Ελληνικά σχολεία: Ελλείψεις και εκτός έδρας

Ελληνικά σχολεία: Ελλείψεις και εκτός έδρας

Δεν επαρκούν οι εκπαιδευτικοί για τις ελληνόγλωσσες δομές στη Γερμανία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ίδιο έργο, των ελλείψεων εκπαιδευτικών κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρουσιάζεται και… εκτός έδρας, συγκεκριμένα στη Γερμανία. Οι ελλείψεις είναι τέτοιας έκτασης, με αποτέλεσμα οι μισές ελληνόγλωσσες εκπαιδευτικές δομές σε Στουτγάρδη και Φρανκφούρτη να κινδυνεύουν να μη λειτουργήσουν. Το πρόβλημα είναι ετήσιο, με τους γονείς να διαμαρτύρονται πως η ελληνική πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για τους Ελληνες στο εξωτερικό και την εκπαίδευση των παιδιών τους. Ενδεικτικά, με τη μετανάστευση που ακολούθησε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο αριθμός των Ελλήνων στη Γερμανία αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας σήμερα περίπου τους 600.000 και εξ αυτών περίπου 5.000 είναι παιδιά σε σχολική ηλικία. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Καχριμανίδης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας, σήμερα στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, στην Εσση και τη Βαυαρία υπάρχουν περίπου 2.500 παιδιά στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και τα υπόλοιπα σε άλλες περιοχές της Γερμανίας. Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι υπάρχουν περί τα 60.000 ελληνόπουλα σε σχολική ηλικία, πολύ λίγα φοιτούν σε κάποια ελληνική εκπαιδευτική δομή.

Ποιες είναι αυτές; Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία παρέχεται από τις εξής εκπαιδευτικές δομές:

Αμιγή ελληνικά σχολεία (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), τα οποία υπάγονται στη δημόσια ελληνική εκπαίδευση. Σε αυτά εφαρμόζεται το προβλεπόμενο από το ελληνικό κράτος εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται και για τα σχολεία της ελληνικής επικράτειας.

Τμήματα ελληνικής γλώσσας (ΤΕΓ), στα οποία γίνεται η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού κατά τις απογευματινές ώρες, ανεξάρτητα από το γερμανικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ύστερα από αυτό. Το ελληνικό κράτος παρέχει βιβλία και διαθέτει εκπαιδευτικούς και το γερμανικό κράτος παρέχει δωρεάν αίθουσες και αναλαμβάνει τα έξοδα συντήρησης αυτών.

Δίγλωσσα ενταγμένα σχολεία, σε περιορισμένο αριθμό, τα οποία αποτελούν κομμάτι της υποχρεωτικής γερμανικής εκπαίδευσης και λειτουργούν σε γερμανικά σχολεία. Το ελληνικό κράτος διαθέτει εκπαιδευτικούς για το μάθημα των ελληνικών και παρέχει δωρεάν τα ελληνικά σχολικά βιβλία.

• Τα ελεύθερα σχολεία, πρώην αναγνωρισμένα ΤΕΓ που λειτουργούν με πρωτοβουλία συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και ελληνικών κοινοτήτων, που καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα λειτουργικά τους έξοδα (εκπαιδευτικοί, βιβλία κ.λπ.).

«Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναδεικνύει μια ανησυχητική πραγματικότητα: 13 από τα 28 σχολεία στην περιοχή της Στουτγάρδης και της Φρανκφούρτης κινδυνεύουν να παραμείνουν κλειστά, ενώ τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ελληνόπουλα να στερηθούν την πρόσβαση στην ελληνική παιδεία», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Καχριμανίδης, με το πρόβλημα να είναι γνωστό στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας, αφού μέσα στον Αύγουστο το επεσήμανε με επιστολή της προς τον κ. Πιερρακάκη η συνομοσπονδία. Η ανάγκη στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης άλλωστε έχει ιδιαίτερο βάρος. Χαρακτηριστικά, η έκθεση με τίτλο «Η στρατηγική σημασία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και ομογένειας για την Ελλάδα» (την υπογράφουν ο κ. Καχριμανίδης και η κ. Σοφία Σφελινιώτη) παρατηρεί: «Τα αμιγή ελληνικά σχολεία, παρά τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού τους –κατά 80% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα– και το κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων εξακολουθούν να αποτελούν επιλογή για τους νέους μετανάστες, ιδιαίτερα για οικογένειες με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, η οποία καθιστά την ένταξη στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα δυσχερέστερη. Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες συνιστά τη βάση για τον προσανατολισμό προς τα ελληνικά πανεπιστήμια και συμβάλλει άμεσα στο φαινόμενο του brain gain».

Οι αριθμοί

600.000 Ελληνες ζουν στη Γερμανία.

60.000 Ελληνόπουλα είναι σε σχολική ηλικία.

5.000 παιδιά παρακολουθούν ελληνόγλωσση εκπαιδευτική δομή.

13 από τα 28 σχολεία με ελληνόγλωσσες σπουδές κινδυνεύουν να παραμείνουν κλειστά στη Στουτγάρδη και στη Φρανκφούρτη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT