Μεταναστευτικό: Η Αθήνα καλεί την Ευρώπη για τον φράχτη στον Εβρο

Μεταναστευτικό: Η Αθήνα καλεί την Ευρώπη για τον φράχτη στον Εβρο

Ενίσχυση της θωράκισης στα χερσαία σύνορα - Αύξηση των περιπολιών στον Εβρο, πρόσληψη συνοριοφυλάκων, νέα επέκταση του φράχτη, μέτρα κατά των δευτερογενών ροών

3' 11" χρόνος ανάγνωσης

Την αναπροσαρμογή του σχεδίου προστασίας των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο αποφάσισε η ΕΛ.ΑΣ., στον απόηχο της απόφασης της Γερμανίας να προχωρήσει σε επαναφορά των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της.

Η ηγεσία του Σώματος προχωράει σε αυτή την πρωτοβουλία όχι τόσο διότι η χώρα αντιμετωπίζει αυξημένη μεταναστευτική πίεση στον Εβρο, αλλά προκειμένου να στείλει μήνυμα ετοιμότητας και επαγρύπνησης, σε μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. περιέγραψε στην «Κ» ότι ορισμένα κλιμάκια συνοριακών φρουρών που το προηγούμενο διάστημα περιπολούσαν σε ορεινές περιοχές του νομού Εβρου θα διατεθούν στο εξής στην αστυνόμευση της παραποτάμιας περιοχής, τόσο στην Ορεστιάδα όσο και στην Αλεξανδρούπολη.

Απαντώντας δε σε ερώτηση της «Κ», η ίδια αστυνομική πηγή διευκρίνισε ότι η αύξηση των περιπόλων θα είναι της τάξης του 20%. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, πάντως, διευκρίνισαν ότι μέχρι χθες δεν είχε γίνει αντιληπτή επί του πεδίου η αναπροσαρμογή του σχεδίου αστυνόμευσης της συνοριογραμμής από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Μήνυμα επαγρύπνησης θέλησε να στείλει χθες και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισκέπτεται τον μεθοριακό σταθμό στις Καστανιές. «Είμαστε όλοι εδώ, οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας και εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο Ελληνας υπουργός, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς σχολίασε και την απόφαση της Γερμανίας για μονομερή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν: «Στις Καστανιές, όπου υπάρχει ένα νόμιμο σημείο εισόδου και γίνονται διαβατηριακοί έλεγχοι, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη αλλά και από το μεταναστευτικό σύμφωνο, η δική μας αποστολή εκτελείται απαρέγκλιτα και πιστεύω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε». Επανέλαβε ακόμη την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου για την πρόσληψη επιπλέον 150 συνοριοφυλάκων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι 100 απ’ αυτούς θα διατεθούν στον νομό Ροδόπης και οι υπόλοιποι 50 στον νομό Καβάλας. Αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών από τους υποψηφίους.

Οι νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες θα περιπολούν στους ορεινούς όγκους της Καβάλας και της Κομοτηνής για τον περιορισμό των λεγόμενων «δευτερογενών ροών», τη διέλευση δηλαδή μεταναστών από την Τουρκία στη Βουλγαρία μέσω Ελλάδας.

Οι δευτερογενείς ροές, εξάλλου, έχουν τα προηγούμενα χρόνια αποτελέσει αντικείμενο κριτικής της χώρας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, στο μεταξύ, υπάρχουν σκέψεις ή και σχέδια για την περαιτέρω επέκταση του φράχτη, με την τρέχουσα σύμβαση που αφορά τον κεντρικό Εβρο να βαίνει προς ολοκλήρωση. Κατά πληροφορίες, εκκρεμεί να κατασκευαστούν ακόμη 4 από τα συνολικά 35 χιλιόμετρα της σύμβασης που αφορά το τμήμα της οριογραμμής που ενώνει τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου με την Κορνοφωλιά στο Σουφλί.

Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι η ηγεσία της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα επέκταση του φράχτη στα σύνορα, καθώς και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και διεργασίες προκειμένου η περαιτέρω επέκταση του έργου να χρηματοδοτηθεί ότι από εθνικούς αλλά ευρωπαϊκούς πόρους. Παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει και στο παρελθόν δίχως επιτυχία, με την Ελλάδα να αποφασίζει να κινηθεί αυτόνομα, με εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πανελλαδικά, στο α΄ εξάμηνο 2024 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 122% των μεταναστευτικών ροών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ αύξηση κατά 75% στις παράνομες μεταναστευτικές ροές κατέγραψε και ο Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα για το α΄ εξάμηνο του 2024. Αρμόδιες πηγές, πάντως, σχολιάζουν ότι η αύξηση αφορά κυρίως τα θαλάσσια σύνορα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όχι τον Εβρο, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη.

Οι αριθμοί

20% θα αυξηθούν οι περιπολίες στα χερσαία σύνορα στον Εβρο.

150 συνοριοφύλακες θα προσληφθούν. Οι 100 απ’ αυτούς θα διατεθούν στον νομό Ροδόπης και οι υπόλοιποι 50 στον νομό Καβάλας.

4 χιλιόμετρα από τα συνολικά 35 του φράχτη εκκρεμεί να κατασκευαστούν, στο τμήμα της οριογραμμής που ενώνει τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου με την Κορνοφωλιά στο Σουφλί.
 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT