Υποκλοπές: Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε πρόσωπα και εταιρεία

Υποκλοπές: Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε πρόσωπα και εταιρεία

Φέρεται να σχετίζονται με τον όμιλο Intellexa, άρα με τη διάδοση και τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύκλο κυρώσεων εις βάρος φυσικών και νομικών προσώπων που συνδέονται με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών (Departement of Treasury). Αφορούν πρόσωπα και εταιρείες συνδεδεμένα με τον όμιλο εταιρειών Intellexa, που φέρεται να ήλεγχε και να εμπορευόταν το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

«Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την αλόγιστη εξάπλωση τεχνολογιών που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και υπονομεύουν την ιδιωτικότητα και τις ελευθερίες των πολιτών μας», τόνισε σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος Μπράντλεϊ Σμιθ. Παρόμοια δέσμη κυρώσεων είχε ανακοινώσει το αμερικανικό υπ. Οικονομικών και στις 5/3/2024. Και σ’ εκείνη την περίπτωση τα μέτρα στρέφονταν κατά προσώπων και εταιρειών με άμεση σχέση με την Intellexa.

Ειδικότερα, χθες το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προχωράει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος πέντε φυσικών προσώπων και μιας εταιρείας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φέρεται να σχετίζονται με την Intellexa, άρα τη διάδοση και χρήση του παράνομου λογισμικού Predator. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο Φέλιξ Μπίτζιος, που περιγράφεται ως «πραγματικός ιδιοκτήτης» εταιρείας που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου ξένη κυβέρνηση να προμηθευτεί το Predator.

Σύνδεση –άμεση ή έμμεση– με την κοινοπραξία εταιρειών Intellexa αποδίδουν ακόμα οι ΗΠΑ στους Νικόλα Γκαμπάτζι, Μερόμ Χαρπάζ, Παναγιώτα Καραολή, Αρτέμη Αρτεμίου και στην εταιρεία Aliada Group.

Η τελευταία φέρεται να ελέγχεται από τον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα (και προηγουμένως στην Κύπρο). Οι Αρχές των ΗΠΑ σημειώνουν ότι «ως συνέπεια των σημερινών κυρώσεων, όλη η περιουσία των ανωτέρω ατόμων στις ΗΠΑ δεσμεύεται».

Παρόμοια περιοριστικά μέτρα είχε ανακοινώσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τον Μάρτιο του 2024.

Τότε, το πακέτο κυρώσεων στρεφόταν κατά του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν, της συζύγου του, Σάρα Χάμου, και πέντε εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες η Intellexa S.A. και η Cytrox, δημιουργός του παράνομου λογισμικού στα Σκόπια (στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Intellexa).

Οι Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Χάμου, Φέλιξ Μπίτζιος και ένας Ελληνας επιχειρηματίας, εις βάρος του οποίου προς το παρόν οι ΗΠΑ δεν έχουν κινήσει διαδικασία κυρώσεων, είναι οι τέσσερις ιδιώτες στους οποίους ασκήθηκε δίωξη για πλημμέλημα από την ελληνική Δικαιοσύνη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT