Μεγάλες κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία

Μεγάλες κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία

Τι αναφέρει το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία «παρατηρητηρίου» των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία και τη συγκρότηση κυβερνητικής διυπουργικής επιτροπής για την αντιμετώπισή τους προτείνει μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής που ανέλυσε τη σχετική βιβλιογραφία για τη χώρα μας. «Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, αναφέροντας ότι «έρευνα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα έχουν υψηλότερη θνησιμότητα και χειρότερη υγεία. Στη Δυτική Ευρώπη, ο κίνδυνος νόσησης ήταν 1,5-2,5 φορές μεγαλύτερος στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ακόμη και σε χώρες με ισχυρή κοινωνική πολιτική, όπως οι σκανδιναβικές».

Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε ο καθηγητής παρουσιάζοντας τη μελέτη, το 2021, μεγαλύτερα ποσοστά ατόμων από ανώτερες κοινωνικές τάξεις αξιολόγησαν την υγεία τους ως «εξαιρετική» ή «πολύ καλή» σε σύγκριση με τις κατώτερες τάξεις. Η καλή υγεία αυξάνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα, με το 94% των ατόμων που κερδίζουν πάνω από 3.001 ευρώ μηνιαίως να δηλώνουν «καλή» ή «πολύ καλή» υγεία. Ατομα από ανώτερες κοινωνικές τάξεις πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό, με τις διαφορές πιο έντονες στην πρόληψη καρκίνου. Στα χαμηλά εισοδήματα, το 91,9% δεν έχει κάνει κολονοσκόπηση, ενώ στα υψηλά το ποσοστό είναι 77,5%. Οι γυναίκες με υψηλότερα εισοδήματα αναφέρουν εξέταση μαστού σε ποσοστό 86%, ενώ στις χαμηλότερες τάξεις 46%. Επίσης, το 85% των γυναικών με υψηλότερη εκπαίδευση έχουν κάνει τεστ Παπανικολάου, έναντι 39% στις λιγότερο μορφωμένες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT