Εκπαίδευση: Τέσσερα προβλήματα με την αρχή της χρονιάς

Εκπαίδευση: Τέσσερα προβλήματα με την αρχή της χρονιάς

1' 24" χρόνος ανάγνωσης

Ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, συμπτύξεις τμημάτων, προβλήματα σε κτιριακές υποδομές, χαμηλοί μισθοί. Πρόκειται για τα τέσσερα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τα ελληνικά σχολεία λίγες ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, όπως τα ανέδειξε χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ Σπύρος Μαρίνης, πάνω από 1.000 τμήματα έχουν συμπτυχθεί σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, υπήρχαν περιπτώσεις τμημάτων που ζητήθηκε από τους γονείς να αλλάξουν σχολείο στο παιδί (π.χ. στην Ελευσίνα σε μαθητές της Γ΄ Δημοτικού). Παρά τις συμπτύξεις που οδηγούν σε μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικούς, το πρόβλημα των ελλείψεων υφίσταται, με τον κ. Μαρίνη να κάνει λόγο για πάνω από 10.000 κενά και τη ΔΟΕ να ζητάει επίσπευση της δεύτερης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών.

Πρόβλημα επίσης είναι τα γηρασμένα και κακά συντηρημένα σχολικά κτίρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κ», το 59% των σχολικών κτιρίων κατασκευάστηκε πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985, ενώ το 33% με τους κανονισμούς που ίσχυαν από το 1985 μέχρι το 2000. Η κυβέρνηση βέβαια έχει εξαγγείλει πρόγραμμα για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων, ύψους 250 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών, αλλά η ΔΟΕ θεωρεί ότι το ποσό δεν επαρκεί, ενώ ζητεί το κονδύλι να είναι μόνο από τον κρατικό κορβανά. Τέταρτο ζήτημα είναι οι πολύ χαμηλοί μισθοί (π.χ. 776 ευρώ για τον νεοδιόριστο), με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα (ιδίως εάν έχουν τοποθετηθεί εκτός έδρας) και ακόμη και να παραιτούνται.

Τέλος, χθες, μαθητές της Δυτικής Αθήνας μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς τους πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT