεγάλη αναβάθμιση των υποδομών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Αίγυπτο, κάτι που δημιούργησε ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.

Ως εκ τούτου, έχουν ήδη ανοίξει παραρτήματα πολλών διεθνών πανεπιστημίων στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, γεγονός που ενισχύει τη θέση της Αιγύπτου ως κορυφαίου εκπαιδευτικού και επενδυτικού προορισμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT