Το «ραντεβού» στα σύνορα και η διαδρομή από τη Βουλγαρία – Πώς δρούσε το κύκλωμα διακινητών

Το «ραντεβού» στα σύνορα και η διαδρομή από τη Βουλγαρία – Πώς δρούσε το κύκλωμα διακινητών

Συλλήψεις μετά από καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας – Εντοπίστηκε και το «safe house» της σπείρας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθησαν, μετά από καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας, τις πρωινές ώρες της Κυριακής, δύο διακινητές που κατελήφθησαν να μεταφέρουν στοιβαγμένους σε αυτοκίνητο επτά παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι είχαν προωθηθεί την ίδια ημέρα από τη μεθόριο με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκε επίσης το «safe house» του κυκλώματος, εντός του οποίου έκρυβαν ακόμη 11 μετανάστες.

Ειδικότερα, κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής 15/9, περιπολούντες αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης Αττικής, κάλεσαν σε έλεγχο οδηγό αυτοκινήτου που κινούνταν στην οδό Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας, διότι έκριναν ύποπτη την παρουσία πολλών ατόμων στο εσωτερικό του.

Το «ραντεβού» στα σύνορα και η διαδρομή από τη Βουλγαρία – Πώς δρούσε το κύκλωμα διακινητών-1

Οπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις τους και επιτάχυνε, με τους αστυνομικούς να ακολουθούν το προπορευόμενο αυτοκίνητο από ικανή απόσταση ασφαλείας, καλώντας διαρκώς με χρήση φάρου και ηχητικών σημάτων τον οδηγό να σταματήσει το όχημα.

Στη συνέχεια, αφού επετεύχθη η ακινητοποίηση του οχήματος σε παρακείμενο σημείο, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός μετέφερε στοιβαγμένους επτά ομοεθνείς αλλοδαπούς υπηκόους Νεπάλ, τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες.

Ακολούθως, οδηγήθηκαν στην έδρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και επελήφθη προανακριτικά το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης.

Το safe house στο κέντρο

Επιπρόσθετα, μετά από έρευνα των αστυνομικών εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας η οικία (safe house) του κυκλώματος, η οποία αποτελούσε τον τελικό προορισμό των διακινητών και εντός της οποίας βρέθηκαν ακόμα 13 αλλοδαποί, εκ των οποίων έντεκα υπήκοοι Νεπάλ και δύο υπήκοοι Θιβέτ.

Από την έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω αλλοδαποί εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα πριν από περίπου δέκα ημέρες καταβάλλοντας στους διακινητές το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ ανά άτομο, με σκοπό να απασχοληθούν στην Ελλάδα σε αγροτικές εργασίες.

Για τη διαμονή τους στο σπίτι κατέβαλλαν σε έτερο μέλος του κυκλώματος πρόσθετο χρηματικό ποσό των δέκα ευρώ την ημέρα ανά άτομο.

Οπως διαπιστώθηκε, οι έντεκα (εννέα υπήκοοι Νεπάλ και δύο Θιβέτ) εκ των 13 μεταναστών που βρέθηκαν στην οικία στερούνταν παντελώς εγγράφων νόμιμης εισόδου και διαμονής στην Ελλάδα και συνελήφθησαν, προκειμένου εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής επιστροφής στη χώρα καταγωγής τους.

Σε βάρος των δύο διακινητών (47χρονος αλλοδαπός και 45χρονη ημεδαπή), μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση– για διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας κατά συναυτουργία, μεταφορά αλλοδαπών στο εσωτερικό, πλαστογραφία, κατοχή ταξιδιωτικού εγγράφου τρίτου προσώπου, επικίνδυνη οδήγηση, απείθεια και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε συγκατηγορούμενός τους και αναζητείται.

Πώς έδρασαν οι διακινητές

Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι δύο διακινητές παρέλαβαν τους μετανάστες τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Σεπτεμβρίου πλησίον της μεθοριακής γραμμής της χώρας μας με τη Βουλγαρία, προκειμένου να τους προωθήσουν στην Αθήνα.

Για την εν λόγω διακίνηση κατέβαλαν χρηματικό ποσό που κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ έκαστος, το οποίο θα αφαιρούνταν από την εργασία τους.

Κατά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 14/9, οι μετανάστες καθ’ υπόδειξη μελών του κυκλώματος μεταφέρθηκαν από τη πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας στη Σόφια. Από εκεί μέλη του κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στη Βουλγαρία τους μετέφεραν οδικώς σε μεθοριακό σημείο της Βουλγαρίας με την Ελλάδα. Πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 15/9 εισήλθαν παράνομα πεζή στην Ελλάδα, έπειτα από καθοδήγηση μέλους τους κυκλώματος.

Ακολούθως οι συλληφθέντες διακινητές τούς παρέλαβαν συνωμοτικά από ερημική δασώδη περιοχή με σκοπό να τους προωθήσουν στην Αθήνα, προκειμένου να τους συγκεντρώσουν σε οικία ώστε να τους διαθέσουν σε ανάλογες περιοχές όπου υπήρχαν ανάγκες για εργασία.

Οι λεπτομέρειες ως προς το είδος της εργασίας και την περιοχή όπου θα απασχολούνταν θα τους αποκαλύπτονταν στην Αθήνα.

Το «ραντεβού» στα σύνορα και η διαδρομή από τη Βουλγαρία – Πώς δρούσε το κύκλωμα διακινητών-2

Από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης, το οποίο χειρίστηκε την υπόθεση, κινήθηκε η διαδικασία καταγραφής-χαρτογράφησης για τους 18 μετανάστες (7 από το όχημα και 11 από το safe house), προκειμένου να εφαρμοστεί η επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής τους.

Στην κατοχή του 47χρονου οδηγού βρέθηκε και κατασχέθηκε πλαστό δελτίο ταυτότητας πακιστανικών αρχών, ενώ στην κατοχή της 45χρονης συνοδηγού βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Επίσης κατασχέθηκε το αυτοκίνητο ως μέσο παράνομης προώθησης μεταναστών.

Οι διακινητές, με τη εις βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT