Η απόρρητη έκθεση για την τουρκική μαφία
η-απόρρητη-έκθεση-για-την-τουρκική-μαφ-563220211

Η απόρρητη έκθεση για την τουρκική μαφία

Τα περιστατικά εμφάνισης του τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα ήταν πολλά και κάποια πολύ αιματηρά. Η «Κ» έλαβε γνώση της έκθεσης που καταγράφει τις δραστηριότητες των Τούρκων νονών στο ελληνικό έδαφος και επισημαίνει «υβριδικούς» κινδύνους

Γιάννης Σουλιώτης
Ακούστε το άρθρο

Στη μία τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου ένας 29χρονος Τούρκος έφτασε στον μεθοριακό σταθμό στις Καστανιές του Εβρου. Κατά τον έλεγχο, Ελληνες αστυνομικοί βρήκαν στο αυτοκίνητό του ένα πιστόλι μάρκας Glock και γεμιστήρες με σφαίρες διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Ορεστιάδας, ενώ περαιτέρω έρευνα για το συμβάν διενεργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, παρόμοιο συμβάν καταγράφηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στον Αγιο Δημήτριο Αττικής. Ηταν 5 το απόγευμα της 29ης Αυγούστου, όταν αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο ένα λευκό τζιπ Mercedes με γερμανικές πινακίδες. Στη θέση του συνοδηγού καθόταν ένας 45χρονος Τούρκος, ο οποίος είχε μαζί του δύο πιστόλια Glock και πάνω από 40 σφαίρες. Οδηγός του οχήματος ήταν ένας επίσης Τούρκος 42 ετών, σεσημασμένος για ναρκωτικά. Στο σπίτι του στη Δάφνη αστυνομικοί βρήκαν ακόμη τρία πιστόλια και δεκάδες σφαίρες.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις, δύο σε διάστημα τριών ημερών, έρχονται να επιβεβαιώσουν με τρόπο ηχηρό τα ευρήματα διαβαθμισμένης έκθεσης των ελληνικών Αρχών, που τέθηκε υπόψη της «Κ», με αντικείμενο την παρουσία και δράση του τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα. Στο πολυσέλιδο έγγραφο που φέρει την ένδειξη «απόρρητο», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ αντιπάλων ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος της Τουρκίας, όπως συνέβη στην περίπτωση του εξαπλού φονικού τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Λούτσα. Επισημαίνεται ωστόσο και κάτι ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικό: ότι οι ομάδες των Τούρκων ποινικών μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από «δρώντες με πολιτικές σκοπιμότητες και τις υπηρεσίες πληροφοριών για την πραγματοποίηση συγκεκαλυμμένων ενεργειών, όπως η διενέργεια υβριδικών επιχειρήσεων». Διαχρονικά, άλλωστε, ο σκοτεινός και δυσώδης χώρος του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης και εκμετάλλευσης για τις μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο. «Πρόκειται για απειλή που βαίνει κλιμακούμενη», παρατηρoύν οι συντάκτες της έκθεσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα τουρκικά εγκληματικά δίκτυα που δρουν στη χώρα είναι «ευεπίφορα σε εργαλειοποίηση από ξένους κρατικούς δρώντες».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 2023 έξι Τούρκοι υπήκοοι που έμεναν σε μισθωμένη μέσω Airbnb βίλα στη Λούτσα εκτελούνται μέσα σε ένα μπλε Ford Focus καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Από την έρευνα προέκυψε ότι τα θύματα ήταν μέλη συμμορίας με την κωδική ονομασία «Daltons» και αρχηγό τον Βaris Boyun, με δράση κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών. Ο τελευταίος συνελήφθη πρόσφατα στην Ιταλία, όπου είχε βρει καταφύγιο, ενώ το πρωτοφανές συμβάν στη Λούτσα θεωρήθηκε από τις διωκτικές αρχές πράξη αντεκδίκησης για τη δολοφονία, μερικές εβδομάδες νωρίτερα στη Γαλλία, του επικεφαλής αντίπαλης τουρκικής συμμορίας, Ay Halil. Ο τελευταίος είχε βρεθεί δολοφονημένος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Γαλλία την 6η Αυγούστου 2023.

Η συγκεκριμένη υπόθεση κινητοποίησε την ελληνική αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη δράση Τούρκων μαφιόζων στην Ελλάδα. Το θέμα απασχόλησε κλειστές συσκέψεις στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, με τους επικεφαλής ειδικών υπηρεσιών να εισηγούνται την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον έλεγχο του φαινομένου.

Ετσι, μόλις 4,5 μήνες αργότερα, έπειτα από συνεργασία της ΕΥΠ με την ομόλογη υπηρεσία ΜΙΤ της Τουρκίας, αστυνομικοί της ασφάλειας Χανίων έλαβαν εντολή να πραγματοποιήσουν έφοδο σε μισθωμένη μέσω Airbnb πολυτελή βίλα στο Ακρωτήρι Χανίων. Κατά την έφοδο συνελήφθησαν δύο νεαροί Τούρκοι, που είχαν μπει στη χώρα μέσω Εβρου και καταθέσει αίτημα ασύλου, δηλώνοντας ότι τελούν υπό διωγμό από την κυβέρνηση Ερντογάν για σχέσεις τους με το κουρδικό PKK. Οι αρχές είχαν κατάσχει ένα Porsche Cayenne που χρησιμοποιούσαν στις μετακινήσεις τους, ένα πιστόλι, σφαίρες και μικρή ποσότητα ναρκωτικών. Στην πορεία της έρευνας προέκυψε ότι οι δύο ανήκαν στο εγκληματικό δίκτυο Baygaralar, που είχε πάρει το όνομά του από τον επικεφαλής Ramazan Baygara. Ο τελευταίος, διωκόμενος με 14 εντάλματα των τουρκικών αρχών για ανθρωποκτονία, διακίνηση ναρκωτικών, όπλων κ.ά., είχε βρει καταφύγιο στην Αθήνα. Οι αρμόδιες αρχές μάλιστα του είχαν χορηγήσει πολιτικό άσυλο, δεχόμενες ότι τελούσε υπό διωγμό εξαιτίας των δεσμών του –όπως ισχυρίστηκε– με Κούρδους αντάρτες. Σε κοινή έρευνα αστυνομίας και ΕΥΠ συνελήφθη στους Αμπελοκήπους την 29η Απριλίου 2024.

Ως «απειλή που βαίνει κλιμακούμενη» χαρακτηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης την ενδεχόμενη στρατολόγηση κακοποιών του ποινικού δικαίου από κατασκοπευτικά δίκτυα.

Στην απόρρητη έκθεση των ελληνικών υπηρεσιών, που τέθηκε υπόψη της «Κ», γίνεται εκτενής αναφορά στις συγκεκριμένες υποθέσεις, όπως και στην αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε αρχές καλοκαιριού στην ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά. Ηταν μεσημέρι της 14ης Ιουνίου όταν υπήκοος Τουρκίας πυροβόλησε κατά δύο συμπατριωτών του, δολοφονώντας τον έναν απ’ αυτούς και τραυματίζοντας βαριά τον δεύτερο. Από την εξέλιξη των ερευνών είχε προκύψει ότι τα θύματα ήταν και αυτά μέλη της συμμορίας Baygaralar του Ramazan Baygara, καθώς και ότι ο τραυματίας είχε διαμείνει κι αυτός στη μισθωμένη βίλα στο Ακρωτήρι Χανίων.

Η λεοντή

Από την ανάλυση των παραπάνω υποθέσεων προκύπτουν κοινά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία δράσης των Τούρκων μαφιόζων. Οπως για παράδειγμα ότι μπαίνοντας παράνομα στην Ελλάδα δηλώνουν μέλη του κουρδικού PKK ή υποστηρικτές του δικτύου Γκιουλέν, προκειμένου να αιτηθούν άσυλο. Σε κάποιες περιπτώσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κατασκευασμένες από την Τουρκία διώξεις. Διάγουν πολυτελή βίο χρησιμοποιώντας ακριβά οχήματα (όπως στις προαναφερθείσες περιπτώσεις Porsche Cayenne, τζιπ Mercedes κ.ά.), αναρτούν φωτογραφίες τους και βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα (ΤikΤok και Instagram), ενώ για τη διαμονή τους χρησιμοποιούν ακίνητα μισθωμένα μέσω Airbnb –κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και την Ανατολική Αττική–, χρησιμοποιώντας για τη σύναψη συμφωνητηρίων συμπατριώτες τους που βρίσκονται καιρό στην Ελλάδα και δεν έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές της χώρας. «Αναζητούν συνέργειες με Τούρκους που διαβιούν στην Ελλάδα ή άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή των δυτικών Βαλκανίων», επισημαίνεται στην απόρρητη έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας. Οπως επίσης και ότι η παρουσία στη χώρα κουρδικής καταγωγής Τούρκων ποινικών ενέχει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν διασυνδέσεις και επαφές με άτομα του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου, που συνήθως μετέχουν σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε διωκόμενους Κούρδους.

Οι επονομαζόμενοι «Daltons», πάντως, του Baris Boyun και τα μέλη του δικτύου Baygaralar, που απασχόλησαν τους προηγούμενους μήνες ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ., δεν είναι οι μόνες ομάδες του τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος με αποτύπωμα στην Ελλάδα. Το 2022 διαπιστώθηκε παρουσία στη χώρα ατόμων που ανήκαν σε δύο διαφορετικά εγκληματικά δίκτυα της Τουρκίας, με κωδικές ονομασίες «VR» και «Saralar» και έντονη δράση κυρίως σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών στα Βαλκάνια. Φέτος τον Μάιο συνελήφθησαν στη Λεπτοκαρυά Πιερίας τέσσερις Τούρκοι υπήκοοι ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με εγκληματική οργάνωση με έδρα την Τουρκία, ενώ μόλις στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, λίγα μόλις 24ωρα πριν γραφτούν αυτές οι λέξεις, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε στη Χίο 40χρονο Τούρκο ως μέλος του εγκληματικού όσο και εθνικιστικού δικτύου Sahin, ήτοι «Γεράκια».

Η Europol

Τα ναρκωτικά πάντως και δευτερευόντως η διακίνηση μεταναστών φαίνεται να αποτελούν την «ατμομηχανή» της «türk mafyasi» ή αλλιώς τουρκικής μαφίας. Αυτό επισημαίνεται και σε έκθεση που συνέταξε και δημοσιοποίησε πρόσφατα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία. Η Europol εντοπίζει υπηκόους Τουρκίας ανάμεσα σε εγκληματικά δίκτυα που διακινούν ινδική κάνναβη, αλλά και άλλα είδη ναρκωτικών στην Ε.Ε. (σ.σ. μαζί με Αλβανούς, Βέλγους και Ολλανδούς). Οι ταυτισμένοι άλλοτε με το εμπόριο ηρωίνης νονοί της Τουρκίας, φαίνεται ότι πλέον έχουν διεισδύσει και στη διακίνηση κοκαΐνης. Η Europol τοποθετεί τα εγκληματικά δίκτυα της Τουρκίας ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα μεταξύ αυτών που δρουν στην Ε.Ε., αλλά διευθύνονται από κέντρα εκτός της Ευρώπης, μαζί με αντίστοιχα από το Ντουμπάι και τη Μ. Βρετανία. «Οι τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις συμβάλλουν στην ανάδυση της χώρας σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα», υπογραμμίζει η έκθεση των ελληνικών υπηρεσιών.

Η απόρρητη έκθεση για την τουρκική μαφία-1

Φωτ. Αστυνομικοί στο σημείο της εκτέλεσης των «Daltons», στη Λούτσα, πριν από ένα χρόνο. Η «επαγγελματική» οργάνωση της ενέδρας θανάτου για τους έξι Τούρκους κακοποιούς κινητοποίησε την Ασφάλεια και την ΕΥΠ και, όπως φαίνεται, δεν αποκλείεται να ήταν η άκρη ενός νήματος που ξετυλίγεται σιγά σιγά. [ΙΝΤΙΜΕ / ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT