Mpox: Σε λειτουργία έξι εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα

Mpox: Σε λειτουργία έξι εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού mpox δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης. Ποια είναι τα εμβολιαστικά κέντρα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού έναντι της νόσου mpox (ευλογιά των πιθήκων) έχουν ενεργοποιηθεί έξι εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού mpox δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης.

Ποιες είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου

Ο εμβολιασμός κατά του ιού mpοx συνιστάται στις εξής πληθυσμιακές ομάδες:

Ανδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. 

Ολα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.

• Επαγγελματίες υγείας και φροντίδας, οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου mpox κ.λπ.).

• Ατομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους και τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες (ο κατάλογος των περιοχών των χωρών επικαιροποιείται από τον ΕΟΔΥ και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του). Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους, καθώς και για ειδικές συνθήκες (π.χ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.

• Ατομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου mpox, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. 

Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.

Τα εμβολιαστικά κέντρα 

Τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα για mpox τα στοιχεία επικοινωνίας για το κοινό είναι τα παρακάτω:

• ΠΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Τετάρτη 09:00-12:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251 352510

• ΠΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΑΧΕΠΑ»

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00-12:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 303333

• ΠΓΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΠΑΓΝΗ»

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810 542107

• ΓΝ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ»

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7295310 / 210 7265159

• ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5831656

• ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 09:00-14:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2613 603689

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT