Το φαράγγι της Σαμαριάς σε συμπληγάδες
το-φαράγγι-της-σαμαριάς-σε-συμπληγάδε-563228623

Το φαράγγι της Σαμαριάς σε συμπληγάδες

Η αυτοψία, οι μελέτες για επιπλέον μέτρα, οι πιέσεις τοπικών παραγόντων, η λήψη και διαχείριση των μετεωρολογικών δεδομένων στον απόηχο ενός ακόμα τραγικού δυστυχήματος

Φωτ. INTIME NEWS
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν τα ερωτήματα και εντείνεται ο προβληματισμός σχετικά με τη λήψη των αποφάσεων αλλά και την αξιολόγηση των δεδομένων που σχετίζονται με τη λειτουργία του φαραγγιού της Σαμαριάς, στο οποίο χθες έχασε τη ζωή της η 35χρονη Γερμανίδα τουρίστρια.

Σήμερα, ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Γεωλογίας, επισκέφτηκε για μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης το φαράγγι. «Η αυτοψία μάς έδειξε για άλλη μια φορά το μόνιμο επίπεδο κινδύνου που χαρακτηρίζει το φαράγγι. Είναι ένα φαράγγι με σημαντική επικινδυνότητα και ευαλωτότητα στους σεισμούς, τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις. Η χθεσινή βροχή μεγέθυνε πολύ αυτόν τον κίνδυνο και τον οδήγησε σε κατολίσθηση. Δεν είναι μόνο ότι χθες σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, ήταν ότι το φαινόμενο είχε και μεγάλη ραγδαιότητα» δήλωσε στην «Κ».

Αυτοψία θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή και η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), καθώς οι ειδικοί θέλουν να έχει παρέλθει ένα 24ωρο από το τελευταίο κατολισθητικό φαινόμενο, ώστε να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες εντός του φαραγγιού από πλευράς κινδύνου και βροχοπτώσεων.  

Το φαράγγι της Σαμαριάς σε συμπληγάδες-1
Φωτ. INTIME NEWS

Η de facto υψηλή επικινδυνότητα του φαραγγιού

«Το φαράγγι έχει de facto και εν γένει υψηλή επικινδυνότητα γιατί υπάρχουν πολύ υψηλά πρανή» λέει στην «Κ» και ο Διονύσιος Γκούτης, γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ και υπογραμμίζει: «Είναι μια επικινδυνότητα την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε. Θα πρέπει επομένως να εντοπιστούν οι πιο ευαίσθητες και επικίνδυνες περιοχές, έτσι ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα μετριασμού του κινδύνου στο μέτρο του δυνατού. Να σημειώσουμε παρ’ όλα αυτά πως τα φαράγγια στην Ελλάδα έχουν εκ φύσεως μία γενικά αυξημένη επικινδυνότητα στην εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων, λόγω της ποικιλομορφίας του αναγλύφου και των γεωλογικών σχηματισμών. Στόχος λοιπόν είναι να υπάρχει η πρόληψη που καθιστά αυτήν την επικινδυνότητα μεσαία ή χαμηλή».

Ο κ. Γκούτης περιγράφει στην «Κ» πως «μετά το περυσινό σεισμικό γεγονός των 4,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, το επίπεδο της επικινδυνότητας ανέβηκε σε “πολύ υψηλό”. Αφού πέρασαν κάποιες ημέρες και δεν εκδηλώθηκε νέο μετασεισμικό φαινόμενο, τόσο η ομάδα του κ. Λέκκα όσο και εμείς, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση πως η κατάσταση, όσον αφορά τον σεισμικό κίνδυνο, έχει επανέλθει στην πρότερη κατάσταση, αυτήν της “υψηλής επικινδυνότητας”. Τα σχετικά συμπεράσματα συνεκτιμήθηκαν από τον διαχειριστή του φαραγγιού και τελικά επαναλειτούργησε».

H ΕΑΓΜΕ πρότεινε τότε τη λήψη κάποιων μέτρων, όπως η εκπόνηση ολιστικής τεχνικογεωλογικής μελέτης, ώστε να εντοπιστούν τα επικίνδυνα σημεία και να ληφθούν στοχευμένα μέτρα, όπως η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων, η εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης και η χρήση μέσων ατομικής προστασίας.

Το φαράγγι της Σαμαριάς σε συμπληγάδες-2
Φωτ. INTIME NEWS

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», από όσα αναφέρει ο κ. Γκούτης και πρέπει να υλοποιηθούν από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, στο φαράγγι της Σαμαριάς υπάρχουν σημάνσεις και προειδοποιητικές πινακίδες και αναμένεται να τοποθετηθούν περισσότερες. Εχουν, ακόμη, εκπονηθεί τα σχέδια εκκένωσης, τα οποία είναι αυτά που ακολουθήθηκαν και μετά το χθεσινό γεγονός. Επιπλέον, έχει παραγγελθεί μελέτη από την ομάδα του κ. Λέκκα στο ΕΚΠΑ για την υπόδειξη των επικίνδυνων σημείων μέσα στο φαράγγι, με στόχο να αποφασιστεί τι είδους μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προστασία των επισκεπτών. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το τελευταίο εξάμηνο. Οσον αφορά στη χρήση προστατευτικών μέτρων από τους επισκέπτες όπως τα κράνη, αυτό φαίνεται να είναι κάτι το οποίο παραμένει υπό εξέταση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Μιλώντας στην «Κ» για αυτήν τη μελέτη, ο κ. Λέκκας σημειώνει πως θα υλοποιηθεί μέσα σε έναν χρόνο και έχει ήδη «τρέξει» το πρώτο εξάμηνο της παρατήρησης του φαραγγιού. «Ουσιαστικά πρόκειται για μια μελέτη ανάλυσης κινδύνου και τρωτότητας, η οποία θα μας δείξει σε τι επίπεδο βρισκόμαστε και θα οδηγήσει στις ήπιες παρεμβάσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουμε, καθώς μιλάμε για μνημείο φυσικού κάλλους, το οποίο δεν επιδέχεται επ’ ουδενί σκληρές παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν το τοπίο. Ο στόχος είναι η μείωση της έκθεσης των επισκεπτών στον κίνδυνο».

Ανάμεσα στις ήπιες παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι η τοποθέτηση κάποιων ξερολιθιών, η τοποθέτηση περισσότερων προειδοποιητικών πινακίδων αλλά και η μείωση ενδεχομένως του αριθμού των επισκεπτών που εισέρχονται κάθε μέρα στο φαράγγι.

Οι πιέσεις της τοπικής κοινωνίας

Πάντως, οι αποφάσεις που λαμβάνει κατά καιρούς ο ΟΦΥΠΕΚΑ για αναστολή της λειτουργίας του φαραγγιού για λόγους ασφάλειας των επισκεπτών συναντούν τη σθεναρή αντίσταση της τοπικής κοινωνίας της Αγίας Ρούμελης. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περυσινή αναστολή λειτουργίας του φαραγγιού για 11 ημέρες μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στις 14 Αυγούστου 2023 και την αποκόλληση βράχου, η οποία οδήγησε στον βαρύ τραυματισμό και εντέλει στον ακρωτηριασμό των δύο άκρων ενός Ισπανού τουρίστα. Η σκέψη του ΟΦΥΠΕΚΑ να ζητήσει υπεύθυνη δήλωση από τους επισκέπτες για την είσοδο στο φαράγγι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία – και αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά. Οι πιέσεις προς τον ΟΦΥΠΕΚΑ είναι σταθερά ισχυρές.

Ο κ. Λέκκας κάνει λόγο για «μια σύνθετη συζήτηση η οποία πρέπει να βρει ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη των κατοίκων να είναι ανοιχτό το φαράγγι το οποίο θρέφει την τοπική κοινωνία, αλλά και στην ανάγκη της Πολιτείας να προστατεύει τους πολίτες».

Σημειώνεται πως φέτος το φαράγγι έχει μείνει κλειστό συνολικά για εννέα ημέρες (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το χθεσινό κλείσιμο που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει). Οι λόγοι που έκλεισε ήταν στις 30/4 πυρκαγιά, στις 10/5 βροχή, στις 12-14/6 καύσωνας, στις 11/8 η αυξημένη πιθανότητα πυρκαγιάς, στις 29-30/8 σεισμός και στις 31/8 βροχή.

H αστοχία των προβλέψεων και η απλή ανάγνωση των μοντέλων

Το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή της 35χρονης τουρίστριας ανέδειξε και το θέμα της  λήψης και διαχείρισης των μετεωρολογικών δεδομένων. Ειδικότερα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ λαμβάνει προγνωστικά στοιχεία και παρακολουθεί τα μοντέλα δύο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέσα στον δρυμό –έναν στην είσοδο και έναν στο 7ο χιλιόμετρο του φαραγγιού– αλλά και από την ΕΜΥ, τον επίσημο φορέα πρόγνωσης του καιρού στη χώρα μας.

Αμφότερα τα δεδομένα που έλαβε ο ΟΦΥΠΕΚΑ Σαμαριάς και τα οποία ήρθαν σε γνώση της «Κ» δείχνουν πολύ λιγότερα χιλιοστά βροχής την προηγούμενη ημέρα από αυτά που τελικά σημειώθηκαν. Τα στοιχεία έδειχναν 7 χιλιοστά βροχής για τις 18/9 ενώ έπεσαν 22 χιλιοστά. Επίσης προέβλεπαν 2,9 χιλιοστά στο μεσοδιάστημα 12.00 με 15.30 με το επίπεδο συναγερμού να βρίσκεται στο χαμηλότερο στάδιο (κίτρινο επίπεδο). Στο διά ταύτα, μέσα σε 30 λεπτά, την κρίσιμη ώρα που αποκολλήθηκε ο βράχος έπεσαν 12 χιλιοστά βροχής, τα οποία χαρακτηρίζονται μια ισχυρή βροχή.

Την ίδια στιγμή, στο έγγραφο που απέστειλε στις 18/9 το πρωί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προς κοινοποίηση σε φορείς όπως ο ΟΦΥΠΕΚΑ, γίνεται λόγος για έκτακτα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα, κατά τόπους στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Πιερίας, των Σποράδων, της Βόρειας Εύβοιας και της Φθιώτιδας. Η Κρήτη απουσιάζει από το έκτακτο δελτίο καιρού.

Με αυτά τα δεδομένα επανήλθε στο προσκήνιο η αξία των μετεωρολογικών ραντάρ, τα οποία συνεχίζει να μη διαθέτει η χώρα μας. Αυτά τα ραντάρ θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στη λεγόμενη nowcasting πρόγνωση, η οποία απουσιάζει παντελώς από την Ελλάδα. Είναι, όμως, νευραλγικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία χώρων τα οποία διαχειρίζονται μεγάλο όγκο επισκεπτών, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς όπου οι επισκέπτες έφτασαν από την 1η Μαΐου 2024 μέχρι και χθες περίπου τους 105.000.

Το θέμα της απουσίας μετεωρολογικών ραντάρ επανέφερε και σε σημερινή ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια και στον απόηχο του χθεσινού τραγικού συμβάντος και ο διευθυντής της ΕΜΥ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT